Kastamonu Entegre Dünya Ağaç İşleme Sektöründe Liderliğe Yürüyor

Kastamonu Entegre Dünya Ağaç İşleme Sektöründe Liderliğe Yürüyor

Türkiye’nin Rusya’daki en büyük yatırımlarından biri olan Hayat Holding’e ait Kastamonu Entegre dünya ağaç işleme sektöründe liderliğe yürüyor. Rusa Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga özel ekonomi bölgesinde ilk...

Türkiye’nin Rusya’daki en büyük yatırımlarından biri olan Hayat Holding’e ait Kastamonu Entegre dünya ağaç işleme sektöründe liderliğe yürüyor. Rusa Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga özel ekonomi bölgesinde ilk fabrikasında üretime başlayan Kastamonu Entegre, Rusya’nın diğer bölgelerinde de yatırımlar planlıyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Expo Center’de basın toplantısı düzenleyen Kastamonu Entegre Satış ve Pazarlama Müdürü Cenk Büyüktosun, Hayat Holding bünyesinde 1969 yılında kurulan Kastamonu şirketinin bugün dünyanın ağaç işleme sektöründe lider şirketlerden biri olduğunu ifade etti. Büyüktosun, “Şirket ürünleri Türkiye ve Doğu Avrupa’daki toplam 13 fabrikada üretilmekte ve dünyanın 40’dan fazla ülkesine ihraç edilmekte. Biz ahşap MDF panelleri, sunta, laminant parke ve mobilya panellerini üretmekteyiz. Günümüzde Kastamonu şirketler grubunun toplam yıllık üretim kapasitesi 1,2 milyon metreküp MDF paneli, 2,3 milyon metreküp sunta ve 60 milyon metrekare laminat parke. Çevre endişesi ile birlikte en son teknoloji ve ürünlerin yüksek kalitesi bize dünya çapında milyonlarca tüketicinin güvenini kazanmak için fırsat sağladı. Bu başarı şirketi yeni zirvelere ulaşmak için teşvik etti. Bu yüzden de bakışımızı Rusya piyasasına çevirdik.” dedi.

Kastamonu Entegre A.Ş. Alabuga Fabrikası Müdürü Ali Kılıç da, Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nde “Alabuga” özel ekonomik bölgesindeki çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kılıç, “Burada modern ağaç işleme tesisin kurulması amaçlı büyük yatırım projesi geliştirilmiş ve devreye konulmaya başlamıştır. Bu projenin toplam yatırım tutarı 600 milyon dolar olacağı tahmin edilmekte. Bu fabrika yüzlerce yeni iş yeri imkanı sağlayacak ve tüm bölgenin ekonomisinin gelişmesi için güçlü bir ivme verecek. İşletme yıllık 1,8 milyon metreküp ahşap paneli üretim kapasitesine ulaşınca Avrupa’nın en büyük işletmesi haline gelecek. Kastamonu şirketler grubu ise yıllık 6 milyon metreküp üretim kapasitesine ulaşınca dünyada ahşap sektörünün lider 4 şirketten biri unvanını kazanacak. Şimdiden “Alabuga”da yıllık 475 metreküp MDF paneli ve 20 milyon metrekare laminat parke üretimi başladı. 2015 Ocak ayından itibaren ise gloss MDF panelleri üretimine de başlamayı planlıyoruz. Biz ürün yelpazemizde Rusya zemin kaplama piyasasında önde gelen uzmanların katılımıyla yaşam alanlarında küresel moda ve tasarım eğilimlerini de hesaba katmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Alabuga’da sunta üretimi yatırım projesinin ikinci fazını 2015’de başlatacaklarını duyuran Kılıç, “Alman Siempelkapm şirketinin yüksek teknolojili ve Avrupa’da en güçlü presinden biri olan pres sayesinde yıllık 1 milyon metreküp sunta üretim endeksine ulaşabileceğiz. Kıyas için hiçbir rakip şirketimiz tek bir işletme bünyesinde böyle bir hacmi üretmemekte. Bu rakamlar Rusya’da iki tane Egger veya iki tane Kronoşpan fabrikalarının toplam sunta üretim hacmiyle karşılaştırılabilir. Sunta üretiminde proje göstergelerini başarmak Kastamonu şirketine Rusya’nın sunta üretiminde lider 3 şirketten biri haline gelmesini sağlayacak. Rusya gibi ülkede ise üretici tarafından kaliteli lojistik hizmetin sunulması çok önemli ve kaçınılmaz bir şart. Bu amaçla biz 55 bin metrekarelik bir depo kompleksini kurmuş, onu demiryolu hattına bağlamış, konteyner ve vagon taşıma imkanını düşünmüş ve yirmi dört saat sevkiyat imkanını sağladık. Bir diğer önemli faktör ise M7 federal karayoluna yakın olmasıdır. "Alabuga" fabrikasının yaklaşık yüzde 70'i kadar ürünü Rusya pazarında satışa sunulacak. Geriye kalan kısmı ise Asya ve Doğu Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu bağlamda birkaç ürün partileri yük gemileriyle Türkiye’ye gönderilmiştir. Bu da oldukça dikkat çekicidir.” bilgisini paylaştı.

KALUGA BÖLGESİNE DE FABRİKA KURULACAK

Moskova’ya yakın Kaulga bölgesinde de benzer fabrika kuracaklarını kaydeden Kastamonu Entegre A.Ş. Alabuga Fabrikası Müdürü, “Sürekli büyüyen pazar ve ağaç işleme sektörü ürünlerine olan talep bizi sürekli üretimin genişletilmesinin imkanlarını değerlendirmeye itiyor. Böylece Eylül ayında biz Kaluga bölgesi hükümeti ile niyet anlaşması imzaladık. Belgeye göre “Lüdinovo” özel ekonomik bölgesinde ahşap panel üretim fabrikasının inşaat yatırım projesinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. “Lüdinovo” özel ekonomik bölgesinde yeni fabrikanın kurulması “Alabuga”daki fabrikanın kurulması ile benzer olacak. Üretim kapasitesi ve üretilen ürün yelpazesine göre de iki fabrika da benzer olacak. “Lüdinovo” özel ekonomik bölgesinin seçilmesi rastgele bir seçim değil. Karar alınırken özel ekonomik bölgelerinde çalışma tecrübemizin yanı sıra Kaluga bölgesinin coğrafik ve lojistik özelliklerini de dikkate aldık. Burada ahşap panel üretimi yeni yatırım projesini gerçekleştirmek için uygun altyapı ve ekonomik koşullar mevcut. Bunların dışında bölgenin Valisi Anatoli Artamonov tarafından yatırım planlarımızla ilişkin tam destek aldık. Tüm bunlar gerçekleştirilebilirse şirketimiz ileriye ciddi bir adım atacak ve dünyanın ağaç işleme sektöründe lider bir pozisyona gelebilecek. Rusya ise Kastamonu şirketinin Türkiye dışında iki güçlü üretim tesisini birden bulunduran tek ülke olacak.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.