Bu gıdalar ölüme yol açabilir!

Bu gıdalar ölüme yol açabilir!

Üzerinde adı, üretici firma bilgisi, içeriği, alerjen bilgisi, son tüketim ve parti numarası olmayan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Sağlığınızı riske atmayın” dedi 

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, internetten alışveriş yapan hemen herkesin bir sahte ürün hikayesi olduğuna dikkat çekti. “Özellikle koronavirüs sebebiyle internetten alışverişin artması, bu gibi mağduriyetleri daha çok yaşamamıza sebep oldu” diyen Ada, “Ancak bunlardan hiçbirisi sahte gıdalar kadar tehlikeli değil. İnternet, sosyal medya (instagram, facebook ve twitter) üzerinden satışı yapılan ve doğal, yöresel olarak olarak, doğallığı ve yöreselliği nedeniyle tüketicinin öncelikli tercihi olan zeytinyağı, bal tereyağı, peynir, pekmez ve daha birçok gıda maddesi internet ortamında bizlere pazarlanmakta. Peki sahte ürünlerle dolu alışveriş sitelerinde nasıl alışveriş yapacağız? Sahte ürün satın alan tüketici muhakkak bilinçli olmalı” şeklinde konuştu. 

4-4-hulusi-ada.jpg

BU GIDALAR ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Alışveriş yapılan uzaktan satış sitesinin güvenilir e-ticaret sitesi olup olmadığının sorgulanması ve Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) sistemine kayıtlı olup olmadığının sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Ada, şunları kaydetti: “Uzaktan alışverişi yapılan et ve süt ürünleri ile dondurulmuş gıdalar ve soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken taze meyve ve balıkların tüketiciye mutlaka soğuk zincirde sevk edilmesi ve tüketicinin soğuk zincirde sevk edilmeyen bu tür ürünleri satın alırken kabul etmemesi gerekir. Aksi takdirde soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken ürünler için soğuk zincir uygulanmazsa ürünler mikrobiyal bozulmaya uğrar ve sağlığınıza ciddi derecede zararlar verir, hatta ölüme yol açabilir”  

adsiz.jpg

‘KÖY ÜRÜNÜ VE DOĞAL’ GİBİ KELİMELERİNE KANMAYIN

Ada, şu görüşleri dile getirdi: “Üzerinde adı, üretici firma bilgisi, içeriği, alerjen bilgisi, son tüketim ve parti numarası olmayan ürünler sağlığınız için ciddi riskler oluşturacağından tüketicinin bu tür ürünleri satın almaması gerekir. Süt ve et ürünlerinin üzerinde onay numarası diğer gıdaların üzerinde işletme kayıt bulunması zorunludur. Köylü ürünü, doğal, yayla ve benzeri ad altında satılan kayıt ve onay numarası olmayan ürünlerin tamamı, kaçak merdiven altı olarak tabir edilen Bakanlıktan izinsiz üretilen ürünlerdir.” 

SATICI ÜRÜN BİLGİLERİNİ TÜKETİCİ İLE PAYLAŞMAK ZORUNDA

Tüketicinin şüphe durumunda üretici veya satıcıdan ürünle ilgili bakanlıktan alınan izin belgelerini, helal belgesi olup olmadığını talep etme hakkına sahip olduğunu aktaran Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Satıcı bu konu ile ilgil bilgileri tüketici ile paylaşmak zorundadır. Tüketici organik olarak satılan ürünlerden mutlaka organik tarım ve organik üretim sertifikasını talep etmelidir. Tüketici yanıltıldığını düşündüğü ürünlerle ilgili şikayetini en yakın il ve ilçe tarım orman müdürlükleri ile ALO 174 gıda hattına yapabilir” dedi. 

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.