Besiciyi yem vurdu

Besiciyi yem vurdu

Kurban bayramında kurbanlık hayvan bulunmasında yaşanan sıkıntının ardından şimdi de mezbahalarda kesilecek hayvan bulmakta sıkıntı çekildiği bildirildi

Konya Kırmızı Et Yetişicileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut yaptığı açıklamada, Türkiye'de hayvancılıktaki kan kaybı konusunda bugüne kadar açıklamalar yaparak yetkililere çağrıda bulunduklarını ancak soruna bir türlü çözüm bulunamadığını belirtti.
Hayvancılıkta yaşanan büyük sorunun kurban bayramından itibaren gözle görülür şekilde ortaya çıktığını anlatan Karabulut, bayramda pazarlarda kurbanlık hayvan bulunmasında sıkıntı yaşandığını ileri sürdü.
Yeteri kadar hayvan üretilmemesinden kaynaklanan ve bayramda su yüzüne çıkan bu sorunun şimdi de devam ettiğini dile getiren Karabulut, ''Halen piyasada kesilecek hayvan bulmada sıkıntı yaşanıyor, kesime gelmiş hayvan kalmadı. Sorunun temelinde artan yem fiyatlarına bağlı olarak besicilerin sektörü terk etmesi yatıyor'' dedi.
Büyükbaş hayvan sayısında azalma yaşandığını vurgulayan Karabulut, ''Hayvan sayısı Türkiye'nin ihtiyacını karşılamayacak oranda azaldı, şimdi bunun sıkıntısı yaşanıyor'' diye konuştu.
Geçtiğimiz kurban bayramları sonrasında ete azalan talep nedeniyle fiyatların aşağı düştüğünü anımsatan Karabulut, şunları kaydetti:
''Bu yıl, hayvan azlığı nedeniyle tam tersi oldu. Kurban bayramı öncesi etin toptan kilogramı 8,8 YTL seviyelerindeyken bayram sonrası et fiyatı 9,7 YTL seviyelerine çıktı. Et alım firmaları mezbahanelerde kestirmek için hayvan bulmakta zorlanmaya başladı. Piyasada erkek hayvan kalmadığı, süt fiyatları da dipte seyrettiği için inek kıyımı başladı. Süt ineği yetiştiricileri, 45 YKr civarında olan süt fiyatları masraflarını kurtarmadığı ve zarar ettikleri için ellerindeki inekleri kesime veriyor. Bugünlerde kesime verilen hayvanlar arasında ağırlığı dişi hayvanlar oluşturuyor. Bu durum, buzağı üretimine daha fazla darbe vuracaktır.''
Hayvan sayısındaki azalma sorununun çok ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Karabulut, ''2004 yılında besicilere etin kilogramına 1 YTL teşvik verilmiş, bu durum üreticileri rahatlatmıştı. Benzer bir teşvik uygulaması derhal yürürlüğe konmalıdır'' dedi.
Karabulut, besiciliğin alt yapısını oluşturan süt inekçiliğinin de zor durumda olduğunu belirterek, kilogramda 40 ile 60 YKr arasında süte verilen desteğin çok yetersiz olduğunu, bu desteğin de artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.