Keşke KDV’yi kaldırmasaydık

Keşke KDV’yi kaldırmasaydık

Yemde iki yıl önce “üreticiyi desteklemek” için yürürlüğe konan ancak üreticiye hiçbir faydası olmayan KDV indirimi, yeniden hükümetin gündeminde.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği’nin Alanya’da düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan dolayı yem fiyatlarında artışlar yaşandığını bildiren Fakıbaba, “Karma yem, hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Bu da doğal olarak maliyetlere yansımaktadır. Özellikle besicilik karma yeme dayalı olarak yapılmaktadır. Besicilikte yem giderleri, toplam girdilerin yüzde 25 ila yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Dövize bağlı yem, hammadde fiyatlarındaki yükselme ve döviz kurundaki dalgalanma da, maliyetlerde artış olmasına neden olmaktadır. Bu durumda hayvancılıkta, yem maliyeti açısından meraların ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır” dedi.

YEMDE KDV’Yİ TEKRAR GETİREREK ÜRETİCİYE VERMELİYİZ

Yemden alınan yüzde 8 oranındaki KDV’nin kaldırıldığını hatırlatan Fakıbaba, burada bir özeleştiride bulunarak, “Keşke kaldırmasaydık” dedi. Yemde KDV’nin kaldırılmasının üreticiye bir faydasının olmadığını dile getiren Fakıbaba, konuyu Bakanlar Kurulu’nun gündemine getireceğini söyledi. Yemde KDV’nin tekrar getirilerek bunun doğrudan üreticiye verilmesi gerektiğini ifade eden Fakıbaba, “Yüzde 8 KDV’yi tekrar getirip doğrudan üreticiye vermemiz gerekiyor. Bu konuyu Bakanlar Kurulu’nun gündemine getireceğim” diye konuştu.

26 NİSAN’DA START VERİYORUZ

Türkiye’de et sorununun çözülebilmesi için hayvan sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Fakıbaba, bunun için 2018 yılında iki yeni proje başlattıklarını söyledi. Bunlardan ilkinin 250 bin düve projesi olduğunu belirten Fakıbaba, proje kapsamında üreticiye 3 yılda toplam 250 bin baş düve verileceğini kaydetti. İkinci projenin de 300 koyun projesi olduğunu anımsatan Fakıbaba, “300 koyun projesi ile her bir yetiştiriciye 300 başa kadar olmak üzere 2018 yılı sonuna kadar toplam 500 bin baş damızlık koyun verilecektir. 300 koyun projesine 26 Nisan’da start veriyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.