1 litre yakıtla tam 45 kilometre giden araba

1 litre yakıtla tam 45 kilometre giden araba

Hollanda'da tanıtılan bu otomobil tüm bildiklerimizi alt üst edecek cinsten…

Günümüzde bir otomobil satın alırken değerlendirilen en önemli kriterlerden birinin yakıt tüketimi olduğunu biliyoruz. İnsanlar genellikle aşırı yakıt tüketimi yapan otomobiller yerine, yakıt cimrisi araçları tercih ediyor. Bunun en yaygın örneği şüphesiz düşük hacimli dizel motorlar. Günümüzde dizel yakıt ile çalışan araçlar bir litre ile ortalama 15-16 kilometre yol gidebiliyor. Fakat otomobil sektörüne akaryakıt ve motor yağları ile katkıda bulunan Shell öyle bir konsept araç üretti ki, tüm bildiklerimizi alt üst edecek cinsten…

Hollanda menşeli petrokimya şirketi, Project M isimli çalışmasının bir ürünü olan otomobili tanıttı. The Car (araba) olarak tanıtılan araç, minyatür boyutlarıyla Smart marka otomobilleri andırıyor. 3 kişilik bu şehir otomobili gücünü 43 beygir güç üreten 3-silindirli motordan alıyor. Yalnızca 550 kg ağırlığa sahip araç, 0'dan 100 km/s hıza 16 saniyede ulaşıyor.

Evet, gördüğümüz gibi Shell'in aracı performans olarak hiçbir şey vaat etmiyor. Hatta günlük hayatta kullandığımız hemen hemen tüm araçlardan daha kötü bir performansa sahip. Lakin siz de tahmin edersiniz ki bu aracı üretim amacı performans değil tasarruf. The Car, 1 litre yakıt ile tam 45 kilometre yol gidebiliyor. Yani ortalama bir dizel araçtan yaklaşık 3 kat daha tasarruflu.

Aracın ne kadar tasarruflu olduğunu bir örnek üzerinde inceleyelim. Aracımızın deposunun 50 litre olduğunu varsayalım. Dizel araçlar 1 litre yakıt ile 16 km yol gidebildiğine göre, deposu tam dolu bir dizel otomobilin menzili 800 kilometreye tekabül ediyor. Bu durumda 1 litre yakıt ile 45 km yol gidebilen Shell'in aracının menzili ise tam 2,250 kilometre oluyor.

Son olarak The Car'ın tasarımına göz atalım. Dizaynda Formula 1 McLaren takımı tasarımcı Gordon Murray'in imzası var. Araç gördüğümüz gibi şehir otomobili olarak tasarlandığı için minyatür boyutlara sahip. Kapı tasarımı da oldukça farklı, zira bildiklerimizin aksine yana doğru değil, ön cam ile beraber öne doğru açılıyor.

Shell'in bu konsept aracının, hem yakıt cimrisi hem de küçük boyutlara sahip olduğu için özellikle teslimat aracı olarak tercih edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.