Bilim Kurulu Üyesi cevapladı! Aşının yan etkisi olur mu?

Bilim Kurulu Üyesi cevapladı! Aşının yan etkisi olur mu?

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Hürriyet'ten Hande Fırat'a önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, vatandaşları tedirgin eden aşı yan etkileriyle alakalı açıklamalarda bulundu.

Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a konuşan  Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 'Aşının yan etkisi olur mu?' sorusuna, "Bazı çevreler tarafından küçümsenen Çin, şu anda dünya patent başvurularında zirvededir. Hem mRNA hem de inaktif virüs aşılarının uzun dönemde bir yan etkisinin olacağını da düşünmüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Hande Fırat'ın bugünkü yazısının ilgili kısmı şu şekilde;

AŞININ UZUN DÖNEMDE BİR YAN ETKİSİ OLUR MU?

Bilim Kurulu’nun son toplantısında Türkiye’de aşılamanın nasıl yapılacağı da konuşuldu. Dört gruba ayrılarak aşılamanın yapılacağı açıklandı. Ancak aşı hangi ülkeden gelirse gelsin bazı kesimler, “On yıl sonra yan etkisinin ne olacağını biliyor musunuz?” endişesini gündeme getiriyor. Bu endişeyi duyanların haklılık payı olup olmadığını da Afşin Emre Kayıpmaz’a sordum:

“Aşıda önemli olan menşei değil güvenilirliğidir. Ayrıca aşının hangi yöntemle üretildiği önemlidir. Bu bir beyaz eşya veya araba tercihi değildir. Şu anda çalışmaları yürütülen aşıların belirli bir düzeyde etkin olduğu gösterilmiştir. Tedarik edilme durumuna göre ülkemiz standartlarına uygun olduğu saptanmış ve kullanım izni almış herhangi bir aşının uygulanmasının bizi hastalıktan koruyacağı aşikârdır. Bazı çevreler tarafından küçümsenen Çin, şu anda dünya patent başvurularında zirvededir. Hem mRNA hem de inaktif virüs aşılarının uzun dönemde bir yan etkisinin olacağını da düşünmüyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.