İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Bir Zamanların Konya Sanayispor’u…

Bir Zamanların Konya Sanayispor’u…

Konya’da resmî kurumların amatör futbol takımlarının fırtına gibi estiği, başarıdan başarıya koştuğu 70’li ve 80’li yılların sonuna doğru şehirdeki bu futbol ikliminden etkilenen bir grup sanayi esnafı kafa kafaya verip bir amatör spor kulübü kurmaya karar verirler.

O yıllarda gönüllerine düşmüş futbol sevgisi ile 2. ligde mücadele eden Konyaspor sevdalısı, oto yedek parça toptancılığı ticareti ile uğraşan eski sanayi esnaflarından Mevlüt Dağlı ve arkadaşları önce semt takımı kurmak için kolları sıvadılar. Daha sonra yaptıkları istişarelerde hepsinin sanayi esnafı olmaları ve daha önceleri de sanayi kesimini temsil eden bir kulübün olmaması sebebiyle isminin Sanayispor olmasına karar vererek çalışmalarına hız verdiler.

 

Ve 1984 yılında Mevlüt Dağlı başkanlığında bir grup sanayi esnafı sporseverin fedakâr desteği sayesinde kurulan Sanayispor’un forma renkleri de mavi-beyaz olarak belirlendi.

 

Gel zaman git zaman kurulan kulüpte yönetici olanların küçük sanayi esnafı olması ve işlerinin yoğunluğu nedeniyle kulüpte hem idari işler, hem maddi konular sadece başkanın üstünde kaldı.

 

Sanayispor Kulübünün amatör futbol takımı, ilk olarak liglerin tecrübeli antrenörü Eyüp Sabri Erdinç ile söz kesti ve çalışmalara başlanıldı. Bütçe konusunda yalnız kalan Mevlüt başkan tüm masrafları cebinden harcıyordu. Başkan kulübe maddi kaynak oluşturma noktasında; gece düzenlemek, takvim bastırmak gibi çeşitli girişimleri olsa da fayda etmedi ve yarı yolda kalmamak için 5 sene varını yoğunu ortaya koyarak kulübün finansmanını kendi imkânları ölçüsünde karşıladı ve ayakta tuttu.

 

Sanayispor amatör futbol liglerine devam ettiği ikinci yılında 15 kulüp ile birlikte 1986 yılında kurulan Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun kuruluşuna ortaklık eden özel bir kulüp olma özelliğini günümüze kadar ayrıca taşıdı.

 

Sonraki yıllarda eski sanayi esnaflarından Konyaspor aşığı “Sarı Memed” lakaplı Mehmet Yaman kulübe sahip çıkarak Sanayispor’un başkanlık koltuğuna oturdu. Önceleri dönemin spor otoriteleri, yapamaz edemez bu işler kaportacılığa benzemez lakırdılarıyla dudak bükseler de o bu tür söylentilere kulak tıkadı ve hiçbir zaman gocunmadı. Beğenmeseler de spor adına daha doğrusu bir işe katkısı olanlara bir tuğla da o koydu derler ya. Yıllar sonra anlaşıldı ki o bir tuğla koymak şöyle dursun bir duvar örmüştü.

 

Mehmet Yaman bir grup arkadaşıyla birlikte 10 yıldan fazla bir süre zarfında Sanayispor’u amatör futbol liglerinde tutarak ismini yaşattı. Kâh namağlup şampiyonluklar yaşadı, kâh yenildi, yeri geldi kavga etti ama bir spor kulübünü ayakta tutarak, bir alt kümeye hiçbir zaman düşürmeyerek Konya’da bir Sanayispor var dedirtti.

 

1998 yılında Sanayispor Kulübü, inişli çıkışlı grafik çizen sıradan bir futbol takımı iken şimdilerde bile firmaların mesafeli yaklaştığı sponsorluğa hani derler ya “allem etti kallem etti” diye. İşte o yıllarda görülmeyen bir olaya imza atarak şehrimizde yıldızı yeni yeni parlayan İttifak Holding’i kulübe sponsor yapan ve ismini İttifak Sanayispor olarak değiştiren başkanın ismi Mehmet Yaman’dı.

 

Bu sponsorlukla büyük sükse yapan Sanayispor’da hemen çalışmalara başlanıldı ve hedef profesyonel lig olarak belirlendi. Mehmet Yaman o dönem İttifak Holding’in üst düzey yöneticilerinden Ali Eken ve Hasan Dağlı ile birlikte liglere hızlı bir giriş yaparak o yıllara damga vurdular.

 

İttifak Sanayispor, Konya Amatör Küme 2002-2003 futbol sezonunda süper gurupta şampiyon olarak, Antalya ve Bursa da yapılan terfi maçlarında, 5 maçı üst üste kazanarak TFF 3. lige çıkmayı başardı. Sonraki sezon profesyonel lige İttifak Holding’in sponsorluktan çekilmesinden dolayı katılamayan Sanayispor yine amatör kümede mücadelesini sürdürmeye devam etti.

 

2008 yılında Sanayispor yeni bir yapılanma ile organize sanayi bölgesinde ki bazı sporsever işadamlarımızın destekleri ve Saraylı Madeni Eşya firmasının sponsorluğu ile fırtınalar estirirken kulüp yöneticilerinin o dönem zor günler geçiren şehrimizin takımı Konyaspor’a yönetici olmaları sebebiyle sponsorluk fazla uzun ömürlü olamadı.

 

2014 yılından sonra ise Ars Park A.Ş. ve Ak İnşaat firmalarının sponsorluğunda amatör kümede belli dönemlerde isminden söz ettiren Sanayispor, Konya 2. ve 1. Amatör Küme’de şampiyonluklar, futsal Konya şampiyonluğunun yanı sıra futsal Türkiye 5. si olmayı da başardı. Ayrıca basketbol, bisiklet ve hokey spor branşlarında dönem dönem faaliyet gösterdi.

 

Sanayispor’da başkan, yönetici, antrenör, çalışan, sporcu ve taraftar olarak hizmeti geçen tüm gönüldaşlarımıza teşekkürlerle, şu an itibarıyla ise faaliyetlerini devam ettiremeyen kulüp, hiç belli olmaz belki yeni bir sponsorlukla, spor ailesi içinde varlığını her an hissettirebilir, kim bilir?

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR