2 yıl oldu restorasyon bitmedi!

2 yıl oldu restorasyon bitmedi!

Karatay ilçesi Köprübaşı Caddesi üzerinde bulunan ve meydana gelen hasarın tehlike arzetmesi nedeniyle 17 Temmuz 2020 günü ibadete kapanan Müftü Abdullah Efendi Mescidi, iki yıla yaklaşan bir süredir onarılıp cemaatiyle buluşacağı günü bekliyor

Karatay ilçesi Köprübaşı Caddesi üzerinde bulunan ve meydana gelen hasarın tehlike arzetmesi nedeniyle 17 Temmuz 2020 günü ibadete kapanan Müftü Abdullah Efendi Mescidi, iki yıla yaklaşan bir süredir onarılıp cemaatiyle buluşacağı günü bekliyor.

Mahalle sakinleri, bakımsızlık ve sonradan ilave edilen kiremit çatının ağırlığını taşıyamaması gibi nedenlerle taşıma kirişlerinin kırılması, yan duvarlarının içe doğru bombeleşmesi, yan duvarlarda çatlaklar meydana gelmesi gibi nedenlerle kapatılan mescidin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden çıkacak onarım kararını beklediğini belirterek, yetkililerden konuya duyarlı olmalarını ve mescidin restorasyon çalışmalarının bir an önce başlanıp bitirilmesini istediklerini bildirdi. 1875-1886 yıları arasında Konya Müftülüğü yapan Müsevvitzade Abdullah Efendi, 1886 yılında vefat etti ve Mevlâna Dergâhı Haziresi’nde babasının yanına defnedildi.

MANEN HUZURA KAVUŞURDUK

Mahalle sakinleri Köprübaşı Caddesi üzerinde bulunan ve 1880 yılında inşa edilen Müftü Abdullah Efendi Mescidi hakkında şu bilgileri verdiler: "Mescidin yapımında yapım malzemesi olarak taş ve kerpiç kullanılmış. Dikdörtgen planlı ve girişi doğu cephesinden olan mescidin, güney cephesinde yer alan basık kemerli iki pencere ile aydınlatılıyordu. Kuzey ve batı cephesi penceresiz olan mescidin Mahfili ve Minberi ahşap malzemeden, Mihrabı ise mermerden yapılmıştır. Mukarnaslı özellik arz eden bu mihrabın eski bir Selçuklu mescidinden getirildiği bilinmektedir. 2020 yılından beridir gelen giden olmadı. Geldiler ise bizler görmedik. Burası tarihi bir mekân olduğu için inanın bizler için çok değerli ve önemli. Ama bu şekilde olmaz, yetkililerin derhal çözüm bulması gerekiyor. Tarihimize sahip çıkıyoruz lakin bu şekilde önem verilmemesi biz değersiz hissettiriyor. Eskiden bu yerde manen huzura kavuşurduk. Bu maneviyattan bizi mahrum etmesinler. Yetkililerden rica ediyoruz bir an önce bizleri mağdur etmekten kurtarsınlar.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum