Çin'de aşı skandalı! 3 bin doz sahte aşı ele geçirildi!

Çin'de aşı skandalı! 3 bin doz sahte aşı ele geçirildi!

Çin’de yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısı olarak piyasaya sürülmeye hazırlanan 3 bin sahte doz aşı ele geçirildi. Sahte aşıların yurt dışına gönderilmeye çalışıldığı belirtildi.

Türkiye'nin 50 milyon doz aşı sipariş ettiği Çin'de büyük skandal! Ülkede yurt dışına gönderilmesi amaçlanan 3 bin doz sahte aşı ele geçirildi.

YURT DIŞINA GÖNDERECEKLERDİ!

Çin eyalet haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre Çin polisi, aşıyla ilgili suçlarla mücadele operasyonu kapsamında sahte aşı üreten 80'den fazla kişiyi tutukladı. Zanlıların ürettiği 3 bin sahte Kovid-19 aşısına el koyuldu.

Xinhua, 1 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şüphelilerin Eylül 2020'den beri yasa dışı aşı üretip ve satarak kazanç sağladıkları tespit edildi. Başkent Pekin ve Doğu Çin'in Jiangsu ve Shandong illeri ve diğer birçok bölgeye dağıtılan sahte aşılar Çin polisi tarafından ele geçirildi.

Hükümet destekli Global Times gazetesinin haberine göre, Çin polisinin tüm sahte aşıların izlendiğini ancak aşıların nereye gittiği açıklanmadığını kaydetti. Gazete, Çin'in aşı üreticisi firmada görevli bir kaynağa dayandırdığı bilgiye göre şüpheliler aşıları yurt dışına göndermeyi planlıyordu. 

Kaynak ayrıca, aşıların Çin'den nasıl çıkarıldıklarını bilmediğini ancak daha önce Afrika'da birkaç insanın kaçak yollarla aşı yaptırdığını belirtti.

Xinhua, polis operasyonunun Pekin, Şangay ve doğudaki Shandong eyaleti de dahil olmak üzere birçok yerde polis tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Sahte aşıların şırıngalara, belli ölçülerde sodyum bikarbonat ve sodyum klorür içeren distile su çözeltisi olan salin enjekte edilmesiyle yapıldığı tespit edildi.

Haberde Şangay merkezli bir aşı uzmanı olan Tao Lina'nın görüşüne de yer verildi. Lina, salinle doldurulmuş 'aşıların' kesinlikle hiçbir etkisi olmayacağı gibi sağlık sorunlarına da neden olmayacağını kaydetti. 

Tao Lina aynı zamanda sahte aşıların kimler tarafından alındığının bilinmediğini ancak Çin'de üretilen her bir aşının gerçekliğinin doğrulanması için kutu üzerindeki kodun taranması gerektiğini kaydetti. Ancak Lina, bu işlemin acil aşılama sırasında yapılamayacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.