Dış göç arttı, kiralar uçtu

Dış göç arttı, kiralar uçtu

Konya'da yaşayan Suriyeli sayısının 10 bini geçmesi ve diğer ülkelerden gelenlerin sayısının artması ev kiralarının ciddi oranda yükselmesine neden oldu. Suriyeli sığınmacılar ise bir evde 2-3 aile kalarak fahiş kiralara çözüm buluyor

Suriye'de 3 yıldır devam eden iç savaş yüzünden milyonlarca insan ülkesini terkederek, komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Konya'da ise son 1 yılda Suriyeli sığınmacı sayısında ciddi bir artış oldu. Konya'daki Suriyeli sığınmacı sayısı 10 bini geçti. Savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılar, Konya'da hayata tutunmaya çalışıyor. Konya'ya Suriye, İran, Irak, Somali gibi ülkelerden gelen sığınmcıların sayısının her geçen yıl artması ev kiralarının artmasına neden oldu. Bazı kişilerin ise Suriyeli sığınmacılara 2 bin TL'ye ev kiraladığı iddalar arasında. Konya'ya gelen Suriyeliler, sanayilerde ucuz iş gücü olarak da değerlendiliyor. İş verenler, Suriyelilere daha az bir maaş vererek ve sigorta yapmayarak çalışmalarını sağlıyorlar.

SURİYELİ SIĞINMACIYA KİRA ZULMÜ

Yıllar önce Konya'ya gelip Türkçe öğrenen bazı Suriyeliler, ev arayan Suriyelilere kayıtdışı emlakçılık yapıyor. Suriyeli tercümanlar, emlakçının söylediği kira fiyatının daha fazlasını tandığına söyleyerek, paranın geri kalanını kendisine aldığı iddia ediliyor. Suriyeli sığınmacıların artmasıyla birlikte kiralık ev bulmanında da zorlaştığını dile getiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Suriyeli sığınmacılar, kiralık evlere olan talebi çok fazla. Ancak emlakçılar ve ev sahipleri Suriyeli vatandaşlara ev kiralamak istemiyor. Bazı vatandaşlarımız Suriyelilere güvenmiyor. Suriyeliler ise 4 kişilik tek bir aile olarak ev kiralıyor. Ama sonrasında aynı eve diğer akrabalarını da dahil ederek, ev sahipleri ve emlakçılar yaptıkları sözleşmenin dışına çıkıyor. 4 kişilik bir aile bir anda 20 kişilik bir aile oluveriyor. Bu durum hem apartman sakinlerini hem de mahalle sakinlerini huzursuz ediyor. Çünkü kalabalık ailelerin aynı evde kalması ister istemez gürültünün ve kargaşanın oluşmasına neden oluyor” dedi.

DİL BİLMEMEK EN BÜYÜK SORUN

Suriyeli mültecilerin ülkelerinde yaşadıkları sorunları bildiklerini ve onlara karşı anlayış gösterdiklerini ifade eden Altınay, “Suriye'de yaşanan iç savaş nedinyle komşu ülkelere sığınan Suriyeliler, gittikleri ülkelerin dillerini bilmiyor. Bundan dolayı da misafir ülkelerin vatandaşlarıyla aralarında iletişim kopukluğu oluyor. Türkiye'de ve Konya'da da Suriyelilerle ve diğer mültecilerle anlaşmak zor oluyor. Suriyelilerin Türkçe'yi öğrenmesi gerekirken, bizim esnafımız Suriyeli müşterileri çekebilmek çin dükkanlarına ve işletmelerine Arapça açıklamalar asıyor. Suriyeliler ve diğer mültecilerle sağlıklı iletişim kurulması için Türkçe öğrenmeleri sağlanmalı. Ev kiralamak isteyen ya da ev kiralamış olan mültecilerle iletişim problemi yaşanıyor. Suriyelilerin komşuları da bu durumdan şikayetçi” ifadelerinu kullandı.

KENDİLERİNİ KANDIRIYORLAR

“Barınabilmek için ev kiralayan Suriyeli mülteciler, kira fiyatlarının yükselmesine ve mahalle huzurunun bozulmasında önemli rol oynuyor” diyen Altınay, “Sığınmacılar bir evde birkaç aile yaşarken kira sıkıntısı da yaşamıyor. Emlakçıların ve ev sahiplerinin istediği kira bedelini rahat bir şekilde ödeyen sığınmacı aileler ev kiralarında artış yaşanmasını da tetikliyor. Yurt dışından ve özellikle de Suriye'den gelen mülteciler için bir düzenleme yapılması gerekiyor. Mültecilerin belirli bir yerde toplanması, yaşanan problemlerin giderilmesine önemli katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Bazı iddialara göre, Suriyeli mülteciler kendi akrabalarını ve kendi ülkesinin insanını dolandırıyor. Türkçe'yi öğrenen Suriyeliler, kendilerinden sonra Konya'ya gelen ve Türkçe bilmeyen vatandaşlarına bazı durumlarda tercümanlık yapıyor. Türkçe bilmeyen Suriyeli ev kiralayacağı zaman, Türkçe bilen Suriyeli tandığınıyla beraber emlakçıya gidiyor. Kira fiyatlarını sonradan gelen tanıdğına tercüme eden Suriyeli, emlakçının belirttiği kiranın fazlasını söylüyor. Geriye kalan fazla parayı da kendi cebine attığı iddia ediliyor.

ADEM DEMİREL merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.