Bahar mevsimi, şenlik mevsimi

Bahar mevsimi, şenlik mevsimi

Bahar mevsiminin gelmesi ile şenliklerde başladı. Birçok köy, kasabanın yanı sıra çeşitli dernekler ve Konya’da yaşayan etnik gruplar şenliklerde bir araya gelerek kaynaşıyor

Çumra Lille’de yapılan Yörük şenliği, Seçme Köy’de Kırım Tatarları’nın yaptığı Tepreş şenliği de büyük çaplı şenliklerden bir tanesi. Konyalılar’nda yakından takip ettiği bu şenliklere ilgi yoğun oluyor. Yörüklerin tamamı yörük şenliklerinde, Kırımlılar ise Tepreş’te bir araya gelerek adeta kardeşlik mesajı veriyor. Gazete ekibi olarak takip ettiğimiz Kırım Tatarları’nın yaptığı Tepreş’te birliktelik örneklerinden bir tanesi.
KIRIMLILAR TEPREŞ’TE BULUŞTU
Konya’da yaşayan Kırım Türkleri’nın neredeyse tamamı her yıl yaptıkları şenlik ve kaynaşma anlamına gelen Tepreş’te buluştu. Çumra’ya bağlı Seçme köyünde gerçekleşen Tepreş’e, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Çumra Belediye Başkanı Yusuf Erdem, Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Fikret Seyfi Kaçar ve çok sayıda Kırım Türk’ü katıldı. Programda, Mehmet Takımı’nin seslendirdiği parçalar, Kırım dansları ve güreşleri, paraşüt gösterileri gibi birçok etkinlik büyük beğeni topladı. Şenlikte konuşan Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Fikret Seyfi Kaçar,  Kırım Türkleri’nin Türk halkıyla sorun yaşamadan uyum sağladığını söyledi. Kaçar, “Son iki asırdır Türkiye’ye yönelik nufüs hareketleri arasında yer alan Kırım-Tatar göçleri ile gelen muhacirler bütün sıkıntılara rağmen Türkiye’ye uyumları hızlı olmuştur. Türkiye’deki yerli halkla Kırım gözmenleri arasında hiçbir uyumsuzluk görülmedi. Türklere en yakın toplum Kırım Türkleri’dir. Kırımlılar bu ülkenin her kademesinde yer almış, Türkiye’yi her kategoride temsil etmiştir. Göçlerden bu yana geçen zamana rağmen Kırım Tatarları, Kırım kültürüne olan bağını kaybetmemiştir. Özellikle Kırım Tatarlarının yaşadıkları yerleşimlerde dil ve kültür unsurları muhafaza edilmiştir. Sovyet hakimiyetinde Kırım’da yaşayanlar asimile edilse de Türkiye’deki Kırım Tatarları geleneklerini yaşamtmışlardır. Türkiye’deki Kırım Tatarları çok önemli bir köprüyü temsil etmektedir” dedi. Tepreş kutlamalarının geçmişi ve içeriği hakkında da bilgiler veren Kaçar, “Bin yıl önce Kırım topraklarında başlayan Tepreş kutlamaları, günümüzde de devam etmektedir. Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de Kırım Türkleri baharın gelişini Tepreş kutlamaları karşılamaktadır. Tepreş kelimesinin, canlaşmak, hareketlenmek anlamına gelen tepreş fiilinden türediği düşünülmektedir. Bir başka kaynağa göre, Arapça’da da gezintiye çıkmak anlamında kullanılmaktadır. Senenin en güzel günlerinden birinde, yeşillikler ve hoş kokulu çiçekler arasında dönüp dolaşmak insanı neşelendirir. Yeşillenmiş ve çiçeklenmiş ağaçlar gölgesinde kuşları dinlemek gönülleri coşturur. İşte Tepreş budur. Neşe günüdür. Ferahlama, sevinme hepsi Tepreş gününde olur” diye konuştu. Konuşmalar sonrası Tepreş kutlamaları, birçok etkinlik ile devam etti. Şenliğe katılanlara geleneksel Konya pilavı ikram edildi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.