Bilim insanları uyardı: Ölümleri 20 kat artırıyor

Bilim insanları uyardı: Ölümleri 20 kat artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma koronavirüs ölümleri ile hava kirliliği arasındaki bağlantı ilk kez açık bir şekilde ortaya çıkarıldı.

ABD'de Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada hava kirliliği ile yeni tip koronavirüs hastalarının ölüm oranları arasındaki bağıntı ortaya çıkarıldı. Çalışmaya corona virüs salgınından önce hava kirliliği olan yerleşim birimlerinde virüsten ölüm oranları belirgin bir ölçüde daha yüksek.

NTV'de yer alan bilgiye göre, Boston'daki Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları, ABD'nin yüzde 98'lik nüfusunu kapsayan 3080 bölgede, 4 Nisan'a kadar gerçekleşen kovid-19 ölümlerini ve hava kirliliği seviyelerini analiz etti.

Bilim insanları, PM 2.5 (Enerji santralleri, fabrikalar, motorlu taşıtlar ve uçakların yakıt artıkları, orman yangınları vb.'nin havaya karışan partikülleri) adı verilen ve hava kirliliğine sebep olan parçacıkların bir birimdeki artışının ve koronavirüs ölümlerini 20 kat arttırdığını belirterek "PM 2.5'de sadece 1 μg/m3'lük bir artışın kovid-19 ölüm oranındaki yüzde 15'lik bir artışla ilişkili olduğunu bulduk" ifadelerini kullandı. 

Araştırma ekibi, "Sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı ve sağlam" açıklamasını yaptı. Diğer taraftan araştırmada, yoksulluk düzeyleri, sigara içme, obezite, kovid-19 testleri ve mevcut hastane yataklarının sayısı gibi bir dizi faktörün dikkate alındığı belirtildi.

SARS SALGINI ESNASINDA HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÜMLERİ YÜKSELTTİ

Araştırmacılardan Rachel Nethery, "Önceki çalışmalar, hava kirliliğine maruz kalmanın 2003 SARS salgını sırasında da sırasında ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Bu yüzden buradaki sonuçlarımızın bu bulgularla tutarlı olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

ÜLKELER HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNLEM ALMALI

Diğer bir ekip üyesi olan Xiao Wu ise, "Bu bilgiler, hava kirliliğine maruz kalan şehirleri önlemler almaya ve kovid-19'un kötü sonuçlarını azaltmak için ekstra tahsis edilmesine yardımcı olabilir. Aşı bulma umutlarımıza rağmen kovid-19'un uzun bir süre hayatımızın bir parçası olması muhtemel. Bu yüzden kovid-19'dan ölümleri azaltmak ve kendimizi hava kirliliğinden korumak için ek önlemler almalıyız."

Öte yandan bilim insanları, kirli havanın, kovid-19 ile ilişkili ölümlerin yanı sıra diğer solunum ve kalp hastalıklarının bir nedeni olan Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu riskini artırdığını zaten biliyorlardı.

İtalya'daki araştırmacılar tarafından hazırlanan ayrı bir raporda ise ülkenin kuzeyinde görülen yüksek ölüm oranlarının en yüksek hava kirliliği seviyeleri ile ilişkili olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, bulgularının yüksek hava kirliliği seviyesine sahip alanların virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve salgınla başa çıkmak için ekstra kaynak ve farklı önlemler almasını sağlamak için kullanılabileceğini söyledi. Bununla birlikte hava kirliliği, ülkelerdeki karantina kararlarıyla bir miktar düştü, ancak araştırmacılar gelecekte daha temiz hava sağlanmasının kovid-19 ölümlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

KONYA HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRLER ARASINDA

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre Türkiye'nin neredeyse tamamı zehir soluyor. Hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller Iğdır, Batman, Afyon, Osmaniye, Gaziantep ve Siirt. 44 ilin havası her geçen gün kirlenirken Konya’da bu iller arasında yer alıyor. Özellikle kalitesiz ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanımı hava kirliliğini tetikliyor. Yağışların yetersiz olması, şehrin coğrafi yapısı da hava kirliliğini artıran etkenler arasında yer alıyor. Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarını tetiklerken, hamileler, çocuklar, yaşlıların da sağlığını tehdit ediyor, Uzmanlar ise vatandaşların hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde tedbir alarak dışarı çıkması gerektiğini vurgulayarak, “ Şal, kaşkol, atkı veya maske takarak hava kirliliğinin üzerinizdeki etkilerini azaltabilirsiniz” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum