Coğrafi İşaretli Ürünler Büyütece Alındı

Coğrafi İşaretli Ürünler Büyütece Alındı

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Bayramoğlu etkinliğinde coğrafi işaretli ürünler masaya yatırıldı. Etkinliğe konuya duyarlılığı ile bilinen Metro Toptancı Market’in Genel Müdürü Kubilay Özerkan da katıldı.Markette aralarında...

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Bayramoğlu etkinliğinde coğrafi işaretli ürünler masaya yatırıldı. Etkinliğe konuya duyarlılığı ile bilinen Metro Toptancı Market’in Genel Müdürü Kubilay Özerkan da katıldı.

Markette aralarında Finike portakalı, Aydın inciri ve Giresun fındığının da bulunduğu 42 adet coğrafi işaretli ürün yer alıyor. Şu an Türkiye’de gıda ve gıda-dışı coğrafi işareti onay gören 178 ürün, onay bekleyen 204 ürün var. Ülkede coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünün olduğu ifade ediliyor.

DÜNYANIN ETRAFI 25 DEFA TURLANDI, COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN İHRAÇ EDİLDİ

Metro Toptancı Market’ten coğrafi işaretli ürün ihracatı ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Giresun tombul fındığında coğrafi işaret logosu ilk defa marketimizde kullanılmış olup, Malatya kayısısı ve Aydın incirinin de ilk defa coğrafi işaret logosu kullanılarak satışına marketimizde başlanmıştır.

• Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Ege üzümü ihraç edilmiştir. Şu an Fransa, Almanya, Rusya, Polonya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Belçika ve Avusturya’da Metro raflarında bu ürünler yer almaktadır.

• İlk etapta 100 tonu aşkın ürün ihraç edilmiş ve 5 TIR ile yapılan bu ilk sevkiyatta 20 bin kilometreyi aşkın yol yapılmıştır.

• 2012-2013 narenciye döneminde 10 ülkeye 7 bin ton ve 17 milyon TL değerinde coğrafi işaretli portakal ve limon ihraç edilmiştir. Bu ihracat 450 TIR ile yapılmış ve 1 milyon kilometreyi aşan yol yapılmıştır. Bir başka ifadeyle bu TIR’lar dünyanın etrafını 25 kere turlamıştır.

• 15 milyon TL’yi aşan 8 bin ton ürün de içeride satılmıştır. 2013 – 2014 narenciye döneminin ilk 4 aylık döneminde 6 milyon TL değerinde 3 bin ton coğrafi işaretli portakal ve limon ihraç edilmiştir.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.