MHP'de 21 Mayıs bekleniyor

MHP'de 21 Mayıs bekleniyor

MHP Genel Merkezi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında uyum yasaları ve seçim barajına yönelik çalışmalarda AK Parti hükümetinin tavrına göre hareket edecek.

Partinin hukukçularından oluşan bir grup, genel çalışma başlatırken, seçim barajından uyum yasalarına yönelik birçok konuyu tartışacak. Parti kurmayları, “Hükümet adım atmadan bizim bir adım atmamız mümkün değil. Kendi tavırlarını ortaya koymaları lazım” değerlendirmesini yapıyor. MHP, hamle için iktidarın 21 Mayıs’ta yapacağı olağanüstü kongresini bekliyor. Partide, o zamana kadar Adalet Bakanlığı koordinasyonunda uyum yasalarındaki değişikliklere ilişkin çalışmaların da olgunlaştırılacağı hesaplanıyor. Seçim barajı sınırını tartışacak olan MHP, geçmişte barajın kaldırılmasına karşı çıkıyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirilmesiyle birlikte seçim barajının aşağıya çekilmesinde sakınca görmeyen MHP, alt sınırın ne olacağı üzerinde duruyor. 
 

ÖNSEÇİME SICAK DEĞİL

Kamuoyundaki AK Parti ve MHP’nin yüzde 5’te uzlaştığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, partide seçim barajının yüzde 7 olabileceğinin değerlendirildiği bildirildi. MHP, seçim sistemi konusunda da değişime açık. Ancak dar bölgeye kesinlikle karşı çıkıyor. Bunun MHP’nin Meclis’teki sandalye sayısını ciddi oranda düşüreceğini hesaplayan MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde daraltılmış bölgeye daha sıcak bakıyor. Geçmişte daraltılmış bölgeye ilişkin yapılan simülasyonları inceleyen MHP, 2011 yılı genel seçim sonuçlarına göre partinin daraltılmış bölgede 65, 2014 yılı mahalli seçim sonuçlarına göre ise 51 milletvekili çıkarabileceğine ilişkin istatistikleri gözden geçiriyor. Bugüne kadar merkez ve teşkilat yoklamalarıyla milletvekili adaylarını belirleyen MHP, önseçime hâlâ soğuk bakıyor. Önseçimin MHP gibi bir partinin teşkilatlarında sıkıntılara yol açabileceği yorumları 
yapılıyor.  HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.