4 bin lira maaşlı çobana kız vermiyorlar

4 bin lira maaşlı çobana kız vermiyorlar

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, maaşları 4 bin liraya kadar yükselen çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, maaşları 4 bin liraya kadar yükselen çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Çobanlık mesleğinin yok olmakla karşı karşıya olduğunu belirten Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, çobanlık mesleğini seçenlere kız verilmediğini ve bu nedenle de ciddi anlamda çobanlık sıkıntısı olduğunu söyledi. Bu sıkıntının son dönemlerde ciddi anlamda arttığına dikkat çeken Aktürk, “İşletmelerin çobanla ilgili çok ciddi anlamda sıkıntıları var. Aslında çobanlık mesleği zor bir meslek. Gecesi gündüzü olmayan, 24 saat hayvanların başında olması gereken bir meslektir. Son dönemlerde bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Aslında bu sosyal bir sorundur. Kırsal alanda yaşayan insanların büyük şehirlere göç etme hevesi ile ilgili bir sıkıntı. Aksaray’da kırsal alanda yaşayan insanlara, özellikle gençlere kız vermiyorlar. Özellikle çoban olan insanlara kesinlikle kız vermiyorlar. Bu da çok ciddi anlamda sosyal bir sorundur. Yani şehirde asgari ücretle yaşayan insanlar daha ön planda. Örneğin bir kız babası diyor ki; şehirde yaşasın, az kazansın ama şehirde yaşasın. Çobanlara biz asgari ücretin üç katını vermemize rağmen köyde yaşamak istememelerinden dolayı çoban bulamıyoruz. Şu anda 3 bin lira maaş verilmesine rağmen çobanlık mesleği ne yazık ki yapılmıyor” dedi.

Çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleğinin bu duruma geldiğini belirten 44 yaşındaki besici Seyit Ateş ise, “Şu anda çobanın aylığı 3 milyara geliyor. 3 milyar da olsa çobancılığı sevmiyor. Asgari ücretli iş olsun, sigortası olsun diyor şehirdeki işe gidiyor ama 3 milyara çobanlık işine gelmiyor. Kız istemeye gittiğimizde ‘Bu adamın davarı var, benim kızım onun davarına mı bakacak, işine mi bakacak’ diyerek çobana kız vermiyorlar. İşin şehir merkezinde olmasını istiyorlar. Kızının aç kalacağını bilse bile asgari ücretli çalışana kız veriyor. Çobanlara kesinlikle vermiyorlar. Çobanın aylığı normalde 3 milyar. Ancak bunun yanında birçok ekstra iş yapıyor ve aylığı 5 milyarı buluyor. Ama buna rağmen çobanlar kız alamıyor” şeklinde konuştu.

Çobanlık yapan 40 yaşındaki Atilla Doğan, mesleğin küçümsendiğini belirterek, “Çoban meselesi çok büyük bir mesele köylü için. Koyunu olan bir insanı insan yurduna koyup da kız vermiyorlar. Çobanı zaten bulamıyorsun, bu da ayrı bir sorun. İnsanlar çobana kız verme işini riskli görüyor. Çobanlığı da hakir görüyor. Son zamanlarda çoban bulamadığımız için 3, 5, 4 milyar lira aylık verelim diyoruz ama yine de insanlar çobanlık yapmak istemiyor. Kız babaları, damat şehirde olsun, sigortalı, asgari ücretli olsun, aç dursun ama şehirde olsun diyor. Yani çobanlar çok para da kazansa kız meselesi için şehri tercih ediyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.