Ayasofya kararı dünya basınında nasıl yer aldı?

Ayasofya kararı dünya basınında nasıl yer aldı?

Ayasofya Camii’nin tekrar ibadete açılması dünya basınında oldukça yankı uyandırdı. Karar Avrupa basını başta olmak üzere onlarca ülkenin medyasında gündem oldu.

İstanbul’un Fethi’nin simgesi olan Ayasofya Camii, 1943 yılında Bakanlar Kurulu’nun aldığı bir kararla müzeye çevrilmişti. ‘Zincirler Kırılsın Ayasofya Açılsın’ sloganıyla Ayasofya Camii’nin tekrar ibadete açılması mücadelesini başlatan Milli Görüş, yıllarca Fatih Sultan Mehmet Han’ın mirasına yapılan saygısızlığı haykırmıştı. Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla Ayasofya’da zincirler kırıldı. Türkiye’de olduğu kadar dünyada da gündem haline gelen Ayasofya Camii kararı, uluslararası basında geniş yer buldu.

İNGİLTERE, AYASOFYA KARARINA GENİŞ YER VERDİ

İngiltere’nin en büyük haber ajansı olan Reuters, Danıştay 10. Dairesi’nin kararını acil koduyla verdi. Dünyadan birçok devlet başkanının, bakanın ve dini liderin eleştirilerini derleyen Reuters, Ayasofya’nın ibadete açılması kararının, uluslararası uyarılara rağmen gerçekleştiğini belirtti. Bir başka İngiliz yayın kuruluşu olan BBC ise, ‘Ayasofya Müzesi camiye dönüştürüldü. Dünya çapında birçok dini ve siyasi liderin eleştirisine neden olay bu gelişme sembolik bir karar’ ifadeleriyle Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması haberini servis etti.

FRANSA VE ALMANYA DA AYASOFYA’YI GÜNDEME TAŞIDI

Fransız basınının en ünlü yayın organı Le Monde ise Ayasofya Camii’nin müze statüsünün kaldırıldığını belirterek, mabedin ibadete açılarak yıpratılabileceğini öne sürdü. Alman yayın kuruluşu olan Die Welt ise Ayasofya’nın ibadete açılmasının devamında idam kararının da getirilebileceğini yazdı. Die Welt, yayınladığı haberde, “Ayasofya’dan sonra yedekte geriye kala kala Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması ve idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması kaldı” ifadelerine yer verdi.

CNN, HRİSTİYAN FİGÜRLERİNİN NE OLACAĞINI SORDU

Amerikan basınının başta gelen yayın kuruluşlarından olan The New Yok Times, Ayasofya Camii ile ilgili verilen kararı, ‘Modern Türk devletinin kuruluşunun bir parçası olan, laikliğin sembolü haline gelen Ayasofya, cami olarak ibadete açılıyor’ başlığıyla duyurdu. Amerikan basın kuruluşu CNN de Ayasofya’nın ibadete açılması haberini dünyadan dini ve siyasi liderin açıklamalarıyla yayınladı. Haberde birçok eleştiriye yer veren CNN, Ayasofya Camii’ndeki mozaiklerin ve Hristiyan figürlerinin ne olacağı sorusunu sordu.

RUS BASININDAN “TÜRKİYE’YE GİTMEYİN” ÇAĞRISI

Rusya Haber Ajansı RIA, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili haberlerinde, Türkiye’nin turizm için kötü bir fikir olduğunu belirtti. Rus siyasilerin Ayasofya kararıyla ilgili demeçlerini haberleştiren RIA, ‘Ayasofya’nın işleyen bir cami haline getirilmesi kabul edilemez’ başlığıyla dikkat çekti. Bir diğer Rus haber ajansı olan TACC ise Ayasofya kararının ardından 15’i geçkin haber yayınladı. TACC, Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasını eleştiren birçok ismin konuşmalarını haberleştirdi.

YUNAN MEDYASINDA GENİŞ YER BULDU

Ayasofya Camii ile yakından ilgilenen Yunan basınının önemli temsilcilerinden TO BHMA Ayasofya’nın ibadete açılmasının hukuksuzluk olduğunu iddia ederek, ‘Ayasofya ibadete açıldığı an karşılık verilmeli’ mesajı yayınladı. Newbeast haber sitesi ise Yunan siyasetçilerinin tehdit dolu ifadelerini haberleştirdi. Bir diğer Yunan basın kuruluşu olan Kathimerini gazetesi ise Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin, ‘Karar Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimi derinleştirecek’ yorumuna yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.