Muhalefetten Ab Tepkisi: Hangi Türkiye’yi Ab’ye Taşımak İstiyorsunuz?

Muhalefetten Ab Tepkisi: Hangi Türkiye’yi Ab’ye Taşımak İstiyorsunuz?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hükümetin Avrupa Birliği (AB) politikası eleştiri konusu oldu. CHP’li Faruk Loğoğlu, "Bir tarafta milyonlarca liraya mâl olan ‘kaçak saray’, onun yanında oğlu Ermenek’te maden kazasında ölen bir...

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hükümetin Avrupa Birliği (AB) politikası eleştiri konusu oldu. CHP’li Faruk Loğoğlu, "Bir tarafta milyonlarca liraya mâl olan ‘kaçak saray’, onun yanında oğlu Ermenek’te maden kazasında ölen bir babanın yırtık lastik ayakkabısı. Hangi Türkiye’yi siz Avrupa Birliği’ne taşımak istiyorsunuz?" diye sordu. MHP’li Mehmet Günal, "50 yıllık nişanlılık olmaz. Kız tarafı biziz. Kabul edecek onlar, oyalanan biziz. Hala bekliyoruz" derken, HDP’li Hasip Kaplan ise ‘Yeni Türkiye’de yasa ve reformların geriye doğru gittiğini vurguladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri ve AB bakanlıklarının bütçe görüşmesine Türkiye-AB ilişkileri damgasını vurdu. AK Parti’nin dış politikada karışmakla ilgilenmenin farkına varamadığını kaydeden CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, "AB Bakanı Volkan Bozkır’a şunu sormak istiyorum; Hangi Türkiye’yi siz Avrupa Birliği’ne taşımak istiyorsunuz? Bir tarafta milyonlarca liraya mâl olan ‘kaçak saray’, onun yanında oğlu Ermenek’te maden kazasında ölen bir babanın yırtık lastik ayakkabısı. Bu iki fotoğrafı yan yana koyduğunuz zaman bu mudur sizin AB’ye taşıyacağınız Türkiye? Bu fotoğraf değişmedikçe Türkiye’yi AB’ye taşımanız söz konusu olamaz." diye konuştu.

‘KIZ TARAFI BİZİZ, 50 YILLIK NİŞANLILIK OLMAZ’

MHP Antalya Mehmet Günal, Mevlüt Çavuşoğlu ve Volkan Bozkır’ın halef ve selef olarak yan yana oturduklarını anımsatarak "Herhalde enkaz devir aldım diyemeyeceksiniz" diye başladı konuşmasına. Günal, BOP eş başkanlığının Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Başbakan Davutoğlu’na geçip geçmediğini sordu.

"Bir zamanlar Esad vardı, bir baktık Esed oldu" diyen Günal, "IŞİD ne zaman DAEŞ oldu? Sanki daha farklı gösterilmek mi isteniyor?" ifadesini kullandı. Türkiye ile AB ilişkilerine de değinen Günal, "50 yıllık nişanlılık olmaz. Kız tarafı biziz. Kabul edecek onlar, oyalanan biziz. Hala bekliyoruz, ‘bugün yarın babam istemeye gelecek’ diye oyalanıyoruz. Elli yıl, doğurganlık zamanı geçti. Nişanlılık yüzüğünü atacak mıyız, atmayacak mıyız? Olacaksa hep beraber destek olalım, olsun. Bizi oyalamalarına müsaade etmeyelim." dedi.

‘AB ALEYHİNDE YASALAR YAPILMAYA BAŞLANDI’

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise AB ile sürecin yarım asra dayanmasını eleştirerek son çıkan kanuni düzenlemeler ile Türkiye’nin AB standartlarından uzaklaştığını söyledi. Kaplan "Tam tersi yasalar yapılmaya başlandı" diyerek eleştirdiği AK Parti hükümetinin bu haliyle nasıl AB’ye girebileceğini sordu.

Bağımsız yargının olmadığını, Emniyet Teşkilatı'ndaki atamalarda hukuksuzluk yapıldığını ifade eden Kaplan, yeni Türkiye’de yasa ve reformların geriye doğru gittiğini vurguladı.

‘ESAD, SEÇİMLE GELMEDİ Mİ?’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda Türkiye’nin iç güvenliği konusunda herhangi bir konuya değinmediğini ifade eden CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, kendilerinin merakını giderecek bir konuşma yapmadığı eleştirisinde bulundu.

IŞİD’in Türk gençlerini devşirdiğini ve Türkiye için bir iç tehdit oluşturduğundan söz eden Keskin, 4 -5 bin Türk gencin IŞİD’e katıldığı iddialarını hatırlattı. "IŞİD kelimesini özenle kullanmaktan neden kaçınıyorsunuz?" diyen Keskin, IŞİD ya da El Kaide’yi terör örgütü olarak görüp görmedikleri sorusunu yöneltti.

Hükümetin seçimle iktidarına gelen ancak askeri darbe ile indirilen Mısır’daki Mursi yönetimine sahip çıktığını kaydeden Keskin, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirerek, "Esad seçimle gelmedi mi?" diye konuştu. Türkiye’nin küresel bir oyuncak haline geldiğini iddia eden Adnan Keskin, Türkiye’nin komşular tarafından tehdit olarak görülen bir ülke haline geldiğini söyledi.

HDP’Lİ ZOZANİ: ESAD’IN CANI CEHENMME

Türkiye’nin AB hedefinin olması gerektiğini kaydeden HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, AB Bakanlığı’nın iptal edilerek Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir masa olarak çalışması gerektiğini söyledi. Türkiye’yi tam üye yapmaya hevesli olmadıklarını ifade eden Zozani, Türkiye’nin cesaretli bir çıkış yaparak Batı hegemonyasına kaptırmaması gerektiğini ifade etti.

‘AK Parti içinden bir halife çıkartabilir miyiz?’ düşüncesinin Türkiye’yi Ortadoğu’da sıkıntılarla karşı karşıya getirdiğini belirten Zozani, "Esad’ın canı cehenneme. Esad gibi davranan herkesin de canı cehenneme. Esad’ı yeni Suriye kaldıramaz. Suriye’de Esad’ın gitmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE BÜYÜK BİR GÜVENLİK RİSKİNE GİRMİŞTİR’

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ikinci kez seçilememesini ve aldığı düşük destekten söz ederek, Türkiye’nin başarısızlığının tescil edilmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 254 ülkede büyükelçiliğinin bulunduğuna dikkat çeken Kortutürk, Türkiye’nin buna rağmen uluslararası prestijinin çok alt seviyelerde olduğunu aktardı. "Türkiye büyük bir güvenlik riskine girmiştir" diyen Korutürk, söz konusu tehditlerin iç politikayı da tehdit eder hale geldiğini anlattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.