Konyalı süt üreticileri isyan etti: Bu zam kararını asla kabul etmiyoruz

Konyalı süt üreticileri isyan etti: Bu zam kararını asla kabul etmiyoruz

Çiğ süt tavsiye fiyatı, yüzde 17,4'lük zamla 11,5 liradan, 13,5 liraya yükseltildi. 'Türkiye'nin en çok süt üreten' şehri unvanını taşıyan Konya'da, süt üreticileri isyan etti. Üreticiler, 'Bu fiyat, bizler için geçersizdir' dedi.

Çiğ süt tavsiye fiyatı, yüzde 17,4'lük zamla 11,5 liradan, 13,5 liraya yükseltildi. 'Türkiye'nin en çok süt üreten' şehri unvanını taşıyan Konya'da, süt üreticileri isyan etti. Üreticiler, “Aklımızla dalga geçiyorlar. Bu fiyat, bizler için geçersizdir” dedi.

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına net 13 lira 50 kuruş olarak belirledi. Yüzde 17,4'lük artışla, çiğ sütün litre fiyatı 11,5 liradan, 13,5 TL'ye yükseltildi. Üretici temsilcileri ve süt üreticileri, bu fiyatın yetersiz olduğunu, üreticiyle dalga geçildiğini söyledi. Süt üreticileri, açıklanan yeni tavsiye fiyatının kendilerini tatmin etmediğini, ağır girdi maliyeti altında ezildiklerini ve bu şartlarda üretim yapmanın zorlaştığını belirtti. Çok açıklanan fiyatla beraber, süt üretiminde lider şehirlerden biri olan Konya'da üreticiler hayvanlarını kesmeye niyetlendi. Sektörü ve vatandaşları hayvansal gıda üretimi konusunda çok zorlu günler bekliyor.

4-1-1.jpg

BU FİYAT SÜT ÜRETİCİSİ İÇİN GEÇERSİZDİR

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, 13,5 TL'lik yeni çiğ süt tavsiye fiyatının açıklanacak bir oran olmadığını söyledi. Üreticinin beklentisinin en az 15,5-16 lira olduğunu belirten Ceran, “16 lira da kurtarmazdı ancak en azından sektör sürdürülebilir olurdu” dedi. Asgari ücretin 17 bin TL olduğunu hatırlatan Başkan Ceran, ayrıca “Bir bardak çay 10 lira. Çiğ süte 13,5 lira veriliyor. Söylenecek söz kalmadı” şeklinde konuştu. Başkan Ceran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üreticiler pişman. Açıklanan fiyata kızgınlar. 'Ne yapacağız' diyorlar. Üretimden vazgeçenler vardı. 'Bir daha asla bu sektöre dönmem' diyen çok. Bu fiyatla üretim yapılır mı? Zamanla üretimde düşüşler olacak. Yemin çuval fiyatı olmuş 525 TL. Enerji maliyetimizi ciddi şekilde arttı. Bu işin mazotu var, samanı var, işçisi var. Açık söylüyorum, üretici sahipsiz bırakıldı. İnşallah üreticiler, bu sektöre küsmez. Çaresiz bekleyen üretici, fiyatta bir güncelleme bekliyor. Bakanlığa gitmeyi düşünüyoruz. Toplantılar yapılıyor fiyatta değişikliğe gitmek için. Açıklanan 13,5 TL'lik yeni fiyat, üretici için geçersizdir.”

4-3-murat-ceran.jpg

13,5 TL İLE AKLIMIZLA ALAY ETTİLER!

Besici ve Süt Üreticisi M. Akif Soylu ise şunları kaydetti: “Asgari ücrete, memurlara gelen maaş zamları ortada. Süte de yüzde 17,4 zam yaptılar. Toplumun bütün kesimi düşünülüyor, üreticiler neden düşünülmüyor? Açıklanan zam, üreticiyi hayat pahalılığı altında ezdirmekten başka bir şey değildir. Bizim beklentimiz çiğ sütün litre fiyatının en az 17 lira olarak açıklanmasıydı. 13,5 TL olarak açıklandı. 50 kuruş da devlet desteği verilecek. Biz, sütümüzü zaten 14 liraya falan veriyorduk. Şimdi bazı fabrikalar 'biz sütü 15,5 TL'ye alırız' diyor. USK'yı falan dinleyen, tanıyan yok. Gerçekten USK'nın hükmü kalmadı. Hayvan ithal ediyoruz şimdi. İthalata gebe kalacağız.

4-2-m-akif-soylu.jpg

17 lira üreticileri kurtarırdı. 13,5 TL bu işin sadece maliyeti. Biz, açıklanan yeni fiyatla sadece maliyeti çıkarırız. Cumartesi gününden bu yana en az 20 kişi aradı beni. Hepsi de çok kızgınlar. Hayvanlarını satışa çıkaranlar var. 3 günde hayvanlarını kesme niyeti artan süt üretileri oldu. Süt üreticisinin hakkı savunulamıyor. Açıklanan yeni fiyat sadece ve sadece aklımızla alay etmek. Piyasada Süt, krema hiçbir şey kalmadı. Bu ülkenin kaderi, tarım ve hayvancılık. Üreticinin çektiği çileyi bilen yok. İlaçlara çok zam geldi. Yem fiyatları arttı. Enerji maliyetlerimiz yükseldi. Sadece geçen ay yeme 80 lira zam yapıldı. Kötü günler geride kaldı daha kötü günler bizleri bekliyor. Üreticinin yanında vatandaş da yanacak. Bu ateş, hepimizi yakacak.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum