Dolar ve avro ipini kopardı!

Dolar ve avro ipini kopardı!

TL’deki devalüasyon, yani değer kaybı devam ediyor. Dolar ve avrodaki yükseliş, dün de hız kesmeden sürdü. Dolar 4.60’ı, avro da 5.40’ı görerek tarihi zirvelerini yeniledi.

ABD Merkez Bankası’nın bu yıl iki kez daha faiz artırımına gidebileceği beklentisi dolarda güçlü bir değerlenme eğilimine neden olurken, bu eğilim gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakıyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik bu baskıya ilave olarak yurtiçi sebepler de eklenince Türk lirası negatif ayrıştı. TL, dolar ve avro karşısında tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Dolar kuru, haftaya kademeli bir yükselişle başladı. Önce 4.50’yi aşan, sonra da hızla 4.55’e yükselen dolar, gün içinde 4.60’a kadar çıktı. Bu seviye dolar için tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu.

TL NEGATİF AYRIŞTI

Türk Lirası’nın, dolar karşısındaki günlük kaybı yüzde 2’yi aştı. TL, böylece gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla değer kaybeden gelişen para oldu. Avro da TL karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazanarak 5.40’a kadar çıkarak rekor tazeledi.

Birçok bankacı Merkez Bankası’nın 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ciddi bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar Merkez’in bu tarihten de önce bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.