Cezayı bile takmıyorlar

Cezayı bile takmıyorlar

Türk toplumunun ahlaki ve kültürel yapısında büyük yıkıma neden olan evlilik programlarının önüne RTÜK'ün cezai yaptırımları bile geçemedi. Kanallar yüksek reyting alan evlilik programlarını cezalara rağmen devam ettirmekte ısrar ediyor

Son yıllarda neredeyse her kanalda yayınlanan evlilik programları toplumun ahlaki ve kültürel değerlerini ayaklar altına almaya devam ediyor. Evlilik programlarıyla ilgili yapılan onca şikayete rağmen somut bir adım atılamadı. RTÜK ise sadece bu programlara para cezası kesebiliyor. Yüksek reyting alan bu programlar cezaları ödeyip yayınlarına devam ediyor.

CEZAYI ÖDEYİP YAYINA DEVAM EDİYORLAR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, evlilik programları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, programlar çok izlendiğini için reytinglerinin çok yüksek olduğunu ve para cezası durumunda ise cezayı ödeyip yayına devam ettiklerini söyledi. Evlilik programlarına şikayetlerin geçen yıla oranla 12 kat arttığını söyleyen Yerlikaya, "Bu tür programlar insanları belki eğlendiriyor ama son zamanlarda çok fazla şikayet alıyoruz. Gerek vatandaşlardan bize gelen bildirimlerle gerekse Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’den veya Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’den gelen şikayetlerle karşılaşıyoruz. Oldukça rahatsız edici durumlar var ancak bu tür konularda biz sıkıntılı olan programlara müeyyide uyguluyoruz, ceza veriyoruz" dedi.

4-3-012.jpg

GELİRLERİ VE REYTİNGLERİ YÜKSEK

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, "Radyo Televizyon Üst Kurulu Mevzuatına göre ceza bir önceki ayın reklam gelirinin yüzde 1-2'si kadar ve bunlarda yüksek rakamlar yaklaşık 850 bin lira. Fakat bu tür programlar çok izlendikleri için reklam gelirleri fazla oluyor ve bu parayı ödeyip devam ediyorlar’’ dedi. Söz konusu cezalara neden olan kanunun temelinde "eskimişliğin" yattığına işaret eden Yerlikaya, bu yasanın ilgili maddesinin TRT'nin tek kanal olduğu dönemlerden kaldığını kaydetti.

TOPLUM MÜSADE ETMEMELİ

Evlilik programları hakkında çalışmalara taviz vermeden devam ettiklerini dile getiren Yerlikaya, "Ya bu yayınları düzeltecekler, düzgün yayın yapacaklar ya da bırakacaklar. Toplum bunu zorluyor aslında, bunlara müsaade ediyor. Bazen kapatın bunları diyorlar ama demokratik toplumda bazı haklardan dolayı bizim bunlara kapatma yetkimiz yok. Ama biz mücadelemize devam edeceğiz. Onlarla çeşitli toplantılar yapıyoruz ve görüşüyoruz, karşılıklı iletişim içinde görüşmelerimizi yapıyoruz’’ dedi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Bazı televizyon dizileri ve evlilik programlarıyla ilgili çok şikayetler aldıklarını vurgulayan Yerlikaya, bu konularda paydaşlarıyla istişare ederek bazı uygulamalar yapmayı planladıklarını belirtti. Yerlikaya, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarına değindi. Dizi yapımcıları ve yayıncılarla zaman zaman bir araya gelmeyi istediklerini dile getiren Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:"Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada söylesem ve bunlar televizyonda yayınlansa RTÜK olarak o kanala kapatma cezası vermemiz gerekir. İş o kadar kötü boyutlara gidiyor. Yayıncı arkadaşları uyarıyoruz, bu konuda RTÜK'ün de milletimizin de hassasiyeti var."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum