Davutoğlu bir söz etti, herkes sözlüğe koştu

Davutoğlu bir söz etti, herkes sözlüğe koştu

AK Parti Kongresi'nde Genel Başkan seçilen ve 62. Hükümetin Başbakan'ı olan Ahmet Davutoglu'nun bugün yaptığı konuşma kullandığı dil açısından dikkat çekti.

AK Parti Kongresi'nde Genel Başkan seçilen ve 62. Hükümetin Başbakan'ı olan Ahmet Davutoglu'nun bugün yaptığı konuşma kullandığı dil açısından dikkat çekti.

FİLOZOF BAŞBAKAN NE DEMEK İSTEDİ

Akademisyen kimliğiyle de tanınan Davutoğlu, oldukça entelektüel bir dil kullandı. Davutoğlu'nu kullandığı dil şimdiye kadar siyasetçilerden duymaya alışkın olmadığımız cinstendi.

Konuşmada en dikkat çekeni nokta ise Davutoğlu'nun "bilginin kaynağı, doğası, doğruluğu ve sınırlarını inceleyen, bilgiyle ilgili sorunları araştıran felsefe dalı" manasına gelen epistemoloji terimini ortaya atması oldu.

AHMET DAVUTOĞLU EPİSTEMOLOJİ'Yİ NASIL KULLANDI?

Davutoğlu konuşmasında "Eğer insanlık tarihi kadim, modernite ve küreselleşme gibi evrelere ayrılırsa şunu çok açık şekilde söyleyebiliriz ki, bu ülke, bu aziz topraklar, sadece jeostratejik değil, jeokültürel öneme haiz topraklar kadimin bütün renklerini bünyesinde barındırırlar. İslam medeniyetini, ondan önceki Mezopotamya kültürünü, ondan önceki Hitit, Roma kültürünü bünyesinde barındırır. Hiç bir medeniyet havzası yoktur ki Anadolu ile etkileşime girmemiş olsun. Yine modernite esas alındığında bu kadim kültüre sahip olan başka hiç bir ülke yoktur ki moderniteyle bizim gibi yüzleşmemiştir ve nihayet kürselleşmeyi de bizim kadar derinden ve yakından yaşayan bir başka ülke yoktur. Şimdi büyük bir yeni kültürel uyanışın arifesindeyiz. Bu yeni kültürel uyanış, insanlığın temel değerler itibarıyla varoluşsal ve epistemolojik problemlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde bütün insanlığa evrensel bir medeniyet çağrısı yapacak bir uyanış" diyerek epistemoloji terimini kullanmış oldu.

EPİSTEMOLOJİ NEDİR?

Etimolojik anlamıyla "Epistemoloji", Grekçe'de epistêmê (yâni: bilgi) ve semantik değeri yüksek logos (yâni: inceleme, nutuk, fiil, kelime, ilim anlamlarını haiz olabilen) kelimelerinden oluşmaktadır; buna göre ve en isâbetli olduğunu sandığım kavramıyla "Bilginin incelenmesi" anlamındadır. Ancak bu ifâde bilginin nasıl incelenmesi gerektiğine açıklık getirmediğinden Epistemoloji'nin tanımı ve işlevi genellikle hep muğlâk kalmıştır. Çok kimseye göre Epistemoloji "Bilgi Teorisi", yâni "Gnozeoloji" ile eşanlamlıdır. Oysa Felsefe'nin bir dalı olan "Bilgi Teorisi" bilginin nasıl oluştuğunu inceler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.