Bucak sahlebi yoğun ilgi görüyor

Bucak sahlebi yoğun ilgi görüyor

Toros Dağları eteklerinde yetiştirilen orkidelerden elde edilen, Osmanlı döneminden günümüze uzanan geleneksel lezzet sahlep, kış aylarında vücut direncini artırıyor.

Konyalı, bu dönemde sahlebe büyük bir ilgi gösteriyor Osmanlı'dan yadigar bir içecek olan sahlep son yıllarda yeniden gözde bir içecek haline geldi. Özellikle kış aylarında tüketilen sahlep, sağlık açısından da oldukça faydalı. Soğuk havalarla birlikte tüketimi artan kış aylarının sıcak içeceği sahlep, bu dönemlerde insanların içini ısıtıyor. Vücut direncini de artıran sahlep, soğuk havalarda daha çok tercih ediliyor. Konya'da etkili olan kar yağışıyla birlikte sahlep tüketimi de arttı. Bedesten Çarşısı’nda günde ortalama 200 bardak sahlep sattığını belirten Hasan Babutçu isimli bir esnaf, “Havanın iyice soğuması bir de kar yağması Konyalı vatandaşların sahlebe olan ilgisini artırdı” dedi.

SALEP BOĞAZI YUMUŞATIR CİĞERLERİ RAHATLATIR

Burdur Bucak’tan getirip Bedesten Çarşısı’nda Konyalı ile buluşturduğu sahlepin sağlık açısından da birçok faydasının olduğunu vurgulayan Babutçu, “Astım, bronşit gibi sıkıntılar sahlep ile son bulur. Hatta içine kattığımız tarçın ile sahlepi daha sağlıklı hale getiriyoruz” dedi. Havaların soğuması ile sahlep satışında artış olduğunu ifade eden Babutçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sahlep, kış aylarında yoğun olarak tüketilen içeceklerden biridir. Sahlep, boğazı yumuşatması ve ciğerleri rahatlatması nedeniyle özel olarak tercih edilir. Zaten havalar sert gidiyor. Sahlep içen vatandaşlar soğuk havalarda içlerinin ısınmasını amaçlıyor. Sahlep aynı zamanda bronşit ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Vücut ısısını artırarak kişiyi soğuktan koruyan sahlep, bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı oluyor. Kısacası içeceğiniz bir bardak sahlep sizi hem rahatlatır hem de sağlığınıza fayda sağlar.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.