Bitsin bu rezalet!

Bitsin bu rezalet!

Evlilik programları çığrından çıktı. Gün boyunca farklı kanallarda yayınlanan çok sayıda program büyük tepki topluyor. İzleyicileri dikkatli olmaları noktasında uyaran Sosyolog Erhan Tecim, RTÜK'ü de göreve çağırdı

Evlilik programları, yeni sezon bölümleriyle televizyon kanallarındaki yerini almaya başladı. Evlilik programlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Programlar hakkında her gün yüzlerce şikayet yapılıyor. Vatandaş, programların kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu'na başvuruyor, evlilik programlarıyla ilgili şikayetlerini iletiyor. Artan şikayetler üzerine geçtiğimiz aylarda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) harekete geçmiş, televizyonlara çeşitli uyarılarda bulunmuş, bazı programlara da ağır cezalar kesmişti. RTÜK, kurula en çok şikayet edilen programlardan olan evlilik programlarına müeyyide uyguladı, ceza yağdırdı. Cezalara ve yaptırımlara rağmen programların sayısı artıyor. Reyting içinse herşey yapılıyor. Toplumun değer yargıları çiğneniyor. Geleneklerle alay ediliyor. Programlarda birçok skandal yaşanıyor. Vatandaş ve uzmanlar izdivaç programları için RTÜK'ün harekete geçmesini istiyor.

PROGRAMLAR YAYINDAN KALDIRILSIN

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Tecim, evlilik programlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Tecim, izdivaç programlarının ekrandan kaldırılmasını istiyor. Skandalların çok olduğu programların aynı zamanda çok izleyici bulduğunu belirten Tecim, “Programlar, yetişkinler üzerinde yeterince etkili olmayabilir. Ama o programları annesi ve babasıyla izleyen çocuklar var. Türk kültüründeki evlilik tarzı televizyon programında bizlere gösterilenler ile çok farklı. Oradaki figürler, kurgusal, gerçeklikle ilgisi olmayan şeyler. Çok farklı tipler çıkabiliyor oraya. Dolayısıyla çocukların bilinçaltı ona göre şekillenebileceği için bunların altında uzun vadede ciddi problemler olabiliyor” diye konuştu.  Programların aldatmayı, evi terk etmeyi ve şiddeti normal gibi gösterdiğine dikkat çeken Tecim, “Evliliğin temelinde sevgi, saygı, iyi çocuk yetiştirme ve kanaatkarlık var. O programlar; aldatmayı, şiddeti, evi terk etmeyi çok normalmiş gibi gösteriyor. Çocuklar aile anlayışını, program tarafından oluşturulan evlilik gerçekliği ile algılamaya başlıyor. Evlilik programları; kamuyu değil, reklam geliri ve reyting oranını düşünüyor” şeklinde konuştu.

necmettin-erbakan-universitesi-(neu)-sosyoloji-bolumu-ogretim-uyesi-yrd.-doc.-dr.-erhan-tecim.jpg

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Tecim

MEŞHUR OLMAK İÇİN EKRANA ÇIKIYORLAR

Tecim, izdivaç programlarının kurgudan ibaret olduğunu ve etik dışı, içi boş şeylerden oluşturulduğunu vurguladı. Evlilik için programına çıkan adayların oyuncu ajanslarından geldiğini ifade eden Tecim, şunları kaydetti: “Oraya gerçekten evlenmeye gelen insan sayısı da. Büyük çoğunluğu meşhur olmak için çabalıyor. Orada bir kameranın çektiği var, bir de set ekibinin yaptıkları var. Katılımcılar kazanacakları paraya bakıyor. Programlar gösterişli fakat içi boş. Nitelik yok. Evlenme sadece giyimle, güzellikle olmaz. Kaş ve gözden ziyade ahlak temel alınmalı. Kadın bedenleri orada meta olarak kullanılıyor. Bu programlar devam ederse, toplumsal bozulma artar.” Evlilik programlarıyla kötü davranış modellemesinin kendini gösterdiğini belirten Tecim, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Toplumumuzun güveni sarsılıyor. Evlilik bizler için büyük bir önem arz ediyor. Toplumsal sosyal sermayemiz azalıyor. İlişkiler güven ve saygı üzerine kurulur. Programlarda sürekli kavgadan beslenen bir kültür var. Bir gün birine talip olan, yarın başka birisine aday olarak çıkabiliyor. Bu, insanların aklını kurcalıyor. İzdivaç programları birilerine rol model olabiliyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.