Cemile Tekin: Ülkemizde Eğitim

Cemile Tekin: Ülkemizde Eğitim

Siyasi partilerin Konya’daki il Başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Konya İl Eğitim Sekreteri Cemile Tekin

Ülkemizde Eğitim

“Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin." M. Kemal ATATÜRK

Ezeli ve ebedi liderimiz, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün eğitime ne kadar önem verdiğini hepimiz çok iyi biliriz. Öyle ki cephede Kurtuluş Savaşı devam ederken bile Milli Eğitim Şurası toplanmış, eğitim politikaları tartışılmıştır.

Genç Cumhuriyet’in ilk yılları ile birlikte Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarılarak eğitimde birlik sağlanmış, yanlış inanç ve batıl fikirlere karşı önlemler alınmıştır. Harf Devrimi yapılarak halkımızın okuryazarlık oranı yükseltilmiş, kadın erkek eşitliği sağlanmış yine kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Köy Enstitüleri ile birlikte en ücra memleket köşelerinde Cumhuriyet meşaleleri yakılmıştır.

Eğitimde fırsat eşitliği yaratılmış uzaktaki köy çocukları ile şehirlerdeki çocuklar arasında eğitim farkı olmadan binlerce aydınımız yetişmiş, halkına hizmet vermiştir.

En önemlisi Genç Cumhuriyet ile birlikte Türk milletine güven gelmiş; tarlada, fabrikada, eğitimde sağlıkta, sporda, sanatta şahlanışa geçmiştir.

Ne var ki 1950’li yıllardan sonra hükümet politikaları ile birlikte eğitim politikaları da değişmeye başladı ve bu kazanımlar son AKP’li yıllarda daha da artarak devam etti. Okullardan andımız bile kaldırıldı.

Ekonomik sıkıntılardan dolayı çocuğunun eğitim giderini karşılayamayan aileler, çocuk işçiler, İnternet ya da bilgisayarı olmayan öğrenciler; birleştirilmiş sınıflar, taşımalı eğitim sistemi ile günleri yollarda ve başka yerleşim yerinde geçen öğrenciler…

Şehir merkezlerinde ikili öğretim ile sınıflarda öğrenci sayısı çokluğu, yetersiz derslik sayısı, 4+4+4 ile başlayan dengesiz okul dönüşümleri,  yakın mesafedeki imam hatip okullarının çokluğu ama ilkokul ile ortaokul sayılarının azlığı… Okullarda yeterli sosyal etkinlik alanlarının olmaması…

Atanamayan öğretmenler, liyakat adı altında okullarda idari kadrolaşma, mutsuz öğrenci ve öğretmenler… Meslek liseleri, genel liseler, Anadolu ve Fen liseleri ile üniversiteler… 

Bir dokunun bin ah işitin!

Gün geçmiyor ki her gün basın ve sosyal medyada eğitim sendikalarının feryat figan açıklamaları bitsin…

En kötüsü de insanların umudunun kırılması… İşsiz üniversite mezunlarının sayısı her geçen gün artıyor. Çaresiz gençler, çocuğuna iş arayan anne ve babalar... Pazarlarda artık meyve ve sebze toplayan insanların içler acısı hali; ama bunlar nedense bu ülkenin her bireyinden sorumlu olanlar tarafından görülmüyor/ görülmek istenmiyor.

Salgın döneminde eğitimdeki sorunlar daha da arttı. Günah keçilerinden biride eğitim oldu. Uzaktan eğitimde İnternet’i ve tableti olmayan öğrenciler, EBA sistemindeki eksiklikler, sürekli ertelenen yüz yüze eğitim günleri, aşılanamayan öğretmenler vs.vs.

Sevgili dostlar, görüldüğü gibi ülkemizin eğitim sorunları dağlar kadar değil sıradağlar gibi oldu. Güzel ülkemizin başta eğitim olmak üzere bütün birikmiş sorunlarını ancak hazır kadroları ile Cumhuriyet Halk Partisi çözebilir.

Hoşça kalın eğitimle kalın…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.