Davutoğlu'na 'Çiftçinin Elektrik Borcu Faiz Ve Kdv’si Silinsin' Çağrısı

Davutoğlu'na 'Çiftçinin Elektrik Borcu Faiz Ve Kdv’si Silinsin' Çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türk çiftçisinin Avrupa Birliği (AB) çiftçisinden neredeyse 6 kat daha pahalı elektrik kullandığına işaret ederek; Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Çiftçinin 2.5 trilyon...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türk çiftçisinin Avrupa Birliği (AB) çiftçisinden neredeyse 6 kat daha pahalı elektrik kullandığına işaret ederek; Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Çiftçinin 2.5 trilyon lirayı bulan elektrik borcunun faizlerini ve KDV’sini silinsin” çağrısı yaptı.

Aytun Çıray, konuya dair yazılı açıklamasında hükümetin çiftçilere elektrik borçlarını ödemeleri için 15 Eylül’e kadar süre tanıdığını aktarırken; “Borçlarını ödemeyen çiftçilerin elektrik borçları destekleme ödemesinden kesilecek. Elektrik borcu olan çiftçilerin 2014 yılı destekleme ödemelerinden mahrum edilmeleri zaten yanlış ve yasalara aykırı bir karardı. Hükümet, sorun büyüyüp, ancak çiftçiler sokağa dökülünce bu blokeyi kaldırarak bir yanlışı düzeltti. Ancak, bu yanlışın düzeltilmesi meseleyi ortadan kaldırmıyor. Çiftçilerin temel sorunu, faiziyle birlikte 2.5 trilyon liraya ulaşan elektrik borçlarının faizlerinin silinerek, borçlarının yeniden yapılandırılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“İZMİR VE MANİSA’DA 20 BİN ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ”

Çıray, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Sadece İzmir ve Manisa illerinde 90 bin dolayında tarımsal sulama abonesi bulunan Gediz Elektrik’e borcunu ödeyemeyen abone sayısı 20 bini bulmuştur. 2.400 çiftçinin ise borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiştir. 20 bin abonenin 45 bin dolayında ödenmemiş faturası bulunuyor. İzmir ve Manisa illerinde çiftçinin ödenemeyen elektrik borcu toplam 24 milyon lira. Türkiye’nin en bereketli topraklarının yer aldığı Ege Bölgesi’nde çiftçinin, üreticinin hali bu. Aksaray ve çevre illerde de binlerce çiftçinin faiziyle birlikte 416 milyon lira elektrik borcu var. Güneydoğu’da 200’e yakın köyün elektriğini kestiler; çiftçiyi köylüyü mağdur ettiler. Mardin’deki çiftçilerin haklı eylemini bütün Türkiye gördü. Peki, iktidar ne yapıyor? Güya, yeni Başbakan’ın ilk mesaisi çiftçilerin elektrik borcuna bir hal çaresi aramak olacaktı. Buldukları hal çaresi, borcu 15 gün öteleyip, destekleme ödemesinden kesmek… Ne yazık ki, bu iktidar döneminde “Milletin Efendisi” olarak anılan çiftçi kardeşlerimiz kendi topraklarının kölesi haline geldiler.”

“ELEKTRİKTEKİ KDV SIFIRLANSIN”

Hükümetin uyum yasalarıyla hep AB’yi örnek gösterdiğini vurgulayan CHP’li Çıray, “Hep AB’yi örnek gösteriyorsunuz. Ama AB’de, sulamada kullanılan elektrikteki KDV oranı ‘0’ iken Türkiye’de bu oran maalesef yüzde 18.” dedi. Çıray, şöyle devam etti:

“Yapılması gereken, çiftçimiz üzerinde ağır bir kambur haline gelen elektrikteki KDV’nin sıfırlanmasıdır. Sayın Başbakan Ahmed Davutoğlu’na sesleniyorum. Gördüğümüz kadarıyla faizlere de KDV yansıtılıyor. Onların üzerindeki KDV de kaldırılmalıdır. Türkiye’de yüzde 17’yi aşan kayıp-kaçak elektrik kullanımının yükü de bir anlamda çiftçinin sırtına yıkılıyor. Ama AB’de durum böyle değil. Ayrıca ‘Sulama Yapıları Fonu’ adı altında yapılan kesintiler, TRT payı vs gibi bir çok kalemde yapılan kesintilerle birlikte çiftçilerimizin kullandığı elektriğin bedeli AB’li çiftçilerin neredeyse 6 katı daha fazla. Üretici birlikleri ile yaptığım temaslardan edindiğim izlenim ne yazık ki budur.”

“FATURA ÖDEMELERİ MAHSÜL ZAMANLARINDA OLSUN”

Çiftçilerin elektrik faturalarının ödenmesiyle ilgili yöntemde de değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Çıray, hükümete “Eskiden çiftçilerin elektrik borçları mahsül zamanlarına göre yapılırdı. Elektrik faturaları çiftçilere, mahsülden mahsüle gönderilirdi. Şimdi ise aylık ödeme çıkarılıyor. Mahsülünü tarladan kaldırmayan, belki de o zamana kadar satamayan çiftçiye aylık fatura gönderirseniz, o zaman bu borcu ödeyemez. Fatura ödemeleri mahsül zamanlarına göre ayarlanmalıdır.” diye seslendi.

“GELECEK YILIN ÜRETİMİ TEHLİKEYE GİREBİLİR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, açıklamasını şu uyarıyla tamamladı:

“Bu çiftçi yapılan mazot zammından ve hayat pahalılığından etkilenmiyor sadece. Tabii afetler, don, fırtına ve kuraklık bu yıl çiftçiye büyük zararlar verdi. Elektrikleri kesildiği için tarlalarında ürünlerini kaldıramayan binlerce çiftçi var. Meyve ve sebze fiyatları geçen yıla göre 2 kat, hatta 3 kat arttı. Eğer çiftçilerin elektrik borçları sorununu çözmezseniz, önümüzdeki yılın üretimi de tehlikeye girecektir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.