Savunma Sanayii, Devletten Daha Çok Yerli Ürün Kullanımı Talep Ediyor

Savunma Sanayii, Devletten Daha Çok Yerli Ürün Kullanımı Talep Ediyor

Savunma sanayii, devletten bir yandan yerli ürün kullanımını artırması diğer yandan ihracata katkı sunmasını talep etti.Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, sektörün ve ihracatın durumunu,...

Savunma sanayii, devletten bir yandan yerli ürün kullanımını artırması diğer yandan ihracata katkı sunmasını talep etti.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, sektörün ve ihracatın durumunu, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda sektörün güçlü büyüme elde ettiğini anlatan Latif Aral Aliş, “İhracatımızı her geçen sene artırıyoruz. Ar-Ge faaliyetleri ve teknik yatırımlarla büyüyen savunma sektörümüz, üretiminin üçte birini ihraç eder duruma geldi. Sektörümüz, ülkemiz savunma ihtiyacının yüzde 60'a yakınını karşılıyor ve bu oran devamlı artıyor.” dedi. Aliş, 2013’te dünyada savunma giderlerinin 1 trilyon 747 milyar dolar olduğunu; ihracat için iyi bir ortamın bulunduğunu dile getirdi.

İhracatın artışı için devletten teşvik talep eden Aliş, bunları şöyle sıraladı:

-Sektörün büyüyen ihracatına kredi imkanlarıyla teşvik verilmesini bekliyoruz ayrıca Hazine katkılı ve ülke spesifik savunma sanayii kredileri konusunda da ilerleme olmasını diliyoruz.

-Devletten devlete satışta bilhassa bölgemizde yer alan ülkeler ile yeni bölgelerde devlet garantörlüğünde şirketlerin ihracatının arttırılması önemli bir yöntem. Bu bağlamda satışların etkin bir şekilde yapılabilmesi adına iktidarın ilgili hukuku yenileyerek hayata geçirmesini bekliyoruz.

-Devletin yerli savunma sanayinden alımlarının arttırılması, şirketlerimizin ortaya koyduğu ürünlerin, devlet envanterine girmesi ve kullanılması, dışarıda en çok sorgulanan konular. Bu nedenle bilhassa Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçleri tarafından yerli ürünler tercih edilmesini umuyoruz.

“SAVAŞ BÖLGELERİNE SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNÜ SATMIYORUZ”

Aliş, Türkiye’nin Suriye ve Irak gibi savaş bölgelerine savunma sanayi ürünü satmadığını vurgulayarak, “Sektörümüz, BM – NATO kurallarına uygun bir şekilde ihracatını devam ettiriyor.” dedi. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ise “Sektörün ihracat artış oranları gayet iyi ancak 2023 hedefi için yetersiz. Bunu artırmak için radikal tedbirler alacağız.” ifadelerini kullandı. Demir, Türkiye’nin sanayiyi yeniden ele alması gerektiğine işaret etti.

SSI rakamlarına göre savunma sanayi ihracatında tablo şöyle:

-İhracat 2008'de 600 milyon dolar iken, 2012'de 1 milyar 260 milyon dolara, 2013’te 1,4 milyar dolara dayandı.

-2014 7 ayında ihracatı en çok artan sektör savunma sanayi oldu. 2013 7 ayında 781 milyon dolar olan ihracat, 2014 ilk 7 ayında 952 milyon dolara çıktı. Geçen seneye göre artış oranı yüzde 22 oldu. Aynı dönemde Türkiye geneli ihracatı ise yüzde 5,7 arttı. Bu rakam, sektörün ihracat artış oranında birinci olduğunu ortaya koyuyor.

-SSI, sene sonu ihracat rakamını 2 milyar dolar olarak ilan etti.

-ABD en çok ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye en çok uçak parçaları, hafif silah ve mühimmat ihraç edildi.

-AB Ülkeleri, BDT ülkeleri, Hazar Bölgesi, Körfez ülkeleri ve Güneydoğu Asya ihracat yapılan bölgeler olurken; Uzakdoğu ve Afrika yeni bölgeler olarak belirlendi.

-Birlik, uçak ve helikopter aksamları, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve sürat botları, füze roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, telsiz, komuta kontrol sistemleri, simülatörler, sensörler ve yazılımlar, mutfak, hastane, giyim malzemeleri gibi lojistik destek ürünleri, modernizasyon ve modifikasyon hizmetleri, mühendislik ve teknoloji transferi ihraç ediyor.

-Birliğin 2023 ihracat hedefi 25 milyar dolar.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.