Eylül'de 5 Aylık İş Yapan Kırtasiyeci Eski Günlerini Arıyor

Eylül'de 5 Aylık İş Yapan Kırtasiyeci Eski Günlerini Arıyor

Okulların açıldığı eylülde önündeki beş ayı kurtaracak iş yapan kırtasiye esnafı eski günlerini arıyor. Okulların açıldığı dönemde zincir market, pazar hatta hırdavatçı da bile kalem, defter, silgi satılmasını eleştiren kırtasiyeciler,...

Okulların açıldığı eylülde önündeki beş ayı kurtaracak iş yapan kırtasiye esnafı eski günlerini arıyor. Okulların açıldığı dönemde zincir market, pazar hatta hırdavatçı da bile kalem, defter, silgi satılmasını eleştiren kırtasiyeciler, eylül ayının masrafını bile çıkaramamaktan yakınıyor. Vatandaşı yeniden kendine çekmeye çalışan esnaf Antalya'da, 'Kırtasiye, kırtasiyeciden alınır' kampanyası düzenlemeye hazırlanıyor.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci 15 Eylül 2014'te ilk zilin çalışmasıyla ders başı yapacak. Okulların açılmasıyla eylülde milyarlarca liralık kırtasiye pazarı oluşacak. Velilerin cebinden kalemden deftere, silgiden boyaya 100 ile bin lira arasında değişen rakamlarda para çıkacak. Kayıtlar başlamasıyla sektörlerinde hareketlenmenin de başladığını belirten Odak Kırtasiye Genel Müdürü Metin Budak, 400 binin üzerinde öğrenci bulunan Antalya'da 15 günde 50 milyon lira civarında bir ekonomik hareketlenme olacağını söyledi. 80 vilayet göz önüne alındığında bu rakamın milyarlarca liraya ulaşacağına dikkat çeken Budak, 11 ay boyunca okulların açılacağı zamanı bekleyen kırtasiye esnafının umduğunu bulamamasından yakındı. Geçmiş yıllarda kırtasiyecilerin eylülde kazandığı para ile önündeki beş ayı çıkardığını anlatan Budak, okulların açıldığı dönümde zincir marketlerde, alışveriş merkezlerinde, pazarlarda hatta hırdavatçılarda bile kalem, silgi, defter satılmasının kırtasiye esnafını olumsuz etkilediğini kaydetti. Budak, "Kırtasiyeci 9'uncu ayda yaptığı ticaretle önündeki beş ayı kurtarabiliyordu. Onda sonraki alışverişleriyle diğer ayları idame ettirirdi. Şuan dokuzuncu ayda bile ödemelerini yapmakta zorlanıyor insanlar." dedi.

ESNAF SAYISI AZALDI

Türkiye'de 2003-2004 öğrenim yılında başlayan bedava ders kitabı dağıtımının da kırtasiye esnafını olumsuz etkilediğini dile getiren Metin Budak, bedava kitaba karşı olmadıklarını vurgulayarak, ancak ders kitaplarının kırtasiyeciler üzerinden dağıtılmasını istedi. Eskiden ders kitabı almaya gelenlerin kırtasiye alışverişlerini de aynı yerden temin ettiğini, böylece kırtasiye esnafının ayakta kaldığını anlatan Budak, "Kitabın alınmasından bu yana Antalya'da var olan esnaf sayısı yüzde 25 azaldı. Bu çok büyük bir rakam." dedi. Antalya'da 900 civarı olan kırtasiyeci sayısının 600'e düştüğünü bunun da sadece 300'ünün aktif olduğunu anlatan Budak, "Devasa firmalar kapandı. Yıllık ciroları 2-3 milyon lira olan firmalardan kapananlar var. Bu insanların yanında 10-12 kişi çalışıyordu. Biz 'devlet ücretsiz kitap vermesin' demiyoruz ama bu esnafın yaşaması gerekiyor. Kitap olmayınca kırtasiye alışverişi en az yüzde 60 düştü. Hırdavatçılar, su tamircisi, kasap da defter satmaya başladı. Çok ilginçtir pazarda adam çorap, şapka satıyor yanına da kalem silgi koymuş onları satıyor. Kar marjı onun için önemli değil çünkü 15 gün yapıyor. Zincir marketlerde, bir milyoncularda, pazarlarda, AVM'lerde satılıyor. Satılmadığı yer yok. Türkiye çapında 50-60 bin kişi kırtasiyeciden ekmek yiyor. Dört kişi ile çarpıldığında etkilediği insan sayısı 200 bin civarıdır. Küçük esnaf dediğimiz bu insanları yaşatmanın yolunu bulmalısınız ki hayatların idame ettirsinler." diye konuştu.

"GÜNDE 10 LİRA İLE DÜKKAN KAPATAN VAR"

Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak da ders kitaplarının ellerinden alınmasıyla AVM'ler karşısında çok ezildiklerini, özelikle zincir marketlerin açıldığı her yerde etrafındaki esnafı bitirdiğini belirterek, "Kitaptan dolayı müşteri ister istemez geliyordu. Kitabı aldığı yerde işini görüyordu. Kitap bitince bu işin tadı kaçtı. Müşteriyi iş yerine çekmek için adeta zincir mağazalara ve AVM'lere karşı savaş vermeye başladık. Şuan faal 300 esnaf var. Bunlar da ayakta kalma mücadelesi veriyor. Okullar kapandıktan sonra dokuzuncu aya kadar iş yapamıyoruz. Günlük 10 lira ile dükkan kapatan esnafımız var. Kendimize geleceğimiz zamanımız okulların açıldığı dokuzuncu ay. O zaman para kazanalım ki diğer ayların kaybını kapatabilelim. Burada da zincir marketler çıkıyor. Bunlarla ilgili büyük sınıktı yaşıyoruz. Bu yüzden esnaf zor ayakta kalıyor." şeklinde konuştu. Toplumda, kırtasiyecilerin pahalı olduğu yönünde bir algı bulunduğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savunan Bayrak, kırtasiyecilerin zincir marketlere ve alışveriş merkezlerine göre en az yüzde 20 daha ucuz olduğunu iddia ederek şöyle dedi: "Buralarda yüz liraya doldurduğunuz bir poşeti kırtasiyecilerde 80-85 lira arasında doldurursunuz. Aynı markalarla."

KAMPANYA DÜZENLİYORLAR

Bu durumdan çıkış için Antalya'da 'Kırtasiye kırtasiyeciden' alınır adıyla kampanya düzenlenecek. Velilere çocuklarının ihtiyacını kırtasiyecilerden temin etmeleri çağrısı yapılacak. Müşteride bilinç oluşturma amacında olduklarını belirten Mehmet Bayrak, kampanya hakkında şu bilgiyi verdi: "Okul servislerine, şehir içi toplu ulaşım araçlarına, bilbordlara görseller asarak kampanyayı duyuracağız. Bununla ilgili çalışmayı tamamlamak üzereyiz. Bu kampanya Türkiye'de bir ilk. Bunu yapan bir başka il şuana kadar duymadım."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.