İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Amatör sporların faydası yadsınamaz!

Amatör sporların faydası yadsınamaz!

Geçtiğimiz günlerde; Konya Valimiz Sayın Yakup Canbolat’ın başkanlığında “Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu” ilgili kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Valilik toplantı salonunda yapıldı. Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nu temsilen de başkan yardımcımız ile birlikte bu toplantıda yer aldık.

Toplantının amacı adından da anlaşılacağı üzere madde bağımlılığı ve mücadelesi ile ilgili Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilimizde bu konuyla alakalı oluşturulan kurulda öncelikle durum tespiti yapıldı.

Sağlık İl Müdürlüğü’nün organizasyonluğunda gerçekleştirilen kurulda Yeşilay Derneği Konya Şubesi ve ilgili resmi kurumlar, ilimiz merkez ve ilçelerde; madde bağımlılığına yol açan materyallerin nasıl üretildiğini, ticaretini, alt kesimlere yaygınlığını, kullanımını, emniyet ve adli boyutunu, tedavisini, aile, okul, çevre, arkadaş faktörünü, toplumsal ve sosyolojik sonuçlarını, istatistik bilgilerle rakamlar verilerek sunum halinde anlattı.

Kurumların sunumunu gerçekleştiren yetkililer; konunun özetini verirken dağıtmadan, uzatmadan, fazla rakamlara boğmadan aralara somut örnekler serpiştirerek doyurucu ve sağlıklı bir sunum gerçekleştirmeleri konunun anlaşılması ve hedefine ulaşması bakımından oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Madde bağımlılığı sorunu toplumumuzun bir sorunu olmakla beraber hepimizin yüzeysel bildiği ama başına gelmedikçe veya yakın çevresinden şahit olmadıkça “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” sözü ile uzak durduğu bir konu oluyor maalesef. Hepimiz biliyoruz ki buna benzer sorunların sadece emniyet, jandarma ve adli olarak çözülmesi yada bitmesi mümkün değildir.

Bireylerde madde bağımlılığı probleminin olması sebeplerinden biri de çocuklarımızın sporla tanışmaması gerçeğinin altını çizmemiz gerekiyor. Bu bağlamda biz amatör spor yöneticilerine, antrenörlerine büyük görev düşmektedir. Öncelikle çocuklarımızı küçük yaşta spora özendirmeli, yeteneğine ve sevgisine göre farklı spor branşları ile tanıştırmalıyız.

Amatör spor kulüplerimizin özellikle altyapı eğitimine önem göstermeleri sporu sadece yarışmacı yada yetiştirmeci gözüyle bakmadan bu tür sorunları olan-olabilecek potansiyeli olumsuz yönde seyredecek çocukları topluma kazandırma yönünde sadece iyi birey iyi insan olma noktasında çalışmaları ve duyarlılık göstermeleri amatör spor kulübü yönetmenin gereği olmalıdır.

Madde bağımlılığı konusunun spor adına sevindirici bir yanı ise bizim alanımızda bu tür vakaların oldukça az olması yukarıda anlattığımız üzere tesadüf olamaz ve kesinlikle sporun bir başarısıdır. Dolayısıyla kulüp yöneticilerimiz ve antrenörlerimiz konuya ayrı bir önem vermeleri ile çocukların bu yönde kanalize olmalarına asla müsaade etmemeleri ile teşekkürü fazlasıyla hak ediyorlar.

Son olarak somut bir örnek vermek gerekirse; uzun yıllardır farklı koşullarda yaptığımız amatör spor kulüp yöneticiliğimizin hiçbir evresinde bu tür sorunlarla karşılaşmamız ya birdir yada iki, üç değildir. Bu nedenle amatör sporların faydası yadsınamaz. Sporla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR