Annem rehber oldu

Annem rehber oldu

Kalbimdeki Kuşlar isimli eseriyle ilk kitabını çıkaran Yazar Ayşe Özel, "Yazarlık yolundaki rehberim şüphesiz annemdir. Çünkü; reklam tabelalarından tutun da edebi romanlara kadar birlikte okuduk annemle" dedi

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Köşe yazarlarımızdan Ayşe Özel’in ilk kitabı “Kalbimdeki Kuşlar” isimli ilk kitabını çıkardı. Bir inşaat mühendisi olmasına rağmen kendisini edebi alanda da geliştiren Ayşe Özel'in Kalbimdeki Kuşlar isimli kitabı ilk göz ağrısı. Özel, "Yazmaktan öte okumakla başladı diyebilirim bu serüven için. Bu yoldaki rehberim şüphesiz annemdir" diyerek, yazarlıkta annesinin önemli etkisi olduğunu dile getiriyor.

**Kendinizden biraz bahseder misiniz?
-1991 yılında Konya’da Fatma ve İbrahim Pınarkara’nın ilk göz ağrısı olarak dünyaya geldim. Evli ve bir çocuk annesiyim. İlk öğrenimime Selçuklu Oğuz Kağan İlköğretim Okulu’nda başlayıp Meram Mümtaz Koru İlköğretim Okulu’nda tamamladım. Orta öğrenimimi Karatay Süleyman Demirel Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde okuduktan sonra yüksek öğrenimimi büyük bir istekle ilk sıralardan girdiğim Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü okuyarak tamamladım. Mezun olduğum yıl bölümümde yüksek lisansa başlayarak mesleğim adına hedeflerinden birine daha ulaşmayı başardım.

17-3-032.jpg
**İnşaat mühendisi olmanıza rağmen sizi yazmaya yönlendiren sebep neydi?
-Mühendislik benim için daima özel ve tam da olmak istediğim bir alan. Bir ülkenin geleceğine yön verecek meslek dallarından biri olduğunu hissettirir daima. Bu yüzden de seçtiğim meslekten oldukça memnunum. Fakat hayatım boyunca sayısal alana olan düşkünlüğüm hiç bir zaman okuma sevdam ve yazma arzumla yarışmadı. İkisi de birbirini tetikleyerek ve destek olarak ilerlediler benimle. Bu nedenle her ikisi de beni tamamladığını düşündüğüm iki ayrı değer.

ANNEMİN BÜYÜK ETKİSİ OLDU

**Yazarlık serüveniniz ne zaman başladı?

-Yazmaktan öte okumakla başladı diyebilirim bu serüven için. Bu yoldaki rehberim şüphesiz annemdir. Okumayı yeni yeni öğrenmeye başladığım zamanlarda yolda yürürken gördüğümüz reklam tabelalarından tutun da edebi romanlara kadar birlikte okuduk annemle. Teşvik etmek için çeşitli bahanelerle kitaplarla buluşturdu hep beni. Zaman içerisinde birbirimize okuduklarımızı anlatarak doldu sohbetlerimiz. Ve devamında edebiyat kulübündeki çalışmalarım tetikledi yazmam için ve sonrasında bir hayal oldu yazarlık benim için. Okumaya ara vermesem de yazmayı bir süre erteledim. Eşimin benim adıma gazetenize attığı mail üzerine Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ile görüştükten sonra köşe yazarlığına başladım. Devamındaki güzel geri dönüşler hayallerime kapı açtı.

FİKRİMİN MÜCADELESİNİ VERİYORUM

**Yazarın derdi olmalı ki geleceğe ışık tutsun sizin derdiniz yani yazma amacınız nedir?
-Her bireyin hayatta mutlaka bir rolü olduğuna inanırım hep. Kimi varlığı, kimi yokluğu kimi ise duruşu ile bir şeyler katar bize farkına varmasak da. Ben hiçbir hayalin hayal olarak kalmaması gerektiğine inanıyor ve emek verildiği sürece de mutlaka karşılığının alınacağına inanıyorum. O yüzden gayretimin temelini bu düşünce oluşturuyor. Devamında ise hanımların toplumda her alanda olabileceğini göstermek gayesi yatıyor. Sadece anne, eş ya da herhangi bir meslekle hayallerini sınırlamadan arzu ettiği yolda her hanımın azimle ilerlemesi fikrinin mücadelesini vermek amacım.

**Tarzını örnek aldığınız ve beğenerek okuduğunuz yazarlar var mı? Varsa kimler?
-Örnek aldığım yerine duruşunu, yaşam tarzını ve yazdıklarını bir bütün olarak ele aldığım yazarlar var demek daha doğru olur sanırım. Çünkü örnek almak bir nevi taklittir oysa her yazarın farkındalıklı bir üslubu vardır. Mesela bir şey okuduğunuzda bilirsiniz hangi yazar ya da şaire ait olduğunu, işte bende kendime has bir üslup ile seslenme çabası içindeyim. Bu konuda yol haritamdaki ilk isim Necip Fazıl Kısakürek. Onun yanı sıra beğeni ile takip ettiğim birçok değerli yazar var. Bu isimlerden bazıları ise Sinan Yağmur, Yasemin Ünlü, İskender Pala, Bahattin Karakoç, Gülten Dayıoğlu, Nazan Bekiroğlu. Ben kendi tarzımı oluşturma çabasında gelişim ve öğrenim süreci devam eden yolun başında genç bir yazar olduğum için bu isimler benim için oldukça değerli.

KIZIMA KALICI BİR MİRAS BIRAKTIM

**Yolun başında bir yazar olarak bundan uzun yıllar sonrasını düşündüğünüzde Ayşe Özel’i nasıl bir yerde hayal ediyorsunuz?
-Kitabımı yayınlatmaktaki ilk amacım benim için hayal olan bu eseri kızıma ithaf etmek ve devamında kalıcı bir miras bırakmak istememdir. Olmaz sandıklarımın oluşuna şükretmektir bir başka deyişle. Uzun yıllar sonrasını hayal ettiğimde ise seviyeli ve bilinçli okurlarımın olması, yazdıklarımın okuyanlara umut ve ilham olması, imzamın mühendis yazar olarak literatürde yer almış olmasını arzu ediyorum.

**Bu yolda ilerlemek isteyen arkadaşlara bir tavsiyeniz var mı?
-Bence bir toplumun geleceğini ancak okuyan, anlayan ve sorgulayan bir nesil değiştirip geliştirebilir. Bu nedenle yazmadan öce okumak gerektiğine inanıyorum. Yazar ya da fikir ayrımı gözetmeksizin pek çok alanda kendilerini beslemelerine gerek olduğunu düşünüyorum. Umut etmekten, emek vermekten ve sabretmekten vazgeçilmediği sürece de her emeğin karşılık bulacağına gönülden inanıyorum.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum