‘Yüksek faturaları  MEDAŞ'tan bilmeyin’

‘Yüksek faturaları MEDAŞ'tan bilmeyin’

“Yüksek faturaların MEDAŞ ile alakası yok” diyen MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, “Devletimiz, bir fiyat belirler. Biz de o belirlenen fiyattan elektrik dağıtmayla mükellef oluruz. Gelen faturalar ile ilgili kurum olarak bir tasarrufumuz yok” dedi.

Elektrik faturalarının yüksek gelmesi, tüketilen elektrik miktarı kadar da dağıtım bedeli ve diğer vergilerin faturaya yansıtılması vatandaşı zora sokuyor. Vatandaş, ekonomik sıkıntının yaşandığı bu günlerde yüksek fatura ödemekten iyice zorlanır bir hale geldi. MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ise merak edilenleri Merhaba Gazetesi'ne anlattı. Dar gelirli ailelerin faturaları için hükümetin çalışma başlattığını ve bu çalışmanın ilerleyen günlerde hayata geçirileceğini söyleyen Uçmazbaş, vatandaşı zora sokan diğer bir etmen olan “Dağıtım bedelinin de” doğru tanımlanması gerektiğini ifade etti.

SIKINTILARA RAĞMEN YATIRIMLARI KESMEDİK

2018 yılında arıza sayısının yüzde 25 oranında azaldığına dikkat çeken MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, düşüşteki bu oranın kendileri için büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı. 2018 yılında bakımların birini bile es geçmediklerine değinen Uçmazbaş, “2018 yılında 330 milyon liralık yatırım yaptık. Ağustos ayındaki kur dalgalanmasına rağmen, yatırımlarız konusunda hız kesmedik. 2019 yılında da 403 milyonluk yatırım yapmayı planlıyoruz. Hizmet ağımız çok geniş. Olağanüstü gelişmeler olmazsa hedeflediğimiz yatırım miktarını tamamlayacağız. MEDAŞ, müşteri memnuniyetini her geçen yıl daha üst noktalara taşıyor. Gerek bakanlığın gerekse TEDAŞ'ın yaptığı anketlerde MEDAŞ'ın müşteri memnuniyetinde ikinci sırada olduğunu görebilirsiniz. 1. Kayseri oldu. Kayseri'nin de hizmet alanı bizim çalışma ağımıza oranla daha dar kapsamlı. Son 4-5 yılda daha önceden kurumumuza yöneltilen eleştiriler, son buldu. Enerji müsadesi, proje onayı ve kabuller ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Zamandan tasarruf noktasında iyi yol katettiğimizi düşünüyorum. 2018 yılını yaşanan büyük ekonomik sıkıntılara rağmen MEDAŞ adına iyi kapattık. 2019 yılında da hedeflerimizi gerçekleştirebilmenin mücadelesini vereceğiz” dedi.

DAR GELİRLİ AİLE FATURASINDA İYİLEŞTİRME

Dar gelirli ailelerin elektrik faturalarında iyileştirme projesini hayata geçirmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatı hatırlatan ve planlanan projenin hayata geçirileceğinin müjdesini veren Genel Müdür Uçmazbaş, daha sonra şunları kaydetti: “Gerek Enerji gerekse Aile Bakanlığı'nın konu ile ilgili çalışmaları sürüyor. Kişi bazında haklar verilecek. Yardıma muhtaç kişi istediği tesisat için hakkını kullanacak. Faturanın belirli kısmı devlet tarafından ödenecek. Hatta ödemeler de PTT tarafından gerçekleştirilecek. PTT'ye gidilecek, fatura numarası verilecek ve çocuk sayısına göre hak belirlenecek. Ödeme, devlet tarafından gerçekleştirilmiş olacak. Dar gelirli vatandaşlar için güzel bir uygulama. Elektrik, bu sayede gider olmaktan kurtarılmış olacak ve bu ailelerimizin üzerindeki ağır fatura yükü bir nebze de olsa azalacak.”

GELEN FATURALAR İLE İLGİLİ TASARRUFUMUZ YOK

Çoğu kurumun eleman çıkardığı bir dönemde MEDAŞ'ın yatırım yaptığı kadar, kendi personeline de sahip çıktığını aktaran Uçmazbaş, 2018 yılında ekonomik sıkıntıdan dolayı eleman çıkarmadıklarını, 2019 yılı için de böyle bir düşüncelerinin olmadığını aktardı. Uçmazbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eleman sayımız aynı. 2 bin 300 çalışanımız var. Eleman çıkarmadık. Hatta arıza eleman sayımızı 90 kişi artırdık. Ben, farklı bir konuya daha değinmek istiyorum. Özelleştirmeden beri anlattığımız fakat hala anlaşılamayan bir durum var. MEDAŞ'ın elektrik fiyatları ile oynama gibi bir tasarrufu yok. Devlet, birim fiyatlarını açıklar. Biz, vatandaşın ne kadar elektrik kullandığını ölçeriz ve faturasını bırakırız. Fiyat belirleme konusunda müdahalemiz olamaz. Biz, emir eriyiz. Devlet, ne derse ona göre hareket ederiz. Elçiye zeval olmaz. Bakım, onarım, dağıtım MEDAŞ'ın işi.”

DAĞITIM BEDELİNİN FATURA DAĞITIMI İLE İLGİSİ YOK!

Sürekli tepki gösterilen dağıtım bedeli ile ilgili de açıklamalarda bulunan MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, 2 hafta önce ilgili bakanlığın dağıtım bedeli ile ilgili bilgilendirme yaptığını söyledi. Dağıtım bedelinin fatura dağıtımı ile uzaktan yakından alakadar olmadığının altını çizen Uçmazbaş, “Dağıtım bedeli, elektrik üretimindeki yatırımlar, kayıp kaçak oranı, santral ve dağıtım şirketinde çalışanların giderlerinden oluşan kalem. Yani bunun fatura dağıtımı ile ilgisi yok. Avrupa ülkelerinde dağıtım bedeli yüzde 51 iken, biz de bu oran yüzde 35. Aslında dağıtım bedelimiz, diğer ülkelere oranla düşük. Enerji fonu, Katma değer vergisi (KDV), dağıtım bedeli, Çevre Tüketim Vergisi (ÇTV) ve TRT payı kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Devlet dışında kimsenin tasarrufu olamaz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum