Trafik sigortasında tavan fiyat dönemi

Trafik sigortasında tavan fiyat dönemi

Yaklaşık 20 milyon sürücüyü yakından ilgilendiren trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına 1 Nisan'da geçiliyor. Hükümetin kararına uymayan sigorta şirketlerine para cezası verilecek

1 Nisan itibaren trafik sigortalarında tavan fiyat uygulaması başlayacak. Hasar kademelerine göre tavan fiyat belirlenecek ve sigortacılar bu fiyatın üzerinde poliçe kesemeyecek. En düşük fiyatın 430 lira olması tahmin ediliyor. Uygulama 2017 sonuna kadar sürecek. Yüksek fiyattan sigorta yaptıranların ise primleri iade edilecek.

PRATİKTE VAR UYGULAMADA YOK

Tavan fiyat uygulaması pratikte var olduğunu fakat ama bunu uygulamayan sigorta şirketlerinin olduğunu ifade eden Vista Sigorta Sahibi İbrahim Can,"Tavan fiyat kamyonet üzerinden örnek verelim. Kamyonet araçlarda tavan fiyat 2000 TL'dir. Fakat 2000TL nin üzerinde fiyat veren sigorta şirketleri de var." şeklinde konuştu. Tavan fiyatın vatandaşa yansımasından da bahseden Can,"Rakamlar tavan fiyatın üstüne çıktığı için müşteri yüksek olanı değil de fiyatı uygun olanı tercih ediyor. Tavan fiyat uygulamayan sigorta şirketlerinde sorunlu haller dışında hiçbir şekilde pratikte poliçe onaylatmıyor" dedi.

AMAÇLARI GÜNÜ KURTARMAK

Tavan fiyatları uygulamayan şirketlerin gerekçelerinden bahseden Can, şirketlerin yüksek fiyat uygulamasının nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Çeşitli nedenlerden dolayı tavan fiyatın üstüne rakam takılıyorsa bu sigorta şirketlerinde riskli müşteridir. Örneğin araç kazalıdır, gecikmesi fazladır, araç sahibinin yaşı yüksektir ya da ikametgah anlamında doğu ve güneydoğu illeridir. Bu unsurları dikkate alarak tavan fiyatın üzerinde fiyatlar verilmektedir. Tavan fiyat uygulamasını uygulamadığı halde yüksek fiyat veren sigorta şirketleri poliçe yapılma ihtimalini de  yüzde 3'ün üstünde görmemek gerekir. O yüzde 3'lük kısımıda zarureten yaptırır. Aracı kullanırken sigortasızdır, denetlemeye takılmıştır, kaza olmuştur ya da araç herhangi bir nedenden dolayı bağlanmıştır, bağlandığı zaman evrakların eksiksiz ve tam olması gerekir. Bunlardan bir tanesi de sigorta yaptırma zorunluluğudur. Günü kurtarma amacıyla yapılır."

ŞİRKETLERE İKİNCİ UYARI GELECEK

Can ayrıca hükümetin  trafik sigortasında, sürücüye yönelik poliçe düzenlenmesi çalışmalarına daha çok hız verdiğini ancak sigorta şirketlerine bir bildiri gelmedeğini kaydetti. Bu uygulamaların acenteleri değil sigorta şirketlerini ilgilendirdiğini de söyleyen Can, daha önce bu uygulamaya geçmeyen şirketlerin ceza aldığını yeni çalışmaların da ikinci bir uyarı olacağını da sözlerine ekledi.

TOLGA PARLAK/MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.