800 yıllık tarihi mezarlık

800 yıllık tarihi mezarlık

Karaman'da hala faaliyette olan mezarlıkta "Mezar Taşları Müzesi" oluşturuluyor.

Karaman'da 800 yıl önce kullanılmaya başlanan ve hala şehir mezarlığı olarak hizmet veren Kırmahalle Mezarlığı'nda, belediye tarafından "Açık Hava Mezar Taşları Müzesi" oluşturuluyor. Müzede, mezarlıkta bulunan tarihi mezar taşları ve sandukalar sergilenecek.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, yaptığı açıklamada, Kırmahalle Mezarlığı'nın Türkiye'deki en eski mezarlıklardan biri olduğunu söyledi.

 Ahlat'taki mezarlık ile bu mezarlığın aynı yıllara tarihlendiğini ifade eden Uğurlu, "Bizde definler çok fazla ada parsel gözetilmeksizin yapıldığından, burayı düzenlemekte zorlanıyoruz. Karışık bir yapısı var. Fakat bunun üstesinden geldik. Mezarlığı ada parsellere ayırdık. Tespit edilen mezarları elektronik ortama kaydettik. Bu belli bir yıl ile sınırlı değil. Örneğin 1600'lü yıllara ait bir mezar taşı okuduysak, onu da sisteme dahil ettik. Şimdi isteyen, mezarlık girişinde bulunan sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri bulduktan sonra ziyaret edeceği mezarı rahatlıkla bulabiliyor. Aynı zamanda bu bilgilerin bilgisayar çıktısını da alabiliyor" diye konuştu.

İŞARETLERİN NE ANLAMA GELDİĞİ ÇÖZÜLECEK

Düzenlemeler yapılırken, sanduka şeklinde sahibi belirsiz, üzerinin bazıları yazılı, bazıları taş süslemeli mezar taşlarını da bir araya toplayıp, bir Açık Hava Mezar Taşları Müzesi oluşturmaya karar verdiklerini belirten Uğurlu, şunları kaydetti:

"Tarihi değeri olan 500 mezar taşı ve sanduka tespit ettik. Mezarlık alanında bir yer belirleyip düzenledik. Mezar taşı ve sandukaları buraya taşıdık. Taşların üzerindeki yazılar okunacak, tespit edilenlerin künyeleri belirlenecek, işaretlerin ne anlama geldiği çözülecek ve yanlarına yazılacak. Bu taşlar sanduka şeklinde. Fakat batıdaki sandukalardan ciddi bir farkı var. Bizim sandukaların başında ve sonunda şahideler var. Bu şahidelerin başında bazen kitabe olabilir. Mezar taşına bakınca o kişinin ekonomik ve sosyal statüsünü tespit etmeniz mümkündür. Ahlat'taki mezar taşları daha üst tabakadaki insanların mezarları olduğu için, oradaki taşlar daha özenli, daha süslü, daha barok bir tarzda ele alınmış. Mezarlıkta Karamanoğulları döneminden kalan, adına Kızlar Türbesi denilen bir türbe var. Bu türbeyi bir hanım sultan kendisi için yaptırmış. Ayrıca 'kırklar' denilen, 'yediler' denilen ve çokça ziyaret edilen mezarlar var."

PEK ÇOK ULU KİŞİNİN MEZARINI TESPİT ETTİK

Mezarlığın diğer tarihi mezarlıklardan farklı olarak hala kullanılıyor olduğunu anlatan Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu mezarlık 12 asırdan bu yana kullanılıyor. Uzman bir arkadaşımız mezarlıkla ilgili bir kitap hazırladı. Yayın aşamasında. Belediyenin katkılarıyla yayınlanacak. Eski mezar taşlarından elde ettiğimiz bilgilerle Karaman'la ilgili tarihte bilemediğimiz bazı konuları aydınlatmış olacağız. Bilinen, fakat mezarları tespit edilemeyen bir çok ulu şahsın mezarlarını tarihi mezarlıkta bulduk. Nerede yaşadığı, mezarının nerede olduğu bilinmeyen bir çok kitap sahibinin, din aliminin bu mezarlıkta yattığını tespit ettik. Bunları çalışmalar bittiğinde açıklayacağız."

Uğurlu, çalışmalar tamamlandığında tarihi mezarlığın, yeşil alanları, gül bahçesi, dinlenme yerleri ve müzesiyle örnek bir yer olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.