Bakanlardan maden kazası değerlendirmesi

Bakanlardan maden kazası değerlendirmesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması.  İşçilerimizin üzerinde hala su var. Akşama kadar bu suyun tahliyesinin devam etmesi halinde akşam bunları netleştireceğiz. Ama net olan bir şey var; işçilerimiz hala suyun daha altında duruyor" dedi.
 
Taner Yıldız, konuşmasına, trafik kazasında yaşamına yitiren 15 işçiye ve Elazığ'daki şehide Allah'tan rahmet dileyerek başladı. 
 
Ocakta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yıldız, "Şu anda suyun düşürülmesi öncelikler arasında kalmadı, birinci öncelik tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılması" diye konuştu.
 
Malzemelerin çıkartılmasında sabaha kadar vardiyalı olarak çalışıldığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
 
"Bundan sonra su seviyesi 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. 780 metreden sonra karbondioksit ile alakalı bir gaz deşarjı olmaması için hassasiyet gerekiyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı herhangi bir risk oluşmaması da önemli. Bütün bunların detaylarını arkadaşlarımızla planladık."
 
Yıldız, yapılan çalışmalarla 800 kodunun altına inildiğini ifade ederek şunları kaydetti:
 
"Bu bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe karşımıza hangi tablonun çıkacağını bilemiyoruz. Su çekme işi artık desandreden nefeslik kısmına aktarılmış oldu. Her iki tarafın da olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsan bunların güçleri artırıldı. Şu anda önceliğimiz su değil, tahkimat ve malzeme çıkarılması. İlk amacımız 777'ler 780'ler koduna gelmek. Orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz."
 
Son metreküp suya varıncaya kadar hepsinin çıkartılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, MTA'dan gelen sondaj makinesinin montajına sabah başlandığını ve makinenin çalışmasıyla 172 metreden, madenin en dip noktasından şılam, çamur ne varsa çekilebileceğini söyledi. 
 
Madendeki son teftişte belirlenen eksikliklere ilişkin soru üzerine Yıldız, bu konularda ilgili birimlerin çalışmalarını devam ettirdiklerini ancak şu anda ocakta yapılan çalışmalara yoğunlaşmak istediklerini, doğru olanın öncelikle işçilere ulaşmak olduğunu ifade etti.
 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin,  "Çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180 ve tamamı sigortalı. Sigorta sorunu olmadığını arkadaşlarımız tespit etti" dedi.
 
Bakan Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile açıklamalarda bulundu.
 
Bakan Çelik, bütün milletin, havzada yaşanan kaza nedeniyle kenetlendiğini söyledi.
 
Bölgede son derece uyumlu, güzel bir çalışma gerçekleştirildiğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
 
"Gece 02.00'lerde hep beraber işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olarak gerek sahada gerekse yerin altında çalışmalar seri bir şekilde götürülüyor. 
 
Bugün bakanlar olarak yaklaşık 200 metrenin üzerindeki çalışma yapılan 'göçük' diyebileceğimiz, çünkü bir hayli fazla kütle var, o alan indik bizzat çalışmaları görme imkanı bulduk. Vardiya sistemi çok düzenli çalışıyor, kısa süre içinde, 10 dakikada vagon dolduruluyor ve diğer vagona geçiliyor. Seri bir çalışma var. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar sağlanmış ve bunlar anında yeraltına ulaştırılıyor, tahkimatlar gerçekleştiriliyor, mesafe alınmaya çalışılıyor. Kardeşlerimizin güvenlik içinde çalışmaları, moralleri, işlerin seri olarak yürümesi konusunda gece gündüz onlarla birlikteyiz.
 
Göçük dediğimiz alanların bir an önce kalkması gerekiyor. Su şu anda sorun teşkil etmiyor. Nefeslik bölümünde yoğun bir su tahliyesi gerçekleşiyor ama muhtemel gelişmelere karşı da ilgili teknik arkadaşlarımız görevinin başındadırlar. İnşallah hızlı bir şekilde yer altındaki kardeşlerimize ulaşırız."
 
Bakan Çelik, ocakta sigortasız çalışan bulunup bulunmadığı yönündeki soruya, "Çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180 ve tamamı sigortalı. Sigorta sorunu olmadığını arkadaşlarımız tespit etti" yanıtını verdi. 
 
Ailelere yönelik bir yardım kampanyasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Çelik, şunları kaydetti:
 
"Devletimiz büyük ve güçlü. Bugüne kadarki bütün yaraları sarma konusunda dünyaya örnek teşkil edecek uygulamalarımız var. Asıl olan bu kazaların olmamasıdır. Olduktan sonra da hayat devam ediyor. Devletimiz bugüne kadar tüm yaraları sardığı gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapacaktır. Kamunun üzerine düşen ne ise her zaman olduğu gibi yerine getirecektir." 
 
- Torba yasanın ardından madenlerde yaşananlar
 
Bakan Çelik, torba yasanın ardından madenlerde ortaya çıkan şikayet ve gelişmelere ilişkin soruya karşılık, TBMM'nin yaptığı bir düzenlemeye herkesin uyması gerektiğini söyledi. Yeni düzenleme işletmeler açısından bir olumsuzluk oluşturuyorsa bunu da düzeltecek olanın TBMM olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
 
"Bu konuda bir çekincemiz olmadığını söyledik. Garip olan henüz işletme sahipleri yeni yasaya göre bir tek maaş dahi ödemeden bununla ilgili işi durdurma gibi, ücretleri ödememe gibi uygulamaları kabul edilebilir değil, izahı da mümkün değil. Sözleşme gereği bir fark oluşuyorsa bunu gidermek kamunun, Meclis'in, hükümetin görevidir. Ama maalesef bence bu konu bahane edilerek henüz bir maaş dahi ödemeden bu yola girilmesi, ocakların belli bir süre kapatılması doğru değildir, izahını yapmaları da mümkün değildir."     
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.