Bozdağ: Daraltılmış Bölge Sistemi Türkiye İçin Hayırlıdır

Bozdağ: Daraltılmış Bölge Sistemi Türkiye İçin Hayırlıdır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti tarafından gündeme getirilen ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’nin Türkiye için hayırlı olacağını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti tarafından gündeme getirilen ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’nin Türkiye için hayırlı olacağını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir dizi ziyaret ve açılış törenlerine katılmak üzere memleketi Yozgat’a geldi. Bozdağ, Yerköy ilçesinde kaymakamlık ziyareti sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. MİT Yasa Tasarısı'nın Meclis'te kabul edilmesiyle ilgili bir soruya Bozdağ, "MİT Yasası son derece önemli değişikleri öngörüyor. Türk Milli İstihbarat Teşkilatı'nın hem içerde hem dışarıda daha etkin görev yapmasını sağlıyor ve gücüne güç katıyor. Hayırlı olsun diyorum. Eleştirileri haksız ve yersiz buluyorum." dedi.

AK Parti tarafından ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’nin gündeme getirilmesiyle ilgili bir soruya ise Bozdağ, Türkiye için hayırlı olacağını söyledi. Bozdağ, şöyle devam etti: "Demokratkleşme paketini Türkiye kamuoyuna açıklarken Sayın Başbakanımız üç tane alternatif sundu. Bir tanesi eğer siyasi partiler sıfır barajın olduğu Türkiye istiyorlarsa 'Dar bölge sıfır baraj', biz buna varız. Yok buna razı değiliz biz, 'Daralatılmış bölge yüzde 5 baraj' istiyorlarsa biz buna da varız. Ama yok biz bunda yokuz; 'Yüzde 10 barajı'yla devam ediyoruz diyorlarsa biz ona da varız, diye üç alternatifli bir açıklamada bulundu. Yani bu açıklamalar Eylül ayında yapıldı. O günden bugüne muhalefet partileri bunlardan hangisini tercih edeceğini Türkiye kamuoyu ile paylaşmadılar. Sadece 'işte dar bölge falana yarar, daraltılmış bölge filana yarar' şeklinde değerlendirmeler oldu. Ama CHP veya MHP veya başka bir parti bu üç sistemden hangisine evet dediklerini açıklamadılar. Bir yandan yüzde 10 barajının yüksek olduğunu, bunun demokratik olmadığını söyleyeceksiniz ama öte yandan da sıfır barajın olduğu sisteme hayır diyeceksiniz, bunu anlamak mümkün değil."

"SİYASİ PARTİLERİMİZ KARARSIZLIK İÇİNDEDİR"

Dar bölge seçim sistemiyle ilgili muhalefet partilerinin kararsızlık içerisnde olduğunu söyleyen Bozdağ, "Ama maalesef şu anda bizim siyasi partilerimiz bu noktada bir kararsızlık içindedirler. Biz bu tartışmanın Türkiye’nin hayrına, yararına olduğunu düşünüyoruz. Barajın aşağı inmesi, daraltılmış bölge Türkiye için hayırlıdır. Yok biz dar bölge sıfır baraj istiyoruz diyorlarsa Türkiye ona da hazırdır, AK Parti ona da hazırdır. Biz her ikisine de açık olduğumuzu söyledik. Burada açık olmayan muhalefet partileridir. Onların görüşleri nedir. Esasında bu soruları muhalefete sorsanız daha iyi olur. Bizim görüşümüz çok açık, çok net. Şu anda bunu konuşuyoruz, tartışıyoruz. Parlamento'ya böyle bir düzenleme gelirse hangi aşamalardan sonra yasalaşacağı bellidir, şu anda bu tartışılan bir konu.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.