Akademik Sayfalar Konya'nın markası oldu

Akademik Sayfalar Konya'nın markası oldu

2004 yılından beri Merhaba Gazetesi ile birlikte her hafta Çarşamba günleri yayınlanan Akademik Sayfalar, 20. cilde ulaştı. Akademik Sayfalar Kurucusu Araştırmacı-Yazar Av. Mehmet Ali Uz, “Akademik Sayfalar, Konya'nın markası oldu” dedi.

Donanımlı kadrosu, nitelikli araştırmalarıyla Konya'nın kültürel ve sosyal hayatına ciddi katkılar sağlayan Merhaba Gazetesi eki “Akademik Sayfalar” 20. cilde ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Karatay Belediyesi sporsorluğunda, Araştırmacı-Yazar Av. Mehmet Ali Uz öncülüğünde yayın hayatını devam ettiren Akademik Sayfalar, aynı zamanda kültür hazinesi olma özelliği de taşıyor. Akademik Sayfalar, ayrıca tezlere konu olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

adsiz3.jpg

TARİHLERİ EROZYONA UĞRAMIŞ TOPLUMLAR DAĞILIR

Merhaba Gazetesi eki Akademik Sayfalar Kurucusu Araştırmacı-Yazar Av. Mehmet Ali Uz, toplumların kültürleri ile ayakta kaldığını, bu sayede büyüyüp, geliştiğini dile getirdi. “Dinleri, dilleri, sanatları, örf ve adetleri, tarihleri erozyona uğramış toplumlar dağılmaya ve savrulmaya mahkumdur” diyen Uz, “Tanzimat'tan beri kültürümüz büyük zarar görmüştür. Buna ilaveten eğitimin de seviye ve kalitesi düşmüştür. Genç yaşlardan beri kültür meseleleri ile ilgileniyordum. Konya, tarihi bir şehir. Aynı zamanda da bir başkenttir. Konya'da kendi çapımızda da olsa bir kültür ekinin çıkarılmasının faydalı olacağını düşündüm. Uzun zamandan beri de Konya Postası'nda yazıyordum. 1998 yılında gazetede tek sayfalık bir kültür eki çıkmaya başladı. Adına da 'Akademik Sayfa' demiştik. Bunu bir yıl sonra 8 sayfalık katlanabilir bir şekile soktuk. Bir kültür eki çıkarmak, kadro işiydi. Bu kadroyu, teşekkül edinceye kadar büyük sıkıntı çektiğimi hatırlarım. Tam taşlar yerine otururken, gazete el değiştirdi. Bu sebeple yayını durdurmak mecburiyetinde kaldım” şeklinde konuştu.

adsiz2.jpg

SİYASETE BULAŞMADIK, MENFAAT PEŞİNDE KOŞMADIK

2 yıl sonra da kendisine Merhaba Gazetesi'nden teklif geldiğini hatırlatan Uz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mustafa Arslan bey, 'kültür ekini bizim gazetede çıkaralım' teklifinde bulundu. Arkadaşlarla istişare ettim. Arkadaşlarım bana güvenerek, 'Sen nereye gidersen, biz de geliriz' dedi. Böylece kültür ekimiz, Merhaba Gazetesi'nde çıkmaya başladı. O zaman adını da 'Akademik Sayfalar' olarak değiştirdik. Süreç içerisinde hiç siyasete bulaşmadık. İdeolojik saplantılarımız olmadı. Asla menfaat peşinde de koşmadık. Bu bize büyük güven ve itibar sağladı. Her kesimle çok iyi anlaşıyorduk. Akademik Sayfalarda genel kültürümüz, Konya tarihi ve kültürü ile ilgili binlerce yazı neşrettik. Özel sayılar hazırladık. Konya tarihine, kültürüne, ilmine ve irfanına hizmet eden değerlerimizi devamlı anarak, onları unutturmamaya çalıştık. Konya'nın 90 yaşını aşmış çınarları ile söyleşiler yaptık. Konya tarihine böylece notlar düştük. Akademik Sayfaların Konya'ya büyük hizmeti oldu. Kültür ekimizde neşredilen birçok yazı, kitaplaştırıldı. Konya ansiklopedisi gündeme gelince çekirdek ana kadromuz, ansiklopedinin de yayım kurulunu oluşturdu. Tecrübe ve birikimimiz, ansiklopedilerin hazırlandığı dönemde çok işe yaradı.”

adsiz1.jpg

NEŞREDİLDİĞİ SÜRECE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

22 yılı aşan çalışma süreci içerisinde geçtiğimiz yıl, 19'uncu cildi tamamlandıklarını aktaran Merhaba Gazetesi eki Akademik Sayfalar Kurucusu Araştırmacı-Yazar Av. Mehmet Ali Uz, “19'uncu cilt, 800 sayfadan oluştu. Bugün 20. cilde başlıyoruz. Allah'a ne kadar şükretsek az. Akademik Sayfalar, neşredildiği sürece büyük ilgi gördü. Sadece Konya'dan değil, ülke geneli ve Avrupa'dan da takip edildi. Bugüne kadar Akademik Sayfalarının neşrinde emeği geçen Merhaba Gazetesi sahip ve çalışanlarına, son yıllarda desteğini esirgemeyen Karatay Belediye Başkanı değerli meslektaşım Hasan Kılca Beye, yazı kadromuza, 20 yıldır sayfa düzenini büyük bir özveri ile yapan Züleyha Hanım'a sonsuz teşekkürler ediyor, aramızdan ayrılan arkadaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.

adsiz.jpg

M. ALİ UZ'DAN VASİYET: “BEN ÖLDÜKTEN SONRA DA DEVAM ETSİN”

Son olarak, 22 yıl devam eden uzun soluklu bir kültür ekinin sadece Konya'da değil, Türkiye'de de bir ilk olduğuna vurgu yapan Uz, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Bütün temenni ve Allah'tan niyazım, bu ekin ben öldükten sonra da devam etmesidir. Akademik Sayfaları, kendi çocuğum gibi görüyorum. Bu yaşıma rağmen araştırmalarıma devam ediyorum. Bu da Konya'ya olan sevdamdandır. Konya'ya vefa borcumu ödemek için çalışmalar yapıyorum. Hassasiyetleri olan bir ekiple çalışıyoruz. Araştırmalarda yazıların genel kültürümüzle, Konya tarihi, kültürü ve yaşantımızla ilgili ve bağlantılı olmasına dikkat ediyoruz. Bu konuların dışındaki konuların üzerinde çok durmuyoruz. Araştırmalar, büyük bir özveri ile hazırlanıyor. Ayrıca ben, hayatımda gençlerin yetişmesi için de büyük çabalar sarfettim. Gençleri, Akademik Sayfalarda yazması için de teşvik ediyorum. Sayfalarımız gençlerimize açık. Araştırmacı-Yazar az yetişiyor. Bu hayattan göçenlerin yerini dolduramıyoruz. Bizim geleceğimiz, gençlerin iyi yetişmesine bağlı.”

BAŞKAN HASAN KILCA’DAN AKADEMİK SAYFALAR’A ÖVGÜ 

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ise şunları söyledi: “ Konya, hem mana iklimimiz hem de medeniyetimizin çadırının orta direğidir. Yine Konya, bu özelliklerinin yanı sıra her dönemde âlimin, ilimin, sanatın, zanaatın, istikametin ve istikbalin başkenti olmuş ve olmaya da devam etmektedir.
Böylesine kıymetli bir şehrin kültürünün, sanatının ve ilminin çok daha geniş kitlelerce bilinmesi, gelecek kuşaklara aktarılması da bu en az Konya kadar önemlidir. 
1998 yılında yayım hayatına başlayan ve 2004’ten beri de Merhaba Gazetesi bünyesinde çıkan “Akademik Sayfalar” da bu bağlamda önemsenmesi ve takdir edilmesi gereken bir görev üstlenmiştir. 

karatay-belediye-baskani-hasan-kilcadan-18-mart-mesaji-jpg-1500.jpg

“Akademik Sayfalar” yayınlarıyla, birbirinden özel sayılarıyla Konya’mızın kültürüne, tarihine ve sanatına çok önemli kattılar sağlamaktadır. 
Konyamızın birbirinden kıymetli isimler; “Akademik Sayfalar” sayesinde bilgilerini, tecrübelerini, ilim ve herkesin istifade etmesi gereken anılarını vatandaşlarımızla paylaşarak bu alanda çok güzel işler yapmaktadırlar. Bu manada “Akademik Sayfalar”, Konya’mızın manevi ikliminin yanı sıra değerli isimlerini hafızamızda canlı tutmaktadır. Şehrimize büyük bir kültür hizmeti sunan “Akademik Sayfalar”, aynı zamanda Konya tarihinin yaşayan hafızası olması bakımından da kıymetlidir. Zira bilindiği gibi cihan devletlerimizin çekirdeği Konya’dır. Bizler, ancak bu çekirdeğin farkında olarak mirasımıza sahip çıkabiliriz. Bu bakımdan da “Akademik Sayfalar”, mirasımıza aralanan bir kapı gibidir. Bu ve daha sayılamayacak kadar engin bir deniz hüviyetindeki “Akademik Sayfalar”, Konya için sağlam bir kaynaktır aynı zamanda. Bu işsiz kültür ve sanat deryasına bir damla da olsa Karatay Belediyesi olarak katkı sunduysak ne mutlu bize. Bu bilinç ve şuurla; herkesin faydalanması gereken büyük bir kültürel hazine olan “Akademik Sayfalar”ın bizlere ulaşmasında çok büyük gayretleri bulunan Mehmet Ali Uz Beyefendi başta olmak üzere emek veren tüm paydaşları tebrik ediyor, “Akademik Sayfalar”ın yayın hayatındaki başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.”

EMRE ÖZGÜL

adsiz3-001.jpg

 

 

 

adsiz4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum