Domalan kilosu 130 liradan tezgahlarda

Domalan kilosu 130 liradan tezgahlarda

Bahar aylarında özellikle köylüler için büyük bir gelir kaynağı olan ve vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören domalan, tezgahlardaki yerini aldı. Domalanın kilogram fiyatı büyüklüğüne göre 100 ile 130 lira arasında değişiyor.

Domalan, bahar aylarında özellikle köylüler için büyük bir gelir kaynağı oluyor. Yağışların bu yıl Konya ve çevresinde az olması, domalanın fiyatını da etkiledi. Domalan mantarının fiyatı, yağış azlığı nedeniyle 130 liraya kadar yükseldi. Protein açısından faydalı, kırmızı et kadar besleyici ve çok lezzetli bir mantar türü olan domalan mantarı, Kadınlar Pazarı'nda büyüklüğüne göre kilogram fiyatı 100 ile 130 lira arasında değişiyor.

FİYATI BİR AY İÇİNDE DÜŞER

Fiyatların bir ay içerisinde düşeceğini belirten Kadınlar Pazarı esnafı Ayvaz Akkaş, bu mantar türünün tadının et ile eş değer olduğunu belirtti. Domalan mantarının bir hafta önce çıktığını söyleyen Akkaş, “Her yerde yetiştirilebilmesine rağmen domalan, oldukça nadir bulunur. Özellikle Konya ve yöresinde vatandaşlar tarafından büyük ilgi görür. Genellikle gençken saman renginde olur. Daha sonra esmer ve son evresinde pas rengine dönüşür. Yüzeyi ince tüylüdür. Kurutulunca oldukça sert olur. Domalan mantarı pazara girdi ve tezgahlarda satışa sunuldu. Domalan yeni çıktığı için fiyatı normale göre bir hayli yüksek. Vatandaşların ilgisi yine de memnun edici” diye konuştu.

YURT DIŞINDAN BÜYÜK TALEP

Domalan mantarının toplanmasının çok zor olduğunu ve mantarın yurt dışından büyük ilgi gördüğünü aktaran Akkaş, şunları söyledi: “Domalan mantarı diğer mantar türleri gibi zehirli değildir. Birçok türü var. Et niyetine birçok yemeğin içerisine katılabiliyor. Domalanı su böreğinden saç böreğine, ızgarasından yemeğine ve kızartmalı yumurtaya kadar birçok yemek çeşidinde kullanmak mümkün. Yani domalan mantarının yemekleri oldukça lezzetli oluyor. Domalan mantarı, yemeklere lezzet vermenin yanı sıra insan vücuduna da birçok fayda sağlıyor. Bitkisel tedavilerde kullanılıyor. Kolesterolü dengeliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp ve damar sağlığı için önerilen gıdalar arasında yer alıyor. Bu kadar çok özelliğe sahip olması mantarı daha değerli kılıyor. Yurt dışından özellikle domalan mantarına büyük ilgi var. Domalan mantarı ham bölgede satılıyor hem evlerde pişiriliyor hem de ülke dışına ihraç ediliyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum