Palandöken: Türkiye Avm Çöplüğüne Dönecek

Palandöken: Türkiye Avm Çöplüğüne Dönecek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin (AVM) yasasının olmamasından şikayet etti. Palandöken, "Böyle giderse Türkiye AVM çöplüğüne dönecek." dedi. Perakende ile inşaat...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin (AVM) yasasının olmamasından şikayet etti. Palandöken, "Böyle giderse Türkiye AVM çöplüğüne dönecek." dedi.

Perakende ile inşaat sektörünün büyümesine uyumlu olarak son yıllarda sayısı hızla artan AVM sayısı Avrupa ortalamasının üzerine çıktı. Mevcut 338 AVM’nin yanında yapımı devam eden 75 AVM ile birlikte sayı 413’e ulaşacak. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TESK Başkanı Palandöken, esnaf ve sanatkarın uzun süreden beri beklediği Perakende Yasası’nın bir türlü çıkmamasının alışveriş merkezleri sayısındaki artışta etkili olduğunu söyledi. Palandöken, yasanın çıkması ile alışveriş merkezlerinin ‘en azından bir yasaya uyacağını’ belirtti. AVM’lerin kurala bağlı olmadan, her parası olanın yaptığı bir iş olarak kayda geçtiğini anlatan Palandöken, “Maalesef ehliyet olmadan herkes araba sürüyor. Durum bundan ibaret. İşin içinde rant var. Kira geliri var. Parası olan AVM yapayım diyor, kimse de AVM’nin yapılacak bölgeye uyup uymadığını, bu işi yapacak kişinin bu ehliyette olup olmayacağını sormuyor. Çünkü yasayla belirleniş bir kuralı yok. Parası olan yapıyor.” şeklinde konuştu. İstanbul’daki tarihi Kapalıçarşı’yı örnek gösteren Palandöken şunları ifade etti:

“Burası 600 yıldır faaliyette. Demek ki hem çevresiyle uyumlu hem de vatandaş ve esnaf nezdinde muteber, güzel bir mekan. Peki, bu beton yığını AVM’ler şehre ne katıyor, insana ne katıyor? Böyle giderse ne yazık ki başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye AVM çöplüğüne dönecek.”

2006 yılında AVM sayısı 117 olan Türkiye'de bu rakam 338’e ulaştı. Ancak bu sayının yılsonu na kadar 350’yi aşması bekleniyor. Alışveriş merkezlerinin sayısının 2015'te 432'ye, 2016'da ise 449'a yükseleceği tahmin ediliyor. Bugün Türkiye'de 9 milyon 955 bin 785 metrekare kiralanabilir AVM alanı bulunuyor. Bu rakamın 2015 sonuna kadar 11,2 milyon metrekareye ulaşacağına ihtimal veriliyor. Kiralanabilir AVM alanının 13,5 milyon metrekare olması beklenirken; 2016 yılında, AVM sayısının da 449'a çıkacağı öngörülüyor.

AVM sayısında İstanbul başı çekiyor. 101 AVM’si bulunan şehrin ardından 35 AVM ile Ankara geliyor. İstanbul ve Ankara’nın dışında 202 alışveriş merkezi bulunuyor, 38 alışveriş merkezinin de hazırlıkları devam ediyor. Türkiye’de 55 ilde AVM var, 22 ilde yok.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.