Rumeysa Zügül

Rumeysa Zügül

Beni Ne Heyecanlandırdı?

Beni Ne Heyecanlandırdı?

Geçtiğimiz hafta içinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay basın ile bir araya geldi. Başta yıkımı başlayan eski büyükşehir belediyesi binasının yerine kütüphane yapılması gibi farklı projeleri bizlere anlattı, gazeteciler aracılığı ile yeni gelişmeleri kamuoyuna duyurdu. Açıklanan projeler eleştirildi veya takdir edildi. İlerleyen günlerde bu projelerin sürecini ve şehre artı ve eksilerini hep birlikte takip edeceğiz.

Benim bu yazıya taşımak istediğim konu ise yine Uğur İbrahim Altay’ın duyurduğu projeler arasında yer alan Çatalhöyük projesi. Aslında doğru cümle şöyle: Başkan Altay’ın açıkladığı projeler arasında beni en çok heyecanlandıran konu başlığı Çatalhöyük oldu. Başkan Altay’ın konu ile alakalı açıklaması şu şekildeydi:

Çatalhöyük’te bir karşılama merkezi inşa ediyoruz. Temel seviyesine geldik ve burada 43 milyon TL.’lik bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en güzel karşılama merkezlerinden biri olacak. Tamamen ahşaptan yapılmış, içinde ziyaretçiler için sosyal alanların olduğu, küçük bir tanıtım merkezinin olduğu, kafeteryaların olduğu bir merkez inşa ediyoruz. İnşallah 2022 yılının ortalarında karşılama merkezimiz tamamlanacak.”

İşte bu cümleleri ve ekranda gösterilen görüntüleri görünce çok heyecanlandım. Neden? Çünkü Konya’nın kendisinde barındırdığı o kadar çok zenginlik, güzellik varken maalesef bunları hem ülkemize hem de Dünya’ya tanıtma noktasında geç kalmışlığımız var. Bu yüzden turizm konusunda Konya istediği verimi alamıyor, ekonomiden payını kazanamıyor, günlük uğranılıp geçilecek şehir olmaktan öteye gidemiyor. Sonra da neden böyle oluyor diye oturup düşünüyoruz. Bizim şehrimizde Çatalhöyük gibi tarihsel bir zenginlik var arkadaşlar, şu kıymetleri cidden artık bi farkedelim.

 

---Çatalhöyük, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri. ---

 

Bakınız bu öyle sıradan, basit bir tanım cümlesi gibi gelebilir ama öyle değil. Şimdi geri dönün cümleyi yeniden okuyun. Dünya üzerinde 9 bin yıl öncesindeki ilk düzenli yerleşim alanlarından bir tanesi burası. Ama şehir merkezinden Çatalhöyük’e ulaşım başlı başına bir problem, bölgeye yaklaştığınızda arazinin ortasında bir kazı alanı var, yollar toz toprak. Buraya gelmek isteyen yerli ve yabancı turist nasıl gelecek, geldiği zaman nasıl bir manzara ile karşılaşacak? Her şeyin ötesinde tüm bunlar Konya’ya yakışır mı diyorduk, nihayetinde bölgeye bir karşılama merkezi yapılacağını öğrendik. Yeter mi yetmez, çünkü o bölge gizemli atmosferi ile Konya’ya çok ciddi kazanç ve değer katacak bir nokta bu yüzden çok daha ciddi adımlar atılmalı ama yapılacak olan karşılama merkezi dahi heyecan veren bir gelişme. Bir de şehir merkezinden Çatalhöyük’e kolayca ulaşım sağlamayı çözersek daha da güzel olacak. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

 

Derdimiz Konya.. Her bir noktasına emek vermek, iyileştirmek ve tanıtmak da hepimizin görevi. Şimdi heyecanla 2022 yılının ortalarında tamamlanması planlanan Çatalhöyük Karşılama Merkezi’ni bekliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Rumeysa Zügül Arşivi
SON YAZILAR