İSO Başkanı Bahçıvan: Karımızın yarısı faiz, kur farkı ve komisyona gitti

İSO Başkanı Bahçıvan: Karımızın yarısı faiz, kur farkı ve komisyona gitti

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız hazırladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2017” araştırmasının sonuçları açıklandı.

SO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO 500 sıralamasını açıkladığı toplantıdaki konuşmasında, “Geçen yıl daha uygun malî koşulları sağlama başarısını gösteren sanayiciler, maalesef finansman cenderesinden hâlâ kurtulamadı. Son yıllardaki en iyi senesinde bile sanayicilerimiz, faaliyet kârının yarısını finansman gideri (faiz, kur farkı ve komisyon vb.) olarak kaybetmeye devam etmiştir. Sanayicilerimiz, 2017 yılında da 70 milyar TL’lik faaliyet kârının %49,8’ini, yani 35 milyar TL’sini finansman giderine ayırmak zorunda kaldı” dedi.

Erdal Bahçıvan’ın açıkladığı İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçları şu şekilde:

İSO 500’ün faaliyet kârı oranı, sınırlı bir iyileşme ile yüzde 9,6 olurken, toplam faaliyet kârı mutlak büyüklüğü 70,6 milyar TL’ye yükseldi. Kârlılıkta temel belirleyici olmayı sürdüren finansman giderleri yüzde 21,3 artışla 29 milyar TL’den 35,2 milyar TL’ye çıktı. Finansman giderlerinin net satışlara oranı yüzde 5,2’den yüzde 4,8’e gerilese bile, sanayici esas faaliyetinden kazandığının yarısını finansman gideri olarak ödemeye devam etti. Sanayinin mevcut malî yapısı içinde faiz ve kur dalgalanmaları, sanayi sektöründe kârlılığı ve sermaye birikimini etkilemeye devam etti.

İSO 500 sıralamasında birincilik; bu yıl da Tüpraş’ın oldu. İSO 500’ün büyümesi, son 13 yılın en yüksek seviyesinde geldi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre, 2017’de sanayinin zirvesinde; 51,1 milyar TL’lik üretimden satışları ile yine Tüpraş yer aldı. İSO 500’ün üretimden satışlarının 2016’da yüzde 6,7’sini karşılayan Tüpraş, 2017 yılında ise bu oranı %7,8’e yükseltti. Ford Otomotiv 22,7 milyar TL’lik üretimden satışlarıyla ikinciliği korurken, üçüncü ise 17,8 milyar TL üretimden satışlarıyla Toyota Otomotiv oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.