Beyaz ete yüzde 30 zam geldi

Beyaz ete yüzde 30 zam geldi

Yem maliyetindeki artış ile birlikte beyaz et, son 1 buçuk, 2 ay içinde yüzde 20 ile 28 arasında zamlandı. En ucuz beyaz etin entegre çıkış fiyatı bile 9-10 lirayı buldu. Beyaz et üreticileri, “Şu ortamda tavuk fiyatları bedava” dedi

Yem maliyetindeki artış ile birlikte beyaz et, son 1 buçuk, 2 ay içinde yüzde 20 ile 28 arasında zamlandı. En ucuz beyaz etin entegre çıkış fiyatı bile 9-10 lirayı buldu. Beyaz et üreticileri, “Şu ortamda tavuk fiyatları bedava” dedi. Vatandaşın sofrasına koyduğu her ürüne zam geliyor. Hayvansal gıdalar başta olmak üzere, çoğu tüketim ürününe vatandaş yüksek fiyattan dolayı yaklaşamıyor. Özellikle kırmızı ve beyaz et fiyatı, vatandaşın cebini yakıyor. Çoğu ürün fiyatından dolayı “lüksler kervanına” giriyor. Zamlar ile beraber insanların tüketim gücü de her geçen gün azalıyor. Son olarak beyaz ete gelen zam da vatandaşın tepkisine neden oldu. Nisan ayı içinde tavuk fiyatı yüzde 20-28 arasında arttı. Vatandaşın artışına tepki gösterdiği ve bütçesini zorlayacağını düşündüğü tavuk fiyatına Konyalı beyaz et üreticileri ise “Eğer gerçekten bir kıyaslama yapacak olursak böyle bir dönemde tavuğun bedava olduğunu söyleyebiliriz. Domatesin kilosu 10 lira. Domates ağırlıklı olarak salata için kullanılır. Tavuk ise önemli bir protein kaynağı. Domatesin 10 TL olduğu dönemde böyle bir protein kaynağının fiyatını 15-20 lira olması hiçbir şey” şeklinde konuştu. Ayrıca tavuk satış fiyatlarındaki “keyfilik” de dikkatlerden kaçmıyor. Şehrin farklı noktalarında tavuk satıcılarının da tavuk türlerine farklı fiyatlar çektiğini görülüyor.

KEYFİ DEĞİL MECBURİ ARTIŞ SÖZ KONUSU

Beyaz etin ağırlıklı olarak Bolu, Balıkesir ve Bursa'da üretildiğini, Konya'da ise yumurta üretiminin fazla olduğunu söyleyen Konyalı bir beyaz et üreticisi, hammadde fiyat yüksekliğinden dert yakındı. “Bugün tavuk fiyatında bir artış varsa tek sebebi yem maliyetidir” diyen üretici, daha sonra şunları söyledi: “Ülkemizdeki tavuk üretimi yeterli. Mısırın ton fiyatı 800 liraydı, şimdi bin 200 lira. Stokçular, fırsatı ganimet bildi. Malumunuzdur, döviz kurunda bir tırmanış var. Soya ve ayçiçek küspesini de ithal ediyoruz. Dolardaki artış ithal ürünlerin geliş fiyatını da yükseltti. Üretici, fiyat artışından kaynaklanan ekstra giderini tavuğa zam yaparak çözüyor. Yem maliyeti yüzde 30 arttı. 110 lira olan civciv yemi 140 liraya çıktı. Tavuk fiyatı da yem maliyeti kadar yani yaklaşık yüzde 28 arttı. Tüm tavuğun entegre çıkış fiyatı Konya'da 9 liraya yükseldi. Marketlerde tüm tavuğu 11-12 liradan satmaya başladı. But ve göğüs ise Konya'da 13 ile 20 lira arasında değişmeye başladı. Çünkü bir tavuktan tek göğüs, bir iki tanede but çıkar. Bu işin parçalama ve ambalaj maliyeti de var. İşçilik maliyetlerimiz de arttı. Yani tavuktaki fiyat artışını üreticiden bilmek yanlış. Keyfi bir artış değil, ortada mecburi bir artış söz konusu.”

TAVUK FİYATLARI BU ŞARTLARDA NORMAL!

Bundan sonraki süreç için yeni bir yükselişin olmayacağını söyleyen Konyalı üretici, “Mısır fiyatı, sonuç itibari ile varacağı en yüksek seviyeye vardı” dedi. Eğer ekstra bir artış da olursa bu artışın kesinlikle fiyatlara zam olarak yansıyacağını ifade eden üretici, “Ekonomik olarak ülke zorlu günlerden geçiyor. Her ürüne az çok zam geldi. Herkes sebze fiyatlarını konuşuyor. Vatandaş, domates, biber ve diğer ürün fiyatlarından haklı olarak şikayetçi. Bir domatesi bir de tavuğu protein değeri konusunda kıyaslayın. Tavuk, tabiki daha faydalı. Yüksek sebze fiyatlarının görüldüğü bu günlerde tavuk fiyatlarını konuşmak doğru değil. Vatandaşın evdeki hesabının çarşıya uymadığını biliyoruz. Gelirin gideri karşılamadığının da farkındayız. Yaşam şartları çok zor, eyvallah. Ama gerçekten yine söylüyorum, bu şartlarda tavuğun fiyatı çok ama çok iyi” şeklinde konuştu.

ET VE SÜT KURUMUNDA DA FİYATLAR ARTTI

Konya'da kasaplarda piliç bonfilenin kilogram fiyatı 18, piliç kelebek 13, piliç kanat 19, piliç pirzola 17, piliç baget 15, piliç but 12, tüm tavuk ise 12 TL'yi buldu. Ayrıca Et ve Süt Kurumu'nun ise kendi resmi sayfasında tavuğun perakende satış fiyatları yer alıyor. Fiyatların geçen yıllara oranla az da olsa arttığı görülüyor. Et ve Süt Kurumu'nda bir ara 6.70 lira olan gövde tavuk satış fiyatı şu dönemlerde 7.70, 8.55 olan tavuk special but 9.90, 8.57 olan tavuk baget 9.95, 9.75 olan derili tavuk pirzola 11.25, 12.30 olan tavuk kanat uçsuz 14.15, 10.45 olan tavuk fileto derili 12, 12.55 olan tavuk fileto derisiz 14.45 liradan satışa sunuluyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum