Nohut kıymetlendi

Nohut kıymetlendi

Nohut fiyatları, son yılların en üst seviyelerine çıktı. Nohut fiyatları rekor kırdı. Nohut, cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatlardaki artış nohut üreticisini sevindirdi

Nohut fiyatlarında tarihi zirve. Nohut fiyatları 6 lirayı gördü. Konya Ovası'nda nohut ekiminde gözle görülür bir artış var. Bazı çiftçiler, buğday ve arpanın yanı sıra, mısır, ayçiçeği, pancra ve nohut gibi alternatif ürünlere yöneliyor. Nohut ekimi Konya bölgesinde epey arttı. Üretici, yağış yetersizliği nedeniyle kurak bir sezon geçirdi, yeterli verim alamadı.

FİYATLAR ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Bazı üreticiler bu yıl ilk kez nohut ekti. Nohut ekimi yaygınlaştı. Binlerce dekar araziye nohut ekildi. Tarlasına nohut ekenlerin fiyatlar noktasında yüzü güldü. Nohut rekoltesi istenen seviyede değildi. Kıraç arazilerde üretici dekar başına 50-100 kilo verim aldı. Nohutta rekolte düşüktü ancak fiyatlar yükselişte. Nohut fiyatları rekol kırıyor. Büyük nohut üreticisi ülkelerde bu yıl yeterli üretim yapılamadı. Bu durum nohut fiyatlarında artışa neden oldu. Nohut fiyatları cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

FİYATLARDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLDU

Konya Ticaret Borsası'nda faaliyet gösteren tüccar Nail Özdil, yükselen nohut fiyatları hakkında bilgi verdi. Fiyatlarda ciddi bir artışın olduğunu ifade eden Özdil, zahirecilerin şu an sarı nohutun tonunu 6 bin liradan satın aldığını söyledi. Özdil, "Bazı köylerde sarı nohut ekildi. Sarı nohut kıymete bindi. Nohutun kilo fiyatı 6 liraya kadar çıkıyor. Son aldığım ürünün tonunu 5 bin 500 liradan aldım" şeklinde konuştu.  

KİMSE BU FİYATLARI BEKLEMİYORDU

"Nohutun rekoltesi düşüktü. Ama fiyatlar cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini gördü" diyen Özdil, "Kimse bu fiyatları beklemiyordu. Hasat başında ürünlerin tonunu 3 bin 250 liradan aldık. Şu an neredeyse fiyatlar 2-3 kat arttı. Fiyatların 6 lirayı geçeceğini de tahmin etmiyorum. Fiyattaki yükseliş dünya piyasalarındaki gelişmelere bağlı. Büyük nohut üreticisi Hindistan'da ürün olmadı. Mal az oldu. Bu durum dünya piyasasını etkiledi. Fiyatlar fırladı" ifadelerini kullandı. İnternet ortamındaki forumlarda bazı çiftçiler, "Nohut 6 lira, aman düşük fiyattan satmayın" şeklinde yorumlar da yapılıyor.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.