İhracat 4 yılın dibinde

İhracat 4 yılın dibinde

Sanayici ve ihracatçının son yıllarda yüzü gülmüyor. Toz pembe tablolar gösterilmeye çalışılırken TÜİK verilerine göre, Konya’nın ihracatı bu yıl, son 4 yılın en düşük seviyesinde kaldı

Konya tarım ve sanayi şehri olma özelliği ile pek çok ülkeye ihracat yapıyor. Konya özelikle otomotiv yan sanayi sektöründe pek çok marka adın yaptığı üretimle adından söz ettiriyor. Büyüyen organize sanayileri ve yapılan büyük yatırımlara rağmen piyasadaki büyük daralma sanayici ve üreticinin belini büküyor. Son aylarda dolarda yaşanan dalgalanma da ihracat ve ithalat yapan firmaların belini büküyor. Konya’da ise üretim ve ihracat yapan firmaların temsilcilerinin toz pembe tablolarına rağmen Konya sanayisi son yıllarda ihracatta alarm veriyor. Konya ihracat rakamları son yılların en kötü tablosunu çizdi. Konya’nın Türkiye genelindeki ihracattan aldığı pay ise yüzde 1 seviyesinin üstüne çıkamadı.

DIŞ POLİTİKA SANAYİCİYİ VURDU

Türkiye genelinde 2016 yılı ihracatı bir önceki seneye kıyasla yüzde 0,8 gerileyerek 142 milyar 610 milyon dolar oldu. TİM verilerine göre, mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda aralık ayı ihracatının yüzde 7,4 artarak 12 milyar 346 milyon dolar olduğu ifade edildi. Siyasi iktidarın dış politika anlayışı ve dünyada yaşanan olumsuz gelişmeler üreticinin adeta belini büktü. 2016’da parite, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya, Irak, Suriye, Libya’daki sorunlar nedeniyle toplamda 8,7 milyar dolar kayıp yaşandı. 2016 yılı toplamında Konya ihracatı son 4 yılın en düşük seviyesini yaşadı. Konya Ticaret Odası’ndan dün yayınlanan bültende ise “Konya, aralık ayında yaptığı 115,82 milyon dolar ihracatla geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 4,3 oranında artırdı” denildi.

İHRACAT FAZLASI VERDİK

Konya ithalatta son 4 yılın en düşük seviyesini gördü. İhracatın ithalat karşısında verdiği fazla ise arttı. TÜİK verilerine göre ihracatımız 2013 yılının bile altına düştü. 2013 yılında Konya’dan 1 milyar 368 milyon Dolar ihracat yapılırken 2014’te 1 milyar 491 milyon Dolar, 2015’te 1 milyar 353 milyon Dolar, 2016 yılında ise 1 milyar 314 milyon dolar ihracat yapıldı. Konya ilk üç sırada ise Irak, Almanya ve İran bulunuyor. “Kazanlar, makinalar, mekanik cihaz ve aletler” sektörü Konya’nın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE’

Konya Ticaret Odası Başkanı, Selçuk Öztürk Türkiye ve Konya’nın ihracat rakamlarını değerlendirdi. Öztürk, “Konya’nın ihracatı yıllık olarak yüzde 1,46 geriledi. Türkiye gibi Konya da tüm olumsuzluklara rağmen beklentilerin üzerinde bir ihracat rakamına ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl parite, emtia-petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya, Irak, Suriye pazarlarındaki sorunlar, AB ülkelerindeki ekonomik krizler daha yüksek oranlarda ihracat yapmamıza engel oldu” dedi. Konya’nın, aralık ayında yaptığı 115,823 milyon dolar ihracatla, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 4,3 oranında artırdığını vurgulayan Başkan Öztürk, şöyle konuştu: “Unutulmamalıdır ki Türkiye bu dönemde darbe girişimine uğramış ve darbe girişiminin ikinci ayağı olan ekonomik spekülasyonlara maruz kalmıştır. Tüm bunlara rağmen ihracatımız beklenilenin üzerinde gerçekleşmiştir. Açıklanan rakamları büyük bir başarı olarak görmekteyiz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.