'Tunceli Olaylarıyla İlgili Komisyon Kuralım Dedik, Akp'lilerce Reddedildi'

'Tunceli Olaylarıyla İlgili Komisyon Kuralım Dedik, Akp'lilerce Reddedildi'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her ülkenin tarihinde yanlışlıklar, eksiklikler, hatalar, acı olaylar olduğunu ama önemli olanın ülkelerin kendi tarihleriyle yüzleşmesi olduğunu söyledi. Dersim olayları...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, her ülkenin tarihinde yanlışlıklar, eksiklikler, hatalar, acı olaylar olduğunu ama önemli olanın ülkelerin kendi tarihleriyle yüzleşmesi olduğunu söyledi. Dersim olayları ile ilgili parlamentoya bir araştırma önergesini fikrini sunduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Tunceli olayları ile ilgili parlamentoda bir komisyon kuralım ve bu araştırma komisyonu bütün bu olayları araştırsın. Gurubu olan bütün siyasi partiler de buraya üye versin dedik. Görüşüldü fakat AKP’nin oylarıyla bu ret edildi. Hem ret edeceksin hem de Dersim üzerinden Dersimlileri sorgulamaya kalkacaksın. Bunun temel nedeni ise ben Tuncelili olduğum için." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hayatını kaybeden kayınvalidesi Fatma Özdağ’ın cenaze törenine katılmak üzere Tunceli’ye geldi. Cenaze törenine Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra eşi Selvi Kılıdaroğlu, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP’li milletvekilleri, Şişli Belediyesi eski Başkanı Mustafa Sarıgül, Tunceli Valisi Osman Kaymak ve vatandaşlar katıldı.

Alevi Dedesi Kadir Bulut’un kıldırdığı cenaze namazının ardından Özdağ’ın cenazesi defnedilmek üzere Nazimiye ilçesine bağlı Ayranlı köyüne götürüldü. Annesinin mezarı başında ayakta durmakta güçlük çeken Selvi Kılıçdaroğlu’nu eşi Kemal Kılıçdaroğlu ve yakınları teskin etti. Kılıçdaroğlu, cenaze törenin ardından Nazımiye ilçesinde verilen hayır yemeğine katıldıktan sonra taziyeleri kabul etti.

KILIÇDAROĞLU ESNAF VE VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

Kılıçdaroğlu, daha sonra Tunceli merkeze geçerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Esnafı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlar tarafından sevgi ile karşılandı. Kılıçdaroğlu’na başsağlığı dileyen vatandaşlar taleplerini de iletti. Kayınvalidesinin ölümü nedeniyle Tunceli’ye geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Buraya gelmişken Tuncelili hemşehrilerimi de görmek istedim. Biraz sohbet ettik, görüşlerini de dile getirdiler. Bu bölgenin insanları aydın insanlardır. Tunceli’de ki işsizlikten bahsettiler. Türkiye’nin büyük bir kısmında işsizlik problemi var ama Tunceli’de daha yoğun bu durum. ‘Benim kişiliğim benim için daha önemli ve bu kişiliğimin korunmasını istiyorum. Onurumla ekmek yemek istiyorum’ dediler. Bu sorunları aşmak için hep birlikte çalışacağız.” dedi.

“BAŞBAKANIN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR”

Bir gazetecinin Dersim olaylarına ilişkin sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, “Bütün bilgiler bütün dokümanlar Türkiye Cumhuriyeti Meclis'ine gelsin. Bu konu ile ilgili bütün belgeler bütün dökümanlar açıklansın tarihçiler incelesin. Olayların bütünüyle aydınlatılmasında yarar vardır. 38 olayları o dönemin büyük acı duyduğu olaylardır. Bütün bu olaylarda, bilgilerde ve belgelerde ciddi bir olay varsa bir başbakanın özür dilemesi gerekmektedir. Türkiye olarak Cezayir'in bağımsızlığı tanınmaması için Birleşmiş Milletlere dilekçe verdik. Aradan yıllar geçti rahmetli Turgut Özal Cezayir'e gitti ve Cezayir halkından özür diledi. Peki bunu Turgut Özal mı yapmıştı? Hayır, o dönemin başbakanı o süreci geliştirmişti. 1938 tarihinde üzücü olaylar yaşanmıştır. Belgeler tüm ayrıntılarıyla halka verilmemiştir.” diye konuştu.

“TUNCELİLİ OLDUĞUM İÇİN SIKIŞTIRILIYORUM”

Dersim olayları ile ilgili parlamentoya bir araştırma önergesini fikrini sunduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Tunceli olayları ile ilgili parlamentoda bir komisyon kuralım ve bu araştırma komisyonu bütün bu olayları araştırsın. Gurubu olan bütün siyasi partilerde buraya üye versin dedik. Görüşüldü fakat AKP’nin oylarıyla bu ret edildi. Hem ret edeceksin hem de Dersim üzerinden Dersimlileri sorgulamaya kalkacaksın. Bunun temel nedeni ise ben Tuncelili olduğum için. Ben buradan genel başkanı sıkıştırdım diyebilir ama sıkıştıramaz. Ben onun bildiğinden daha fazla şey biliyorum Dersim tarihi konusunda. Üstelik sadece Cumhuriyet tarihini değil cumhuriyet öncesi tarihini de çok iyi biliyorum. Eğer Davutoğlu bu konuda özel bir tartışma açmak istiyorsa kendisinin arzu ettiği bir televizyon kanalında oturup bunu tartışabiliriz. Madem kendisi bir akademisyen madem bu konuları çok iyi biliyor bende iyi biliyorum. Ben akademisyen değilim ama oturup konuşabiliriz. Biz tarihimizle yüzleşmekten korkmayız.” dedi.

'ÖNEMLİ OLAN GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI'

Dersim olayları ile ilgili her şeyin araştırılmasını destekleyeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Her ülkenin tarihinde yanlışlıklar eksiklikler, hatalar vardır, acı olaylar vardır ama önemli olan ülkelerin kendi tarihleriyle yüzleşmeleridir. Batılılar Amerika'ya gittiler Kızılderilileri öldürdüler. Kızılderililerin filmlerini yine Amerikalılar yaptı. Kendi tarihleriyle yüzleştiler o olgunluğa ulaştılar. Biz hala o olgunluğa ulaşamadık. Biz neden dedik Dersim arşivi TBMM’ye gelsin, araştırılsın diye. Bugün araştırılsın diyoruz 'hayır araştırılmasın' diyorlar. O zaman sen Başbakan koltuğunda oturuyorsan neden buna itiraz ediyorsun. Önemli olan gerçeklerin ortaya çıkması ve bizim buna sağ duyuyla bakmamızdır. Dönemin Başbakanı kimdir, Kurmay Başkanı kimdir, verilen talimatlar kimler tarafından verilmiştir, bütün bunlar araştırılsın ortaya çıkartılsın. CHP olarak bunu istiyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.