Alt Yapıda Dev Hamleler
Konyaspor geleceğe yatırım yapan önemli bir kulüp haline geliyor. Birkaç yıl önce alt yapının gelişmediği yönünde bir yazı yazmıştım, Sayın Ahmet Şan bana sitem etmişti. Şimdi durum değişti, özellikle Kayacık’ta planlanan tesis Konyaspor Kulübüne çağ atlatacak.
Bundan sonra ise önemli bir sorun oluşacak.
Bu tesislerin içini nasıl dolduracağız?
Türkiye’de maalesef alt yapıdan futbolcu yetişmiyor, bunun çeşitli nedenleri var. 80 milyonluk Türkiye’de Türk futbolcu yetişmiyor, Milli Takımda yer alan futbolcuların büyük bölümü ise Avrupa’da yaşayan gurbetçi çocuklar. Avrupa’da ki Türklerin içtiği su farklı mı da orada futbolcu yetişiyor. Anadolu’da içtiğimiz su mu? futbolcuları olumsuz etkiliyor.
Bence öyle değil.
Altyapıya gelen oyuncuya hocalar top sürmeyi öğretiyor, topu kontrol etmeyi öğretiyor. Ayak içi vur, üst vur gibi. Öğretim metodu standart, ben altyapı hocası olsam öğreteceğim şey belli, Cihan kardeşimiz alt yapı koordinatörü onunda öğreteceği şey aynı, Haldun hoca’da aynı şeyi öğretiyor. Almanya’dan hoca getirsek onunda öğreteceği şey hemen hemen aynı.
Türkiye’de yetişen oyuncuyla özellikle Avrupa’da yetişen oyuncu arasında en büyük fark eğitim.
Çocuk yetenekliyse topu sürer, kontrol eder. Burada yapılması gereken en önemli iş bu çocukların beyinlerini geliştirmek. Bizim Türk oyuncular dikkat ederseniz, buda kendini geliştirmeye bağlı olmak şartıyla 27-28 yaşında olgunluğa erişebiliyor. Avrupa’da ise oyuncular yetenekliyse 18-20 yaşında futbolda olgunluğa erişebiliyorlar. İstisnalar tabi ki var, Vedat Bora, Emre can onca yeteneğe rağmen Cengiz Ünder seviyesine gelemiyorlar. Cengiz, Emre Can’dan daha mı yetenekli? Kesinlikle Emre Can’da Cengiz kadar yetenekli ancak beyinsel gelişim konusunda bir problem var. Alt yapı hocaları ve futbolcular buna katılmıyor. Hocalar diyor ki Almanya’da oyuncuya ne veriliyorsa biz de onu veriyoruz. Futbolcular ise çok çalıştıklarını ifade ediyorlar.
Konyaspor alt yapısında oyuncular var, bana göre kesinlikle ve kesinlikle Konyaspor kulübü bu oyuncuları Konya’da bir veya birkaç okulda toplayıp saha dışı gelişimlerini de takip etmek zorunda.
Tecrübeyle sabit, bu çocukların kişisel olgunluğa ulaşımı noktasında mesafe kaydetmeden alt yapıdan oyuncu kazanmanın mümkünatı yok. 10 sende 1 tane Ömer Ali çıkar. Alt yapıdaki çocukların kafalarını geleceğe doğru hazırlayabilirsek, bundan kazanan Konyaspor ve Türk futbolu olur. Konya Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ile görüşülüp, bu çocukların okul yaşamlarını kontrol altına almak çok zor değil.
Alt yapıdaki çocuklar İngilizce öğrensin, matematiği iyi bilsin, fen ve sosyal derslerinde başarılı olsun ve okullardaki rehber öğretmenler bu çocukların ruhsal gelişimini kontrol altında tutsun. Bunları Konyaspor kulübü kendi bünyesinde çözmeye çalışırsa çok geniş bir personel kitlesi oluşturması gerekir. Bu sebeple Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda destek olmakla mükellef olmalı.
80 milyonluk Türkiye’de oyuncu yetişmemesi sadece Konyaspor’un değil Türk futbolunun önemli sorunlarından. Ben eğitimin bu konunun merkezinde olduğunu düşünüyorum.
Yazması bizden uygulaması büyüklerimizden…





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.