Bu bastonların benzeri yok

Bu bastonların benzeri yok

Dayanıklı ve kullanışlı olması nedeniyle bastonlarını gürgen ağacından yaptığını belirten Abdulkadir Can, yaptığı bastonları yaşlıların, gençlerin aldığını ve dekoratif amaçlı alanların da bulunduğunu kaydetti

DEDEDEN KALMA TAKIMLARLA BAŞLADI

Çocuk yaşlarda dededen kalma takımlarla ahşap oymacılık işine el atan Abdulkadir Can'ın yaptığı  bastonlar göz kamaştırıyor. Abdulkadir Can'ın dayanıklığı ve kullanışlılığı nedeniyle gürgen ağacından yaptığı bastonları sadece ihtiyacı olan yaşlılar değil, geleceğe yatırım için önceden alan gençler ve dekoratif amaçlı alanlar da var. Ahşap oymacılığına küçük yaşlarda dededen kalma takımlarla başladığını, şuan da kendi atölyesinde baston yapımına ve işlemesine devam ettiğini ifade eden 76 yaşındaki ahşap ustası Abdulkadir Can, cami kapıları ve  mimberler olmak üzere ahşabın her alanında çalıştığını, bu ustalığını bastona da yansıttığını söyledi.   

 

ÜÇ ÇEŞİT MOTİF KULLANIYOR

Baston yapımında oyması kolay, karışık damarlı ve tahammül oranı yüksek olduğu için gürgen ağacını kullandığını açıklayan Can, karanfil, sarmaşık ve yaprak bezeme olmak üzere üç çeşit baston motifini kullandığını söyledi. Karanfil, sarmaşık ve yaprak bezeme motiflerini bastona işlediğini, karanfil ve sarmaşık motiflerini genelde kadınların, erkeklerin ise yaprak bezeme işlemesini tercih ettiğini kaydeden Can, “Bastonlara olan talep her geçen gün artıyor. Yurt dışına da sattığım oldu. Bazı müşterilerim Avusturalya ve Avrupa ülkelerinde bulunuyor. Bu işi hobi olarak yapıyorum. Emekli olduğum için bastonlardan maddi bir karşılık beklemiyorum. Sadece vakit geçirmek ve sanatımı icra etmek için baston işlemeleriyle uğraşıyorum. Keyif de alıyorum bu işten”  dedi.

 

YAPIMI 10 GÜN SÜRÜYOR

Baston yapımında hiçbir makine kullanmadığını, işlemelerini el becerisiyle yaptığını, motiflerine göre bazı bastonları bir haftada, bazılarını ise 10 günde yaptığını belirten Abdulkadir Can, sanayide makinelerle günde onlarca baston üretenlerin de bulunduğunu, ancak o bastonların tek tip olduğunu, kendi bastonlarıyla kıyaslanamayacağını söyledi. Can, çiziminden yapımına kadar el becerisini kullandığını belirtti.

 

FİYATI 100 İLE 250 LİRA ARASI

Çeşitli şekillerde, motiflerde ve renkte herkesin zevkine göre baston aldığını, bastonlarının göze hitap ettiğini ve insanların zevkine karşılık verdiğini ifade eden Can, sözlerine şöyle devam etti: “Bastonlarım günlerce uğraşın ürünü ve bastonlar kolay yapılmıyor. Ayrıca bu bastonları 'Tuzu kuru olanlar' denilen kesimler alabilir. Bu bastonların fiyatı 100 lira ile 250 lira arasında değişiyor. Herkes alamaz bu bastonları. 5 ve10 liraya da piyasada baston bulunuyor. Dolayısıyla sadece durumu iyi olanlar alabilir bu bastonları.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.