Mısır üreticisinin beklediği olmadı

Mısır üreticisinin beklediği olmadı

Ton başına alım fiyatının en az 800 lira olmasını bekleyen mısır üreticileri, büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Mısır alım fiyatı, ton başına 760 TL olarak belirlendi. Üretici, karardan memnun olmadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreticilerin mağduriyetini gidermek amacı ile  Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden fiyatlara müdahale kararı aldı. Bakanlık, aldığı kararın ardından mısırın kilogram başına alım fiyatını 76 kuruş olarak sabit kıldı. Geçtiğimiz yıl ton başına alım fiyatı 740 lira olan mısırın bu yıl 760 TL'den alınması kararı, çiftçinin beklentisini karşılamadı. Çiftçi, istediğini bir türlü alamadığını söyledi. Mısır üreticisi, alım fiyatının en az 800 TL olmasını talep ediyordu.

BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Mısırın ton başına alım fiyatı 800 TL olmalıydı. 760 lira çok az” dedi. Tarım alanında yürütülen bir politikanın olmamasını eleştiren Üner, üreticilerin de yaşananlar hakkında yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti. Geçtiğimiz yılla alakalı bilgiler veren Üner, “Geçen yıl, mısırın alım  alım fiyatı kilogram başına  74 kuruştu. Bu yıl 76 kuruştan alınacağı belirtildi. İç acıcı bir artış değil. Üreticinin talebini karşılamaz. Yeterli bulmuyoruz” açıklamalarında bulundu. 

REKOLTE KAYIPLARI OLUR

Bakanlığın 4 kuruş olan desteği, 3 kuruşa çektiğini de aktaran Üner, “Su sıkıntısı olan yerlere, damlama sisteminin getirilmesi durumunda destek verileceği söylendi” diye konuştu. Üreticilerin, maliyetlerinin yüzde 15 ile 20 arasında arttığını yineleyen Üner, çiftçinin tüm bu olumsuzluklar karşısında nasıl ayakta durabileceğini de sordu. Üner, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mazota, gübreye ve tarım ilaçlarına yapılan zamlar var. Girdi fiyatları artıyor. Mısırda rekolte kaybı yaşanması bekleniyor. 6 buçuk milyon ton rekolteye sahip olan mısırın rekolte oranında bu yıl yüzde 10'luk düşüşler yaşanacak. Yani bir yılda elde ettiğimiz mısır oranında geçmiş yıllara göre azalmalar olacak.”

MISIR FİYATI YÜKSELİR

Tüm bu olumsuzluklar karşısında mısır fiyatlarının yükselebileceğinin sinyallerini veren Başkan Üner, birçok sektörün bu artış ile birlikte olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Mısırdaki artışın en başta yem fiyatlarına doğrudan etki edeceğini ifade eden Üner, “Bu zincirleme etkilemenin hesabının iyi yapılması şarttır. Üreticinin ve vatandaşın mağdur edilmemesinden yanayız. Mısır emanet alımı yapılıyordu. Ekimin 1'inden itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi de alıma başlayacak” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.