"2021'e umutla sarılmalıyız"

"2021'e umutla sarılmalıyız"

TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, “2021 yılında, 2019 yılına göre yüzde 50'lik bir kapasiteyle iş yapabiliriz. Bu da en iyi rakam olur. Bu yıla umutla sarılmalıyız, başka çıkar yolumuz yok” dedi

Pandemi sürecinin en büyük mağdurlarından biri de turizm sektöründekiler oldu. Kısıtlamalar, sektörü olumsuz etkiledi. Çoğu turizm işletmecisi, 2020 yılı içerisinde büyük sermaye kayıpları yaşadı. Kendi öz sermayesi ile iş yapan, güçlü firmalar ayakta kalabilirken, çoğu turizm firması işletmesini kapatmak zorunda kaldı. İşletmelerin ortalama sermaye kaybı da yüzde 60'ları buldu.

6-1-1280x715.jpg

ELİMİZ AYAĞIMIZ BAĞLI, SEKTÖR BUNU KALDIRMAZ”

2020 yılını yüzde 80 oranında bir kayıpla kapattıklarını ifade eden TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, “021 yılında, 2019 yılına göre yüzde 50'lik bir kapasiteyle iş yapabiliriz. Bu da en iyi rakam olur. Bu yıla umutla sarılmalıyız, başka çıkar yolumuz yok” dedi. Yüzde 50'lik iş kapasitesinin sektör için büyük bir başarı sayılacağını aktaran Karahan, sektörün durumunun çok kötü olduğunun altını çizdi. Belirsizliğin sektörün elini ayağını bağladığını kaydeden Karahan, “Sektör bu gidişe dayanamaz. Gecikmiş vaziyetteyiz. Kasım ve Aralık aylarında bahar aylarının, Ocak ve Şubat aylarında da yaz aylarının planlamaları yapılır firmalar tarafından. Planlı ve programlı hareket etmek, sektörel olarak olmazsa olmazlarımızdan. Haziran ayın kadar olan sürenin planlamasını belirsizlikten ötürü yapamadık. 2021 yılının ikinci dönemi için bu belirsizliğin ortadan kaldırılması gerekir. Yurt dışı fuarlar ve geziler, sektör için çok önemli” şeklinde konuştu.

6-2-1280x715.jpg

İNSANLARIN TURİZM ANLAYIŞI VE ALGISI DEĞİŞECEK

Her şeyin normal gitmesi durumunda 2022 yılında tam toparlanma evresine sektörel olarak geçebileceklerini söyleyen Başkan Karahan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu virüsün nereye evrileceği bilinmiyor. Kesin olan tek şey, insanların artık seyahat alışkanlıklarını değiştireceği. Turizmde yeni konsept, algı ve tarz ortaya çıkacak. Karavan, doğa turları, çiftlikler, dinlenme alanları daha fazla rağbet görecek. İnsanlar kalabalık ortamlardan uzaklaşacak. Bu değişime ayak uydurabilmek önemli. Sektörün kendini yenileyebilmesi için planlama şart. Planlama için de sermaye gerekli. Ancak sektörümüz elindeki sermayeyi kaybetti. Her işletmenin kendi çapında geliri-gider çizelgesi vardır. İşletmeler, bu süreçte ortalama yüzde 60 civarında kayba uğradı. Turizmciler, artık eskisi gibi yatırım planlaması yapamayacak. Sektörün hareket alanı daraldı, zorlanacağız.”

6-3-ozdal-karahan-1280x715.jpg

KONYA TURİZMİNİN YAPISI DEĞİŞEBİLİR

Konya turizminin gelişmesi adına yapılacaklar listesinin belli olduğunu da belirten TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Son 1 yıl içinde, özellikle pandeminin araya girmesiyle çalıştaylar online yapıldı. Ciddi ve güzel düşünceler ortaya çıktı. Şimdi bu düşünceleri eyleme geçirme vaktidir. Düşüncelerin eyleme dönüşmesiyle beraber Konya turizminin yapısı da değişecek. Yeni markalar oluşturabileceğiz. Konya'nın turizm potansiyeli çok fazla. İş, kaynak sorununda. Konya'da alt yapı çalışmalarının bitirilip, çalışma yapılan alanların turizme kazandırılması gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.