Antidepresan bağımlısı olduk!

Antidepresan bağımlısı olduk!

Pandemi süreci ve vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik gerçeklik, depresyonu tetikledi. Psikolojik Danışman Ali Kültekin, “Uzun süredir insanların kendini iyi hissetmediğini gözlemliyorduk” dedi. 

Pandemi süreciyle birlikte antidepresan ilaç kullanımı da arttı. Kısıtlamalardan ötürü insanların eskisi gibi sosyal ortama dahil olamaması, insanların işini kaybetmesi, borçlanmanın artması vatandaşı depresyona soktu. Gerek ülke genelinde gerekse de Konya'da asayiş olaylarının artış göstermesi, psikolojik olarak yaşanan sıkıntıların bir göstergesi oldu. Uzmanlar ise vatandaşı tedavi olması konusunda uyardı. 

ANTİDEPRESAN İLAÇLAR SADECE SEMPTOMLARI BASKILAR

Psikolojik Danışman Ali Kültekin, antidepresan ilaçların depresyon tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bu ilaçların, kişinin durumunu düzeltmeyeceğini, sadece semptomları baskı altına alacağını aktaran Kültekin, “Bir kişiyi antidepresan ilaç yazılıyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. Acil müdahaleye ihtiyaç vardır. Ateşi yükselen bir çocuk düşünün. Başına ıslak bez koyarsanız, ateşi düşer. Ancak ateşi tamamen ortadan kaldırmaz. Antidepresan ilaçlar da böyledir. Kullanımıyla sadece semptomlar kontrola altına alınır” dedi. 

adsiz-001.jpg

EKONOMİK SEBEPLER DEPRESYONA SÜRÜKLEDİ!

Pandemi sürecinin depresyonu tetiklediğini ifade eden Kültekin, daha sonra şunları kaydetti: “İnsanların bu süreçte yüz yüze iletişimi kalmadı. Bütün kültürel faaliyetler askıya alındı. En basiti, insanlar pikniğe gidemiyor. Aile bağları da süreçten olumsuz etkilendi. Ekonomik nedenler de depresyonu tetikler. İşletmeler kapandı. Çoğu insanın ödeme planı tutmadı. Kiralar ödenemedi. İşverenler, işçilerinin maaşlarını veremedi. İnsanlar, ekonomik olarak da umutsuzluğa düştü. Bu sebeplerden ötürü insanlar depresyona giriyor.” 

İLAÇ KULLANIMININ ARTMASI NORMAL!

Uzun süredir insanların kendini iyi hissetmediğini gözlemlediğini dile getiren Psikolojik Danışman Ali Kültekin, antidepresan kullanımındaki artışın normal olduğunu belirtti. “İnsanların güven problemi vardı. 3'üncü sayfa haberleri artmıştı” diyen Kültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, insanlara ilaç tedavisinin yanında, terapi almalarını da söylüyoruz. Birlikte götürmek gerekir. Bugün terapi ücretleri de yüksek. Antidepresan fiyatları ise uygun. İnsanlar ilacın yanında ekonomik sebeplerden ötürü terapi alamıyor. Depresyon, ruhsal bir rahatsızlıktır. Kişinin yeme ve uyku düzeni bozulur. İş yaşantısı, ilişkileri bu süreçte ciddi şekilde zarar görür. Kişide umutsuzluk hakim olur. Her şeyin daha kötü olacağına dair kaygılar artar. Kişi, kendini değerli hissetmez. Eskiden zevk aldığı şeylerden, zamanla zevk almamaya başlar. Bunların hepsi depresyon belirtisidir. Psikoloji, insan bedeninin bir parçasıdır. Bozulabilir. Bu, insanlık halidir. Hayatta birçok değişken var. Değişkenler karşısında insan zorlanabilir. İnsanları yadırgamamak gerekiyor.  Bu belirtiler varsa, kişinin muhakkak uzman bir hekime başvurması lazım.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.