Çetin: Aşı ikna timleri kurulmalı

Çetin: Aşı ikna timleri kurulmalı

Çeşitli iddialar ortaya atılarak ve komplo teorileri kurularak insanların aşı hakkında kafası karıştırılıyor. Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin ise “Aşı ikna timleri oluşturulmalı. İnsanların tereddütleri giderilmeli” diyor.

Türkiye'de son günlerde aşılama oranında ciddi bir artış yaşandı. Çeşitli meslek grupları, aşılama takvimine dahil edildi. Aşı tedariğinde sıkıntıların yaşandığı dönem geride kaldı. Tüm bu gelişmelere rağmen toplumun bazı kesimlerince aşı karşıtlığı devam ediyor. Sosyal medyada takipçi sayısı fazla olan gazeteciler, yazarlar ve kanaat önderleri aşı karşıtı paylaşımlar yapmaya, yazılar yazmaya devam ediyor. Tüm bu yazı ve paylaşımlar, insanların aklını karıştıyor. Sağlıkçılar içinde bile aşı karşıtı olan yüzde 14-15'lik bir kesim yer alıyor.

KONYA'DA 853 BİN 365 DOZ AŞI YAPILDI

Son günlerde Türkiye genelinde aşılamanın arttığını ifade eden Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, farklı meslek gruplarına aşı onayının çıktığını aktardı. Konya'da da aşılamanın iyi gittiğini dile getiren Çetin, “Türkiye genelinde 33 milyon 871 bin doz aşı yapıldı. 1. doz 20 milyon 155 bin, 2. doz ise 13 milyon 715 bin. Türkiye'nin rahatlaması için yüzde 50-60 oranında aşılanmanın yapılması gerekir. 50 milyon insanı aşılamamız gerekiyor. Şuan 13 milyondayız. Aşılanmanın artmasıyla birlikte dünya genelinde bir rahatlık başladı. Konya'da güncel verilere göre 853 bin 365 doz aşı yapıldı. 505 bin 620 birinci doz, 347 bin 745 ikinci doz aşı yapıldı. Konya, Türkiye ortalamasına göre aşılanmada iyi konumda. Randevu alıp, aşıya gitmeyen yok” dedi.

adsiz-003.jpg

ASLI ASTARI OLMAYAN SÖYLEMLERLE AŞI KARŞITLIĞI OLUŞTURULUYOR”

Her dönem aşıya karşı insanlarda bazı tereddütlerin olduğuna da dikkat çeken Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuk aşılarında Türkiye genelinde başarı oranımız yüzde 97. Her dönem aşıya karşı olanlar oldu. Bugün sağlıkçılarımız arasında bile yüzde 14'lük kesimin aşıya karşı olduğunu biliyoruz. Birçok komplo teorisi ortaya atılıyor. Bu söylemlerin aşı karşıtlığı konusunda etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Aşı olanların 'kısır' olacağını söyleyenler, bu virüsün bilerek yayıldığını dile getirenler, aşı ile insan vücuduna çip yerleştirileceğini iddia edenler var. Baştan söyleyeyim, bunların hiçbirinin bir gerçekliği yok. Tümü aslı astarı olmayan söylemler. Aşı pasaportu meselesi, insanların şüphesini artırdı. Kanaat önderlerinin aşı ile ilgili açıklama yapması gerekir. Vatandaşların yakından bildiği ve aşı karşıtı olduğunu söyleyen isimlerle oturulup, bir görüşülmeli. Onlar dinlenilmeli ve gerçekler anlatılmalı. Her şeyden önce aşı karşıtı görüş beyan eden, kanaat önderlerinin ikna edilmesi gerekir. Türkiye'de aşı ikna timlerinin oluşturulması gerekiyor. Bugün Türkiye'de artık aşı tedariğinde bir problem yok. Yıl sonuna kadar yerli aşılarımız da hazır olacak. Daha da rahatlayacağız. Eski günlere kavuşmak için, aşı olmamız gerekiyor.” Konunun diğer uzmanları da “Cehalet, istatistik bilimini hiç kullanmama ve kötü niyet. Önlemler alınmasaydı, aşılar hiç yapılmasaydı, bu vakalar daha büyük hızla artacaktı" diyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum