Bir zamanlar üretemiyorduk! Şimdi Türk firma 55 bin çalışanıyla Avrupa lideri oldu

Bir zamanlar üretemiyorduk! Şimdi Türk firma 55 bin çalışanıyla Avrupa lideri oldu

Türkiye'de bir zamanlar elektronik hiçbir ürün üretilemiyordu. Sanayi hamlesiyle birlikte ülke bu durumu aştı. Eskiden beyaz eşya üretemeyen Türkiye şimdi Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üreticisi oldu.

Türkiye bir zamanlar sanayi üretiminde çok aktif değildi. 1950'li yıllardan sonra sanayi üretimi arttı. Ülkede elektronik ürünlerin üretimi de böylece başlamış oldu. Bir zamanlar beyaz eşya üretemeyen Türkiye'nin şimdi Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üreten markasına sahip olması dikkat çekti.

arceelik.jpg

TÜRKİYE'DE İLK ÇAMAŞIR MAKİNESİ 1959 YILINDA ÜRETİLDİ

Türkiye'nin ilk çamaşır makinesi 1959 yılında Arçelik tarafından üretildi. Yine ülkede ilk buzdolabı 1960 yılında Arçelik tarafınca üretildi. Bu üretimle aslında büyük bir yolculuk başladı.

beko-1.jpg

DÜNYA GENELİNDE 55 BİN ÇALIŞANI VAR

“Ülkem varsa ben de varım” diyen Vehbi Koç’un hayali dünya devleri arasına girmekti. Bu hayal gerçek oldu. Koç Holding’in Arçelik’i Beko markası ile Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisi konumuna geldi. Beko Europe’un 1 Nisan’da resmen kurulması ile birlikte artık Beko (Arçelik), 57 ülkede 121 iştiraki, 22 markası, toplam 11 milyar Euro cirosu ve 55 bin çalışanı ile Avrupa’da 1 numaralı beyaz eşya şirketi oldu. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu operasyonun detaylarını dün düzenlenen basın buluşmasında anlattı.

beko-2.jpeg

ÇOĞUNLUK HİSSELER BEKO'YA AİT

Buna göre Arçelik ve Whirlpool’un Avrupa’daki iştiraklerinin Beko Europe ortaklık şirketi altında birleşmesi işlemi 1 Nisan 2024 tarihi itibarıyla tamamlandı. Avrupa’da Arçelik ve Whirlpool kontrolünde faaliyet gösteren bağlı ortaklıkların payları, Hollanda’da kurulan Beko Europe’a devredildi.

beko-3.jpg

Beko Europe sermayesinin yüzde 75’i Beko’ya, yüzde 25’i ise Whirlpool’a tahsis edildi. Whirlpool’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki faaliyetleri ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ta bulunan bağlı ortaklıklarının yüzde 100 hissesi de ayrıca Beko’ya devredildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum